10 hatékony gerincegyenesítő gyakorlat, amit alkalmaznod kell

10 hatékony gerincegyenesítő gyakorlat, amit alkalmaznod kell

Címlap / Életmód / Egészség / 10 hatékony gerincegyenesítő gyakorlat, amit alkalmaznod kell

A gerinc a legfontosabb csontunk, egyenesen tartására egész életes projekt. A következő tartásjavító gyakorlatokkal korrigálni tudjuk az enyhe gerincferdüléseket, és megőrizhetjük hátunk és testtartásunk egyenességét.

Macska póz

A jól ismert jóga póz a macskák hátgörbítős mozdulatát utánozza. Feküdjünk négykézláb, majd hasunk behúzásával görbítsük a mennyezet felé a hátunkat, amennyire csak tudjuk – közben fújjuk ki a levegőt. Fejünk is kövesse a görbe ívet.

Tartsuk ki 3-5 másodpercig magunkat, majd görbítsük ellentétesen a gerincünket, mintha csak nyújtóznánk – közben vegyünk mély levegőt és tartsuk a pozíciót 3-5 másodpercig.

A macskapózt ismételjük 3 percen keresztül.  

Macska póz
istockphoto

Nyújtógyakorlat

Ennek a nyújtógyakorlatnak a segítségével egyenletesen nyújthatjuk a hát izmait, javítva ezáltal a gerinc és hát csontjainak helyzetén. 

Feküdjünk hanyatt egy tornamatracon és lassan fogjuk meg jobb kezünkkel a jobb lábszárunkat, bal kezünkkel pedig a bal lábszárunkat. Érezzük, ahogy nyúlik hát- és hasizmunk.

Próbáljuk ringatni magunkat előre-hátra, ezzel nagyobb izommunkának tesszük ki testünket. Próbáljuk a gyakorlatot 1 percig végezni, majd még 2-szer ismételni.  

Hátnyújtó gyakorlat

Ezzel a gyakorlattal az oldalsó hátizmokat nyújthatjuk, valamint megdolgozzuk a csípő izmait. Különösen hatékony gerincferdülésre.

Álljunk nagyobb terpeszbe, majd jobb kezünkkel érintsük meg jobb lábszárunkat, közben bal kezünk mutasson a mennyezet felé, tekintetükkel pedig kövessük.

Végezzük el a gyakorlatot a másik oldalra is.

Ismételjük 60-szor.

Egyensúly gyakorlat

Egy intenzív háterősítő és egyensúlygyakorlat. Álljunk kisterpeszbe, majd hajoljunk derékszögbe előre, jobb lábunkat közben vigyük hátra úgy, hogy hátunk és lábunk egy vonalban legyenek.

Jobb kezünkkel érintsük meg a padlót, bal kezünket vigyük a mennyezet felé.

Őrizzük meg ezt a pozíciót 10-15 másodpercig, majd végezzük el fordítva is, a másik lábra. Ismételjük 10-szer a gyakorlatokat.

Oldal-nyújtás

Oldal-nyújtás

Ezzel a jógagyakorlattal nemcsak a külső combizmokat nyújthatjuk, hanem hátunk csavart helyzete miatt jó hátizom nyújtógyakorlat. Egyszerű üljünk egy tornamatracra, és vegyük fel a képen látható pozíciót. Jobb kezünkkel enyhén nyomjuk térdünket kifele, bal kezünket pedig nyújtsuk hátra.

Tartsuk ki kb. 1 percig. Végezzük el a gyakorlatot a másik irányba is.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»