7 hasznos tipp, amit fogadj meg, ha új munkahelyre kerülsz

7 hasznos tipp, amit fogadj meg, ha új munkahelyre kerülsz

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 7 hasznos tipp, amit fogadj meg, ha új munkahelyre kerülsz

Egy új munkahelyen mindig sok izgalom és kihívás várja az embert, de talán még a szakmai tapasztalatnál is előbbre való a siker szempontjából, hogy hogyan illeszkedsz be a kollégáid közé, illetve, hogy milyen embernek lát a főnököd. Ha tippjeinket megfogadod, nem csak a munkatársaid tartanak majd szimpatikusabbnak, de te is jobban érzed magadat au új környezetben.

Kérdezz, amilyen hamar csak lehet

Egy új munkahelyen mindenki be akarja bizonyítani, hogy rátermett a feladatra, de ha nem tudsz valamit, jobban jársz, ha kérdezel. Egyrészt azért, mert ha magadtól próbálsz rájönni a megoldásra,rengeteg időt elvesztegethetsz, másrészt pedig azért, mert még így is lehet, hogy később mégis csak segítségre szorulsz majd.
Az természetes, ha kezdetben kérdéseid vannak, de annak senki nem örül, ha órákat vesztegettél egy feladatra, amit aztán dobhatsz ki a kukába, mert valamit rosszul tudtál.

Legyél csapatjátékos!

Még akkor is, ha éppen rossz napod van, vagy nem vagy a legjobb formában, mutasd magadat nyitottnak és igazi csapatjátékosnak. Az első időszakban ugyanis kialakul rólad egy kép, amit később nagyon nehéz lesz megváltoztatni.
Ha ilyenkor kooperatívnak mutatod magadat, a későbbiekben a kollégáid is jobban tolerálják majd a nehezebb napjaidat, ám ha csak egyszer is mogorva vagy, örökre elkönyvelhetnek zsörtölődő alaknak, akivel nem jó együtt dolgozni.

Tudd, mikor kell csendben maradni

A baráti viszony kialakítása fontos, és ehhez nem árt, ha kicsit bizalmadba fogadod a kollégáidat, és mesélsz egy keveset magadról. De tudd, hogy mikor van ennek az ideje, és mikor jársz jobban, ha csendben maradsz.
Egy gyors kávé közben talán szívesen hallgatnak meg egy mókás történetet a macskádról, de a meetingen senki nem kíváncsi a hétvégi bulijaidra, mert mindenkinek jobb dolga is lenne. Egy folyton önmagáról mesélő,hencegő kollégánál nincs is rosszabb, úgyhogy nagyon vigyázz, hogy ne ess ebbe a szerepbe.

Adj tiszteletet mindenkinek

A kollégáiddal és a főnökeiddel már önmagad jól felfogott érdeke miatt is tisztelettudó vagy, de ne felejts el kedves lenni az alattad dolgozókkal is.
Tartsd szem előtt, hogy mindannyian egyetlen célt szolgáltok, és ha valaha fentebb akarsz jutni a ranglétrán, meg kell tanulnod megbecsülni azokat az embereket, akik a te munkádhoz szükséges feltételeket és körülményeket megteremtik. Arról nem is beszélve, hogy az alapvető jó modor is ezt kívánja.

Maradj pozitív!

Lesznek napok, amikor valami rosszabbul sikerül, de semmi esetre se kezdj panaszkodni, ne keress kibúvókat és főleg ne próbálj másokat hibáztatni a saját ballépéseid miatt.
Ha kell vállald a felelősséget, de ahelyett, hogy a már megtörténten keseregnél, kapd össze magad, és koncentrálj a jövőre, keress megoldást és döntsd el már most, hogy mi az, amit legközelebb másként kell csinálnod, hogy sikeresebb legyél.

Keress lelki társakat!

A munkahelyi kapcsolatok sem sokban különböznek a többi kapcsolattól.
Ha találsz hasonló érdeklődésű embereket, részt veszel a céges rendezvényeken, akkor sokkal hamarabb és mélyebben kerülsz be a szervezet keringésébe, hamarabb értesülsz a friss információkról, része leszel a csapatnak és stabilabb helyet vívsz ki magadnak a cégnél.

Ne horgonyozz le!

Bár a lojalitás fontos, azért mindig legyél tisztában a munkaerő-piaci értékeddel. Ne küldd el a fejvadászokat, hiszen bármikor hozhatnak egy jobb ajánlatot, időnként pillants rá a munkaközvetítő oldalakra, és rendszeresen frissítsd az önéletrajzodat.
Ne akarj minden áron váltani, ha nincs rá okod, de az, ha nyitott szemmel jársz,frissebben és naprakészebben tart, ráadásul kevésbé érzed majd magadat kiszolgáltatottnak.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást