A hálószoba mumusa – A horkolás

A hálószoba mumusa – A horkolás

Címlap / Életmód / Egészség / A hálószoba mumusa – A horkolás

Szinte mindenkinek akad a családjában valaki, aki horkol. Szerencsénk van, ha nem a hálótársunk vagy mi vagyunk az érintettek, de sajnos sokak életét megkeseríti a hangos hortyogás – akár szenvedőként, akár elszenvedőként. Az éjszakai mumus pedig sokszor nemcsak kialvatlanságot, hanem komolyabb betegséget is okozhat. Éppen ezért fontos, hogy szakember segítségét kérjük a probléma orvoslásához.

A horkolás hátterében számos ok állhat, az egyik legismertebb kiváltó tényező a háton alvás. Hanyatt fekve ugyanis a nyelvizmok ellazulnak, a nyelv a felső légútba csúszik, ami így akadályozza a levegő áramlását. Idősebb korban a horkolás fokozódhat, mivel a torok izomszöveteinek tónusa az évek múlásával jelentősen csökken. De az alkohol, a túlsúly, a kimerültség is felelőssé tehető érte, és jelentkezhet gyógyszerek, valamint dohányzás mellékhatásaként is, akárcsak pollenallergiaés légúti fertőzés tüneteként. Szervi probléma is állhat a háttérben: a torok- és orrmandulák megnagyobbodása szűkíti a felső légutakat, a csapott áll a nyelv hátranyúlását idézi elő, fokozva ezzel a nyelv hátraesését. Bizonyos betegségek (pl. pajzsmirigy-elégtelenség, Down-szindróma) a nyelv megvastagodásával járnak, ami még inkább akadályozza a levegő szabad áramlását. Az éveken át tartó horkolás veszélyeztetheti a horkoló egészségét, többek között magas vérnyomáshoz, stroke-hoz és szívinfarktushoz vezethet. Ezért mindenképpen tenni kell ellene.

Nagy Hajnalka (38) már három éve nem tudott együtt aludni a férjével annak súlyos horkolása miatt. „Eleinte csak egy-egy alkalommal, alkoholfogyasztás után hallottam a férjemet, Józsit horkolni, aztán pár hónap múlva súlyosbodott a helyzet: többször felkeltem éjjel, annyira hangosan hortyogott, és hiába ébresztettem fel, amint visszaaludt, kezdődött minden elölről. Ilyenkor volt, hogy napokig nem tudtam kialudni magam.

A fiatal nő sokáig nem mert a férjének szólni az éjszakai ébrenlétekről, aztán egy idő után nem bírta tovább. „Akkor már nagyon fáradt voltam, nem tudtam a munkámra koncentrálni, és minden reggel kialvatlanul érkeztem az irodába. Egy ideig sikerült elviccelnem a dolgot, de amikor egy kolléganőmnek elmeséltem, mi történik nálunk, meggyőzött, hogy beszéljek a férjemmel, és vegyem rá, hogy orvoshoz menjen. Aznap este őszintén elmondtam Józsinak mindent, aki először hitetlenkedett, hogy ennyi fejfájást okoz az ő „kis problémájával”, ám később megígérte, hogy tenni fog az ügy érdekében.

Első lépés a kivizsgálás

„A horkolás a garatban lévő laza képletek, leginkább a lágyszájpad és a nyelvcsap rezonálásaként, érintkezéseként létrejött hang, amely nyitott szájjal való légzés esetén fokozódik. Ez együtt járhat alvászavarral, de ha nem súlyos esetről beszélünk, akkor a horkolás általában csak a hálótársat zavarja, és a horkoló nem ébred fel rá” – mondja dr. Augusztinovicz Mónika fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ orvosa, aki szerint a nyitott szájjal való alvás közben a száj-garat nyálkahártyánk könnyebben kiszáradhat, és emiatt akár garatgyulladás is kialakulhat.

A teljes cikket a Családi Lap 2016 júniusi számában olvashatod el!

Szerző: Kovács Gréta

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!