Így működik egy hagyományokat tisztelő, modern malom – interjú a Celldömölki Malom ügyvezetőjével

Így működik egy hagyományokat tisztelő, modern malom – interjú a Celldömölki Malom ügyvezetőjével

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Így működik egy hagyományokat tisztelő, modern malom – interjú a Celldömölki Malom ügyvezetőjével

A Celldömölki Malom ügyvezetőjeként kollégáival együtt a jó alapanyagért személyesen is felel. A hagyományokat tisztelő, modern malom története már több, mint 120 éves múltra tekint vissza, fejlődésük és az elveik pedig mind a mai napig példaértékűek.

Hogyan és mikor kezdődött a Celldömölki Malom története?

A Celldömölki Malom egy nagyon régi üzem, amelynek a története 1898-ban kezdődött, akkor őröltek itt először lisztet. A jelenlegi formájában 2008 óta működik, illetve éppen idén volt egy jelentős arculati megújulás. Teljesen új megjelenésünk lett, a boltokban kapható termékeink sokkal modernebb csomagolást kaptak, amihez egy hagyománytisztelő logót párosítottunk. Így a celli lisztek most egy trendi, újhullámos vonalat képviselnek, a hagyományok tiszteletét, az állandóságot pedig a logó tükrözi.

Milyen alapelvek szerint dolgoztok?

Fontosnak tartjuk, hogy helyi gazdáktól tudjunk búzát felvásárolni, illetve a cégcsoport által termelt búzát itt helyben szeretnénk tartani és értékesíteni. Ez egyfajta környezettudatos szemléletmód is a részünkről. Így a célunk az, hogy főként a régióban legyünk erősek. A liszt ráadásul egy viszonylag nehéz termék, ilyen üzemanyagárak mellett pedig nem is nagyon éri meg szállítani.

Hogyan jelenik meg nálatok a modernitás? 

Nálunk a malomban modern szemlélet ötvöződik a hagyományos őrléstechnológiával. A modern részt a folyamatok képviselik, ahogyan a munkát kezeljük, a teljes műszaki környezet, a kommunikáció, ahogy a munkánkról tudósítunk a közösségi médiában vagy az írott sajtóban. Modern a labortechnika is, viszont a hagyományos részt is megőriztük, és ragaszkodunk az adalékanyagmentes termékekhez.

Milyen a telephely kialakítása, mi hol található?

Ha beérkezik valaki hozzánk a telephelyre, akkor jobbra talál egy régi, szecessziós stílusú villaépületet, amit felújítottunk, és belülről nagyon modern lett. Balra pedig a malomüzem található, ami a hagyományos állapotában van most is. A gépeket felújítjuk, karbantartjuk, de nagy változtatások nem történtek, mert a termékek kiváló minőségét ezek a gépek adják. 

Próbáljuk megőrizni és szinten tartani a régit, mint kidobni és kitalálni valami újat, hiszen ez a szakma a hagyományokról szól. A mostani üzleti környezetnek viszont meg kell felelnünk, tehát ezért vállalatirányítási rendszerrel dolgozunk, modern autós flottánk van, egy szép irodaházunk, vagyis tényleg mindenben a modernitást és a hagyományokat ötvözzük.

Milyen lisztkínálattal rendelkeztek jelenleg?

A mi vásárlóink főleg pékségek, ami azt jelenti, hogy ömlesztve vásárolnak liszteket, és nagyobb kiszerelésekben szállítunk nekik. Van egy kisebb rész, ami pedig papírtasakokba kerül. Így a pékségek mellett viszonteladóknak és közvetlenül a fogyasztóknak is kínálunk liszteket. Mindegyik csomagolástípusunkban mindegyik lisztünk megtalálható. A leglátványosabbak a papírtasakos lisztjeink. Többek között búzafinomlisztet, búzaréteslisztet és teljes kiőrlésű búzalisztet is találnak nálunk a vásárlók, legszélesebb kínálattal az Intersparokban találkozhatnak.

Folyamatosan dolgozunk azon, hogy minél több boltban lehessen kapni a termékeinket, mert a visszajelzések alapján keresik a polcokon, ám nem mindenhol találják meg. Ez azért van, mert a kereskedelmi cégek beszerzői drágának tartják lisztjeinket. Viszont a vásárlóktól tudjuk, hogy hajlandóak lennének „befektetni” egy drágább lisztbe, hiszen nem kevés időt és energiát áldoznak egy jó kenyér vagy sütemény megsütésére, amiből az utolsó morzsát is szeretnék jóízűen elfogyasztani. Ezért mindig kérem a beszerzőktől, hogy legyünk ott a polcokon, és adjuk meg a lehetőséget a vásárlóknak, hogy választhassanak.

Hogyan érint titeket a jelenlegi rezsihelyzet?

Igazából nem mondanám, hogy tartunk tőle. Tudomásul kell vennünk ezeket a gazdasági folyamatokat, és most ebben az új környezetben kell működnünk. Mivel a liszt két legfontosabb hozzávalója, a búza és az elektromos áram ára is nagyon jelentősen megnövekedett, próbálunk takarékoskodni, de ilyen mértékben már nem lehet, ezért az egyetlen lehetőségünk, hogy mi is emelünk az árainkon.

Terveztek további változtatásokat az elkövetkező időszakban?

Nagy változás nem tervezünk. Az üzleti környezet eléggé változik körülöttünk, és ahhoz igyekszünk alkalmazkodni. A nemrég végbement megújulás kapcsán pedig nagy öröm számomra, hogy az új csomagolás miatt is egyre többen próbálják ki a termékeinket, és még dicsérő e-maileket is kapunk a vásárlóinktól. Ez nagyon jó érzés számomra, és igyekszem, hogy ezek a visszajelzések a kollégáimhoz is eljussanak, hiszen ez nagyrészt az ő érdemük.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást