Család / Életmód

5 gyermek elárulta, mi akar lenni felnőttként: ennyit változtak a válaszok a mi gyerekkorunkhoz képest

5 gyermek elárulta, mi akar lenni felnőttként: ennyit változtak a válaszok a mi gyerekkorunkhoz képest

Emlékszel még, gyerekként mi szerettél volna lenni, ha felnősz? A legtöbben mind űrhajósok, orvosok, ballerinák vagy híres filmsztárok akartunk lenni, de néha a válaszok között feltűnt egy hercegnő vagy egy varázsló is. Az esetek többségében az elképzeléseink nem teljesültek, ám sokszor irányt adtak annak, hogy nagyjából mivel szeretnénk foglalkozni. De vajon mi a helyzet a mostani gyermekekkel?

A világ az elmúlt 20-30 évben hatalmasat változott. Olyan szakmák, amik még a mi gyerekkorunkban hívogatóak voltak, most már egyáltalán nem azok, míg a modern kor vívmányainak köszönhetően rengeteg új terület nyílt meg előttünk. Emiatt nem meglepő, hogy a jelenlegi gyermekek egészen máshogy állnak a jövőjükhöz, a filmekben és sorozatokban látott munkák kezdik érdekelni őket, és olyan terveket is szőhetnek, amiket mi sosem.

Például egy tavalyi kutatás szerint a 11-16 év közötti gyermekek jelentős része influencer vagy Youtuber szeretne lenni, hiszen ez nem csak rengeteg pénzt jelent, de szórakoztató karriert és hírnevet is. Na de mi a helyzet itthon? Vajon Magyarországon is ezzel akarnak foglalkozni a legkisebbek? Mi megkérdeztünk öt gyermeket, mit szeretnének csinálni, ha felnőnek!

1. Kornél, 13 éves

„Az apukám tűzoltóként dolgozik, és nemrég beszélgettünk arról, hogy felnőttként ezt én is szívesen csinálnám. Eloltani a tüzeket, és segíteni másoknak, ezek jó dolgok, az pedig szintén, hogy fizetnek érte. De az is lehet, hogy valamilyen szakmát tanulok ki, és majd alapítok egy céget, mint a nagybátyám.”

2. Peti, 9 éves

„Focista! Imádok Fifázni, szinte mindig én nyerek, és egyszer majd én is olyan híres szeretnék lenni, mint Messi vagy Piqué! Járok hetente kétszer edzésekre is, sokszor rúgok gólt, és gyorsan tudok futni.”

3. Hanna, 10 éves

„Én állatorvos leszek, ha felnövök! Van egy kutyánk, Molly, akit mindig én fésülgetek, játszok vele, ha pedig beteg, akkor vigyázok rá… Tavaly kaptam egy tengerimalacot is, és nagyon imádom! Szeretem az állatokat, és később velük akarok foglalkozni, ezért sok állatos dokumentumfilmet is nézek.”

Annanahabed/depositphotos.com

4. Petra, 13 éves

„Énekesnő leszek, ezt még akkor döntöttem el, amikor voltunk anyuékkal a Violetta koncerten. Szeretek táncolni, énekelni, ráadásul az Instagramon is látom, hogy a sztárok élete milyen izgalmas. Nemrég feltöltöttem egy-két videót is a TikTokra [ez egy app, ahová 15 másodperces videókat lehet feltölteni, leginkább a fiatal korosztály körében népszerű – a szerk.], és már elég sokan látták!”

5. Dávid, 14 éves

„A Youtube-n tök sok gamer streameli azt, ahogy épp játszik, emberek milliói pedig megnézik, és ők ezen rengeteg pénzt nyernek. Nekem is a játék a hobbim, most épp a Fortnite-tal játszunk a legtöbbet, és jó lenne felnőttként ezzel pénzt keresni. Úgyhogy én szívesen lennék professzionális gamer.”

A gyerekek válasza egészen eltérő volt: míg egyesek a klasszikus munkákat akarják végezni, amiket anno mi is, addig vannak, akiket már a modernebb világ érdekel, sőt, a döntéseikben is szerepet játszanak a videójátékok, online közösségi oldalak. Jobban, mint az, hogy a szüleik mivel foglalkoznak: egy felmérés szerint ugyanis csak minden hetedik gyerek akarja ugyanazt a munkát végezni, mint a szülei, sőt, a gyermekek kétharmada igazából nem is tudja pontosan, mit csinál az anyukájuk és az apukájuk a munkahelyén. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást