A hajhullás 8 lehetséges oka

A hajhullás 8 lehetséges oka

Címlap / Stílus / Haj / A hajhullás 8 lehetséges oka

Hullik a hajad, de nem tudod miért? A hajhullás mögött számos olyan tényező is lehet, amelyre talán eddig nem is gondoltál. Spontán hajváltásról van szó, vagy valami komolyabb dolog húzódik a háttérben? A következő cikkünkből ezt is megtudhatod.

A genetika

Az egyik leggyakoribb ok az örökletes tényező, amely ellen sajnos nem sokat tudunk tenni.
A kutatók megállapították, hogy sok ember szervezetében megtalálható az a gén, amely felelős a hajhullásért. De lássuk milyen más tényezők fokozzák a hajhullást az örökletes tényezőn kívül.

Stressz

Főleg a nőknél meghatározó ok a stressz következtében fellépő hajhullás. Általában a házastárs elvesztésétől való félelem, a válás, vagy a házastárs végeleges elvesztése, halála következtében jelenik meg.
Ebben az esetben érdemes valamiféle stressz csökkentő technikát elsajátítanunk és alkalmaznunk, valamint ha csak ideiglenes elvesztésről an szó, akkor megpróbálni rendezni és helyrehozni a dolgokat. Súlyosabb esetben megéri szakemberhez fordulnunk, hiszen a stressz következtében bekövetkező hajhullást csak a lelki problémáink megoldásával tudjuk megoldani.

Hajvesztés a halántékon

A megfigyelések szerint a dohányzó nők sokkal jobban kopaszodnak a halánték táján, mint a nem dohányzó társaik.
Minél régebben dohányzik valaki, annál nagyobb mértékben figyelhető meg a hajhullást jelensége. Ha valaki eddig nem tette, íme még egy ok, hogy leszokjunk a dohányzásról.

Kopaszodó fejtető

A fejtetőn megfigyelhető hajvesztés mögött nagyon sokszor a cukorbetegség következtében beálló kopaszodás áll.
Azonban ennek a résznek a hajvesztése összekapcsolható számos bőrbetegség meglétével is. Tehát ha valamelyik tényező fennáll nálunk, akkor gyaníthatjuk, hogy ez okozza nálunk a fokozottabb hajhullást. 

Véd a túlsúly és az elhízás?

A kutatók azt is megállapították, hogy az emberek nagy részénél, akik nem valamiféle betegség következtében rendelkeznek pár fölös kilóval vagy túlsúllyal, azoknál sokkal kevésbé volt megfigyelhető a hajhullás jelensége, mint a kevésbé elhízott társaiknál.

Rendszertelen alvás

A rendszertelenül alvó nők életében megfigyelték, hogy sokkal jobban hullik a hajuk, mint azoké, akik rendszeresen alszanak és kipihenik magukat. Általában ez sokszor összefüggésben van a gyerekneveléssel, főleg, amikor még kisebbek a gyerekek és az éjszaka folytán, vagy felsír a gyermek, vagy csak az anyuka aggódik túlzottan a csemetéje iránt.
Bár sokszor hangsúlyozzuk, a megfelelő és kipihent alvás számos részét megkönnyíti az életünknek, tehát mindig igyekezzünk legalább 7-8 órát aludni egyhuzamban.

Napfény és hideg

Elcsépeltnek tűnik, de érdemes mégis meggondolnunk, hogy akár nyáron, akár télen védenünk kell a fejbőrünket és a hajunkat a különféle természeti jelenségek hatásától.
Míg nyáron a napfény, addig télen a fokozott hideg az, amely megviselheti a tincseinket. Bár nem tűnik sokszor vonzónak, de érdemes beszereznünk egy, a stílusunkhoz illő nyári kalapot, valamint egy téli sapkát.

Terhesség és szoptatás

A hormonok változása következtében számos változás áll be a kismamáknál, az egyik ilyen rémisztő dolog a hajhullás. A terhesség alatt megnövekedik az ösztrogén- és a progeszteronszint, amely hatására hirtelen gyönyörű és dús hajunk lesz, azonban a szülés után a hajunk növekedése és a természetes hajvesztés visszaáll a normál szintre.
A szoptatás alatt sok tápanyag elvonódik a női testből, így érdemes olyan készítményeket szednünk, amelyek pótolják a fontos ásványi anyagokat és a babának sem ártanak.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást