Ennyi szexpartner már túl soknak számít – egy tanulmány szerint

Ennyi szexpartner már túl soknak számít – egy tanulmány szerint

Címlap / Szerelem / Szex / Ennyi szexpartner már túl soknak számít – egy tanulmány szerint

Steve Stewart-Williams és Andrew G. Thomas 188 résztvevőt kértek meg az Egyesült Királyságból, hogy mondják el, mennyire lennének hajlandóak hosszú távú kapcsolatot létesíteni valakivel korábbi szexuális partnereik száma alapján. A számítást lentről kezdték: Mi van, ha az illető szűz? Mi van, ha csak egy korábbi partnere volt? Mi a helyzet 19-22 között? Mit szólnál több mint 60-hoz? A résztvevők összesen 16 különböző történetet értékeltek, minden alkalommal egy kilencfokú skálán jelezve hajlandóságukat a nagyon hajlandótól a nagyon nem akaróig.

Amikor értékelték az adatokat, két dolog azonnal látszott. Először is találtak egy görbét. Volt egy „csúcs” a hajlandóságban. Az emberek jellemzően kevésbé voltak nyitottak egy szűzzel való kapcsolatra, mint egy kis tapasztalattal rendelkezővel való kapcsolatra. Két-három partner után azonban a hajlandóság folyamatosan csökkent, körülbelül 9-ből 7-ről négy partner esetében, és körülbelül 9-ből 2-re a 60 partner felettiek esetében.

Másodszor, jelentős átfedést találtak a férfiak és a nők válaszai között. A férfiak valamivel elnézőbbek voltak a kiterjedt szexuális múlttal szemben, mint a nők, de ez a különbség kicsi volt, és ugyanazt a „mintát” követte, mint a nők. Azaz, nagyon kevés bizonyíték volt a „kettős mérce” mellett.

Studio4/istockphoto.com

Mi a helyzet azokkal, akik még szüzek?

A kutatók szerint a tanulmány igazán meglepő eredménye a  görbe„csúcsa” volt. A nulla szexuális partnerrel rendelkezők kevésbé voltak vonzóak, mint azok, akiknek kettő vagy három partnerük volt. Az emberek kevésbé voltak hajlandóak kapcsolatba lépni egy szűzzel, mint valaki olyannal, akinek kevés számú partnere volt már. A szüzekkel való randevúzási hajlandóság valamivel több mint 6 a 9-ből, ami hasonló érték a hét-nyolc múltbeli partnerrel rendelkezőkéhez.

Hogy mi lehet az oka ennek? A kutatók szerint az Egyesült Királyságban, ahol általában nem várható el, hogy a hosszú távú partnerek szüzek lesznek, a szexuális előzmények hiánya azt jelezheti, hogy a leendő partner nem vonzó mások szemében, vagy nem tud másokat vonzani vagy stabilan megtartani egy kapcsolatot. Mindkettő hatással lehet a kapcsolati elégedettségre.

Mit jelent mindez?

Úgy tűnik, hogy a modern emberek még mindig a kőkorszaki preferenciákkal rendelkeznek, amikor párkapcsolatról van szó. Az ideális számok meglehetősen alacsonyak, minden bizonnyal elég alacsonyak ahhoz, hogy abba a tartományba kerüljenek, amelyet őseink is tapasztalhattak. Ez annak ellenére van így, hogy a szexuális partnerekhez való hozzáférés sokkal könnyebb a modern társadalmakban, és az egészségügyi ellátás és a fogamzásgátlás csökkenti a velük járó kockázatokat.

Ennek ellenére a kultúra némileg hatással lehet erre a mintára. Például azt tapasztalhatjuk, hogy a több partnerrel együtt járó hajlandóság csökkenése inkább enyhe lejtő a szociálliberális országokban, és meredekebb a konzervatív országokban.

Hasonló mintázatot találtak a párpreferenciáknál a keleti és nyugati országok összehasonlításakor – a kultúra relatív különbségekhez vezetett a párpreferenciák között, de az általános mintázat meglehetősen hasonló volt.

Összességében azonban fontos észben tartani, hogy a korábbi partnereink száma – vagy éppen hiánya – önmagában azért nagyon keveset mond el rólunk. A szexuális múltunk fontos lehet egyesek számára, de nagyon valószínű, hogy más, fontosabb tulajdonságok felülmúlják ezt. És bár erről egyelőre nem született tanulmány, de gyanítom, hogy a „nem kívánatos” szexuális múlt kevesebben nyom a latba, mint a kedves, intelligens és ambiciózus személyiség.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!