5 gyönyörű kis szobanövény, amit te is életben tudsz tartani

5 gyönyörű kis szobanövény, amit te is életben tudsz tartani

Címlap / Otthon / Kert és terasz / 5 gyönyörű kis szobanövény, amit te is életben tudsz tartani

Vége a nyárnak, de csak azért, mert lassan egyre kevesebb időt töltünk majd a szabadban, a zöld élményről még nem kell lemondani. Néhány kedves kis szobanövény a te otthonodba is behozhatja a természetet, és nem, ezeket a kis túlélőket még a te közelséged sem fogja elpusztítani. Tuti tippek következnek megszállott szobanövény-gyilkosoknak!

Aloe

Azon túl, hogy gyakorlatilag egy önnövesztő kis elsősegélydoboz lesz a cserepedben, ami tökéletes gyulladásra, égési sérülésre, csípésekre, az aloe vera húsos, zöld levelei a minimál de akár a keleti stílusban berendezett otthonokban is jól mutatnak.

Jó hír, hogy az aloe igazi kis túlélő, ami azt illeti, hegyes kis levelei inkább rád vagy a kisebb gyermekekre jelenthetnek veszélyt – tartsd olyan helyen, ahol elsuhanva mellette biztosan nem megy neki senki a mini lándzsahegyeknek.

Az aloe nyáron napos, télen száraz, hűvös helyet igényel, tartsd világos de tűző naptól védett helyen, és bizonyosan életben marad, de ha ügyes vagy, még az is lehet, hogy a tél során virágot hoz.

Szobaborostyán

Smaragdzöld leveleivel a lakásod éke lehet, színt visz az otthonodba és nagyon sokféle lakberendezési stílusba beilleszthető, attól függően, hogy milyen kaspóban tartod.

Jó hír, hogy a szobaborostyán a sötétebb, gyengébb fényviszonyokkal rendelkező lakásokban is jól érzi magát, így sem te, sem az otthonod nem ítélitek lassú halálra a növényt – bár igaz, hogy ugyan a közvetlen napfényt nem szereti, azért a fényre szüksége van, hogy a levelek ne veszítsék el a színüket.

Ügyelj rá, hogy a földje ne száradjon ki, de túlöntöznöd nem kell, és ne tartsd túl meleg helyen.

Legyél óvatos az elhelyezésekor, mert a száron növő levegőgyökerek tényleg bármiben megkapaszkodnak, legyen szó falról, ablakkeretről vagy akár a tapétáról.

Viaszvirág

Igazi növénysanyargató vagy? Akkor a viaszvirággal egymásra találtatok!

Ennek a mazochista kis növénynek éppen egy kis elhanyagolás kell, hogy virágba boruljon: tartsd világos helyen, még egy kis direkt napfényt is kibír, nyáron locsold rendszeresen, télen viszont nyugodtan hagyd két öntözés között kiszáradni a talajt.

Semmi esetre se ültesd át és ne vedd le az elszáradt leveleket, hagyd csak sorsára a növényt!

Az idősebb példányok, amikor már nem is számítanál rá, hogy még bármi lesz belőlük, gyönyörű, csillag alakú virágokat fognak hozni.

Érdemes számolni vele, hogy ha jól érzi magát, és ha hagyod, a növény akár méteres hosszúságúra is megnő, ennek megfelelően válassz neki helyet, vagy futtasd fel valamire.

Kövirózsa

Ezek az apró, pozsgás levelű kis zöldek most aranykorukat élik a lakberendezésben, hiszen mutatósak, bájosak és gyakorlatilag elpusztíthatatlanok.

Szélsőségesen jól tűrik a szárazságot, igénylik a fényt és hacsak nem öntözöd túl őket, gyakorlatilag semmi bajuk nem lehet.

Egyedül arra kell figyelned, hogy a földjük el tudja vezetni a vizet, mert ha pang alattuk a nedvesség, gyorsan kirohadnak.

Enélkül azonban hosszú-hosszú ideig kedves kis díszei lehetnek a szekrényednek vagy íróasztalodnak.

Kavicskaktusz

Persze, nagyon sokféle kaktusz neve állhatna itt, hiszen mindegyikük igazi kis túlélő, a mi választásunk azonban most egy különlegességre, a kavicskaktuszra esett.

Az eredetileg Fokföldről származó növény húsos levelei gömb alakúan záródnak össze, virágzáskor pedig kipattannak, és párnát alkotnak a szirmok alatt.

A növény tartása olyan egyszerű, hogy akár a gyerekek is megpróbálkozhatnak vele. Kavicsos talajon és sok napfény mellett érzi igazán jól magát.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást