Életmód / Egészség / Lélek

Így győzz a vitában veszekedés nélkül

Ha két ember egymásnak esik (és nem a jó értelemben), elkerülhetetlen, hogy sérülten, rossz érzéssel jöjjenek ki a veszekedésből – még az is, aki végül a győztes félnek mondhatja magát. Van azonban egy pszichológiai aikidónak nevezett módszer, melynek segítségével anélkül kerekedhetsz felül egy vitában, hogy megsértenéd a másikat, vagy fájdalmat okoznál bárkinek is.

Ne légy agresszív!

Ha egy vita elfajul, az egyik fél általában felemeli a hangját, és kiabálni kezd a másikkal – itt kezdődik az igazi veszekedés, amiből egyikőtök sem jöhet ki igazán jól.

Még ha sikerül is meggyőznöd a másikat, hogy igazad van, vagy a másiknak sikerül meggyőznie téged, olyan érzések kavarognak majd bennetek, amelyek közel sem segítik a helyzet megoldását.

Mit tehetsz, ha nem szeretnél így járni? Egyszerű: bármilyen nehéz is, ne kiabálj vissza, de ne is sértődj meg a másikra!

Kerekedj felül csendben!

Fontos megérteni, ha valaki kiabál, azt általában frusztráltságból és dühből teszi, nem azért, mert bántani akar téged.

Egyszerűen kifogyott az észérvekből, és nem tud jobb megoldást, minthogy felemelje a hangját, hátha így érvényt szerezhet a mondandójának.

Olvastad már?  Tudtad? Tovább lesztek boldogok, ha gyakran összekaptok

Ez nem rád irányul, csupán a frusztráltságát adja ki így, ráadásul nem is tudatosan.

Ha veszekedés közben ez eszedbe jut, könnyebb lesz nyugodtnak maradnod, és nem visszaüvöltened – ez az első olyan fegyvered, amivel végül te kerekedhetsz felül.

Hogyan maradj nyugodt?

Persze mondani könnyű, hogy ne kiabálj vissza, amikor éppen rád üvöltenek, de ha ilyenkor kicsit bezárkózol a fejedbe, egyszerű lesz, mint az egyszer egy. Mondogasd magadnak az alábbi két mantrát: a kiabálás nem nekem szól, és mennyivel intelligensebb és okosabb vagyok, hogy én nem így fejezem ki magam.

Hatalmas önuralomról tesz tanúbizonyságot, ha képes vagy megállni, hogy egy kiabáló emberrel nyugodt hangon beszélj.

A legjobb megoldás mégis az, ha nem mondasz semmit, és hagyod, hogy kikiabálja magából a dühöt, hiszen ilyenkor egy ideges emberrel beszélni olyan, mintha egy alvót próbálnál győzködni – teljesen felesleges.

Miért jársz jól?

Ha nyugodtan végighallgatod azt, aki éppen idegesen tombol, előbb-utóbb eléred, hogy lenyugodjon.

Az esetek túlnyomó többségében pedig, ha az illetőnek elszáll a dühe, kicsit el is szégyelli magát, mert rájön, hogy mennyire felesleges volt így kikelnie magából – ekkor pedig megpróbálhatsz észérvekkel hatni rá, mert végre nyugodt lesz annyira, hogy meghallgasson.

Pszichológiailag felülkerekedsz, mert nem csináltál magadból hülyét azzal, hogy te is tányért törtél a másik fején, az illető pedig végre kiadta a dühét, és valószínűleg hajlamosabb a békülésre, mint korábban – egy igazi win-win szituációról van szó.

Olvastad már?  10 dolog, ami jó ötletnek tűnik, de végül mindig, mindenki megbánja