Tudjon meg többet a gyökérkezelés hátteréről!

Tudjon meg többet a gyökérkezelés hátteréről!

Címlap / Életmód / Egészség / Tudjon meg többet a gyökérkezelés hátteréről!

Gyökérkezelést a fog megtartása céljából végeznek, amolyan utolsó lehetőségként. Egy precízen elvégzett beavatkozással ugyanis akár élethosszig megtarthatjuk a fogat, még ha nem is élő szövetként, de a funkciója megmarad. (x)

Miért vált mumussá a fogeltávolítás alternatívája?

A gyökérkezelés kapcsán rengeteg páciens negatívan vélekedik, ez leginkább abból fakad, hogy félnek attól, hogy hosszadalmas és fájdalmas procedúra lesz. Ami pedig a sikerarányt illeti körülbelül 60-90% közöttire tehető.

Ez persze a kiindulási állapot, illetve az alkalmazott technológia függvénye, vagyis minél jobb foggal érkezik a páciens, annál nagyobb az esélye a sikerre – mondják a Budapest Dental gyökérkezelésre is specializálódott munkatársai.

Ezért sem érdemes túl sokáig halogatni az eljárást, mert egy nagyon elhanyagolt, súlyos esetben a szakembernek már nem sok ráhatása van a végeredményre.

A technológia folyamatosan fejlődik, ennek hála egyre kifinomultabb, pontosabb módszerek kerülnek bevezetésre, amelyek javíthatnak az eredményességi rátán. Ennek köszönhetően a nehezebb esetek is magasabb eséllyel megoldhatók.

Az pedig, hogy végül mennyire lesz fájdalmas a beavatkozás, függ attól is, hogy a páciens milyen várakozással tekint a kezelésre. A helyi érzéstelenítés révén 98%-ban fájdalommentesen elvégezhető az eljárás. Amikor viszont a fogbél erősen gyulladt, célszerű várni – gyógyszeres terápia mellett –, hogy egy kicsit levonuljon, ezt követően pedig már az érzéstelenítő is hatni fog az elvárt módon. 

A gyökérkezelések jelentős részében viszont már elhalt a fog, vagyis a fogbél is már halott szövet, ettől függetlenül szükséges az érzéstelenítés, ugyanis a gyökércsúcs környékén a gyulladt szövetek okozhatnak kellemetlenséget.

Technikai újdonságok, melyek segítik a sikeres kimenetelt

A korszerű gyökérkezelés egyik kiemelt újdonsága, hogy a szakember megvizsgálhatja a fogat 3 dimenziós képen, a kis térfogatú CT tehát részletgazdagabb információt ad, ezzel is növelve a siker lehetőségét.

Ami szintén nagyban növeli a pozitív végkifejletet, az operációs mikroszkóp, amellyel 12,5-szeres nagyítás is létrehozható. A precíz munka alapja a megfelelő kitisztítás, ehhez pedig elengedhetetlen a tökéletes rálátás.

A kofferdam izolálásban végzett kezeléseknél eredményes fertőtlenítőszerek alkalmazhatók, ezáltal elejét vehetjük a nyálból történő visszafertőzésnek.

Apró tényezők a fog megtartása érdekében

A sikert növelő tényezők közé sorolhatjuk a gépi csatorna megmunkálást is, amellyel precizebben elvégezhető a feladat a gyökércsatorna bemérése után. A csatorna optimálisan tágítható, hogy a kitisztítása, vagyis a fertőzött szövetek eredményesebben eltávolíthatók legyenek. A gépi preparálás tehát egy kiváló alapot nyújt a procedúra későbbi lépéseihez. A gyökércsatorna precíz bemérése elengedhetetlen, hogy pontos méretű gyökértömés készülhessen.

Ennek ellenére rengeteg akadály előfordulhat, legyen bármilyen korszerű is a technológia, mégis fontos mindent bevetni a siker érdekében.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!