Életmód / Család

5 hatalmas tévhit a gyermeknevelésről, aminek nem lenne szabad bedőlnöd

A gyereknevelés kicsit olyan, mint a foci: mindenki azt hiszi, hogy ért hozzá, és főleg sokan hiszik, hogy jobban értenek hozzá, mint te, osztogatják is kéretlenül a tanácsokat. Az alábbi tévhiteket azonban semmi esetre se hidd el senkinek!

Az ösztönöd majd mindent elárul

„Nem tudom, miért sír, pedig én vagyok az anyja, nekem kellene tudnom!” – csuklott el nemrég egy barátnőm hangja, aki az első babája kedélyállapotait fejtegeti éppen.

Azt senki nem vitatja, hogy az anyáknak vannak megérzéseik, de túlzás lenne azt hinni, hogy mindig mindent az első pillanattól, magadtól tudni fogsz majd.

Ha elhiszed ezt a tévhitet, azzal csak fölöslegesen stresszeled magadat, ráadásul irreális követelményeket támasztasz magaddal szemben.

A valóságban nem valami varázserőt kapsz, hanem egyszerűen figyelemmel és türelemmel kiismered a saját gyermekedet.

Ehhez azonban idő kell – add meg ezt magatoknak.

Ha folyton felkapod, amikor sír, csak elkapatod!

Képzeld el, hogy egy újszülött a számára addig a mindenséget jelentő meleg, biztos közegből hirtelen egy teljesen idegen világban találja magát, ahol minden világos, hangos, hideg, és köze sincs ahhoz, amiről addig tapasztalata volt.

Természetes, ha ahhoz kívánkozik, aki mellett biztonságban érzi magát, ez pedig te vagy.

Olvastad már?  TV, telefon, tablet a kicsik kezében? A mai gyerekekre már nem annyi „képernyő-bámulás” vonatkozik, mint szüleikre

Az első hetekben a baba még nem is tudja elválasztani magát az édesanyjától, azt gondolja, hogy ők egyként léteznek, ezért sok pszichológus szerint nem csak, hogy nem ártalmas ilyenkor felvenni a síró babát, egyenesen könyörtelen dolog lenne zokogni hagyni.

A természetes gyógymódok mindent megoldanak

Érhető, ha nem szeretnéd fölöslegesen gyógyszerrel tömni a gyereket, és valóban vannak is olyan természetes gyógymódok, amik segíthetnek egy kis megfázáson: kamillás gőzölés, mézes tea, és máris jobban érzi magát mindenki.

Amikor azonban tényleg komolyabb a baj, például a gyerek be is lázasodik, akkor irány az orvos.

Szemed fényének egészségéről van szó, ezért bárki bármit mond, azt jobb olyasvalakire bízni, aki éveken át tanulta az emberi test működésének titkait.

Vényköteles gyógyszert az orvos is csak akkor fog felírni, ha szükséges, ekkor azonban jobb rá hallgatni.

A világ nagy részén anyák milliói adnának meg bármit azért, hogy a gyermekük orvosi ellátást kaphasson. Élj a lehetőséggel, ha te megteheted!

Nem kell mindent tudnia

„Majd ha nagyobb leszel, elmondom!” Sokan gondolják úgy, hogy ezzel a témával le lehet rázni a gyereket, amikor olyasmit kérdez, ami szerintünk még nem neki való téma.

Olvastad már?  5 túlságosan is elterjedt tévhit az orgazmusról

Azonban ha őszinténk lennénk, kiderülne, hogy nem is annyira a gyereket akarjuk kímélni, inkább magunk menekülnénk a kínos témától.

Ha a gyerek kérdez, az azt jelenti, hogy a téma érdekli, ilyenkor pedig fölösleges tovább titkolózni.

Bármiről legyen is szó, válaszolj a gyereknek a saját életkorának megfelelően. Nem muszáj minden részletbe belemenni, de hazudni is butaság lenne.

Legyél őszinte, és mondj el neki annyit, amit tudnia kell.

Ha hagyod, hogy neki legyen igaza, oda a tekintélyed

Sokan állítják, ha egyszer hagyod, hogy a gyerek érvényesítse az akaratát a tiéd fölött, gyorsan a fejedre nőhet a kicsi.

Való igaz, hogy a következetesség az egyik legfontosabb dolog a gyereknevelésben, de te is olyan gyereket szeretnél, aki hallgat az észérvekre, tiszteli mások véleményét, és nem ragaszkodik makacsul a hibás döntéseihez, igaz?

Akkor járj elő ilyen példával, és ha a helyzet úgy hozza, ne félj beismerni, ha nem volt igazad.

Fölösleges ebből különösebben nagy ügyet csinálni, a legjobb, ha a gyerek azt tanulja meg, hogy nincs abban semmi furcsa, ha az ember felülemelkedik a saját tévedésein.