5 gyöngyszem magyar falucska, ahol zavartalanul romantikázhattok

5 gyöngyszem magyar falucska, ahol zavartalanul romantikázhattok

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / 5 gyöngyszem magyar falucska, ahol zavartalanul romantikázhattok

Jó lenne elbújni valahová, szűk utcácskákon andalogni, miközben nem kerülgettek turistákat minden sarkon? Az alábbi magyar falucskák tökéletesek akkor, ha csak egy nyugodt hétvégét szeretnétek kettesben tölteni.

Mátraszentimre

A Mátra tiszta levegője, az erdők vadregényes romantikája – kell még bármi ahhoz, hogy tökéletesen alakuljon a hétvége?

Mátraszentimre előtt nem ismeretlenek a turisták, de attól azért biztosan nem kell tartanod, hogy tömeget kell itt kerülgetned.

Noha a Mátra rejtett kis falvai sokáig szinte ismeretlenek voltak, az 1930-as években az úri középosztály körében divat lett itt nyaralni, a jó levegőn.

Ennek a letűnt kornak a patináját őrzi ma is Mátraszentimre, ahol kis vendégházak, panziók várják a városi forgatagból kiszakadt turistákat.

Karcsa

A Bodrogköz legrégebbi településén szinte érezni a történelem szelét.

A román stílusú körtemplomot mindenképpen látnotok kell, ha erre jártok, hiszen nem csak helyi viszonylatban, országosan is jelentős műemlék: Árpád-kori műemlék, ami a 11-12. században épülhetett.

A kapukat két faragott oroszlán őrzi, akik talán a település békéje felett is őrködnek, ezért lengi be Karcsát olyan nyugodt, barátságos légkör.

Persze, a béke megőrzésében a falut körülvevő mocsaras, lápos területnek is szerepe van: ennek köszönhető, hogy a települést annak idején sem a tatárok, sem a törökök nem dúlták fel.

Velem

Már a neve is olyan, mintha csak egy romantikus hétvégére termett volna, de Velem, ugyan szerényen bújik meg Kőszeg szomszédságában, egy bájos névnél azért többel várja a vendégeit.

Ma már műemléknek számító malmában a legenda szerint egyszer a bakonyi betyár, Savanyú Jóska is menedéket talált.

A malom ma is üzemképes, noha már nem őrölnek benne, múzeumnak ad otthont.

További látnivaló a Szent Vid kápolna és a Stirling-villa, de a környéken tett nagy sétákhoz is remek kiindulópont Velem.

Kéked

Kéked a nevét állítólag az itt fakadó, gyógyvizű forrás után kapta, amit viszont Mátyás-király után kereszteltek el, hiszen a legenda szerint ő maga is ivott egyszer a kékes színű forrásvízből.

Az idők során a kis falu gyógyfürdőt is emelt, ám azt a történelem viharai elsöpörték: a második világháború során porrá zúzták az épületet.

A falu turisták által leginkább kedvelt látnivalója a 15. században emelt gótikus kastély, amit utoljára a Melczer család birtokolt és lakott.

Ma szállóként üzemel, így akár itt is eltölthetitek a hétvégéteket.

Boldogkőváralja

A Hernád folyó völgyében fekvő kis gyöngyszem meglátogatása olyan lesz, mintha a történelemben tennétek egy sétát, hiszen számos híres személyiség neve fűződik a településhez.

Lakott itt például Balassi Bálint, de birtokolta a területet Hunyadi János és Habsburg Ferdinánd is.

A Péchy-Zichy kastélyban ma gyermekotthon működik, de még így is érdemes megnézni legalább kívülről, parkjában pedig ma is számos különleges állat él.

Boldogkőváralja akkor a legjobb választás, ha kifejezetten olyan helyet kerestek, ahol kicsit kiszakadhattok a nagyvárosi forgatagból, és olyan falucskába mennétek, ahová nem hallatszik el a világ zaja.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást