Az olívaolaj egészségre gyakorolt pozitív hatása évszázadok óta ismert, mostanra pedig a szépségipar is fölfedezte. Ha erős és fényes hajra vágysz, választhatsz a boltok polcairól egy olívát tartalmazó terméket, de az olajból akár te magad is kitűnő ápolószert készíthetsz!
Miért jó az olívaolaj?
Egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag, így belsőleg csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét, és növeli a „jóét”, amely megelőzi az érelmeszesedést, s ezáltal a szív- és érrendszeri problémákat.
Ami külsőleg alkalmazva is hatékonnyá teszi, az a magas antioxidáns-tartalom: rengeteg E-vitamin, illetve polifenol van benne – ezek védenek a szabad gyökök negatív környezeti hatásaitól.
Előkészületek
Amire szükséged lesz:
Félcsészényi hidegen sajtolt, extra szűz olívaolajra, mikrohullámú sütőre, zuhanysapkára és törölközőre.
Mikrózás:
Önts félcsészényi olívaolajat egy mikrózható edénybe. Hevítsd húsz másodpercen át, vagy addig, amíg kellemesen meleg nem lesz.
A ruhák védelme:
Teríts egy törölközőt a vállaidra, hogy megvédd a ruházatod a szennyeződéstől! A legjobb, ha zuhanyozással egybekötöd a műveletet.
Kend a hajadra!
Csöpögtess a tenyeredbe egy kicsit az olajból, és apránként masszírozd a hajadba! Amennyiben száraz a fejbőröd, annak a felületére is juttass bőven.
Ha viszont zsíros hajtövekkel küzdesz, jobb, ha 2 centiméterre elkerülöd vele a bőrt. Ismételd addig a felvitelt és a masszírozást, amíg el nem fogy az edény tartalma!
Sapkát fel!
Ha félhosszú vagy hosszú tincseid vannak, helyezd őket lazán a fejed tetejére, majd húzz rájuk zuhanysapkát! Az alatta rekedt hő segít, hogy az értékes összetevők minél mélyebbre hatoljanak, ráadásul védenek a csöpögés ellen.
Most nincs más dolgod, mint pihenni egy félórácskát. Dőlj le, olvass könyvet vagy magazint, esetleg szörfölj a neten… A lényeg, hogy ezt az időt szánd valamilyen számodra kedves, könnyed időtöltésre!
Mosd ki!
A zuhany alatt a megszokott samponod bemasszírozásával és kiöblítésével szabadítsd meg tincseidet a fölösleges olajtól.
A hatás azonnal látszik: meg fogsz lepődni, mennyivel szebb és selymesebb lett tőle a hajad!
A sokoldalú olívaolaj
Az olívaolaj az olajfa terméséből, olajbogyóból készül, s a mediterrán konyha egyik alapanyaga. Egy liternyi előállításához majdnem öt kiló bogyó szükséges, ezért borsosabb az ára a napraforgó- vagy a repceolajénál.
A hidegen sajtolt változatok azért értékesek, mert ez az eljárás őrzi meg a legjobban a benne található tápanyagokat. Saláták ízesítéséhez, grillezéshez, pároláshoz használhatod a szépészeti célok mellett.