Nevelj olyan gyereket, aki szereti magát. 10 testpozitív tipp

Nevelj olyan gyereket, aki szereti magát. 10 testpozitív tipp

Címlap / Életmód / Család / Nevelj olyan gyereket, aki szereti magát. 10 testpozitív tipp

1. Légy pozitív példa

A gyerekek mindent leutánoznak, így a szüleik étkezési szokásait is. Ha hangoztatod, hogy teleetted magad, majd nekiállsz nassolni, ő is ilyen lesz. Ha a tükör előtt állva szörnyülködsz, hogy milyen kövér vagy, ő is így fog tenni. A testpozitív élet veled kezdődik és azzal, hogy te mit adsz át neki.

2. A belső tulajdonságaira fókuszálj, ne a külsejére

A sport és az egészséges étrend elengedhetetlen, de az még fontosabb, hogy a gyerek tudja, hogy a belső értékek jobban számítanak. Napjainkban minden eddiginél nagyobb a nyomás az embereken, hogy jól nézzenek ki, olyannyira, hogy azt sokan elfelejtik, hogy a szép külsőnél fontosabb az, hogy milyen emberek vagyunk. Ezt neked kell megtanítanod neki.

3. Vigyázz, hogyan beszélsz másokról

Nemcsak az fontos, hogy saját magad és őt ne szóld meg a kinézete miatt, hanem az is, hogy másokról sem nyilvánulj meg negatívan a gyerek füle hallatára. Akkor is igyekezz óvakodni a negatív jelzőktől – főleg ha a megjegyzésed illető külsejére irányul – ha nagyon jólesne kimondani.

4. Készítsd fel a pubertáskorra

A serdülőkor nem könnyű sem a fiúknak, sem a lányoknak, hiszen testük rövid idő alatt megy keresztül jelentős változásokon. Ilyenkor sokat segít, ha a szülő felkészíti őket arra, mire számíthatnak, így nyugodtan beszélj neki a hormonokról, az erősebb izzadásról, súlygyarapodásról és hangsúlyozd, hogy mindez teljesen normális.

5. Bátorítsd és teremts alkalmat a testmozgásra

Minden gyerek szeret mozogni, ezért minden gyerek számára akad olyan sport, amit élvezettel végez. Az edzésen kívül az is fontos, hogy hétvégenként eljárjatok túrázni, kirándulni, így nemcsak együtt mozog a család, de a természet szeretetét is megtanulja a gyerek.

ArtistGNDphotography/istockphoto.com

6. Tanítsd meg, hogyan kezelje a negatív impulzusokat

Ha nem megy jól az edzés, neked kell megtanítanod arra, hogy ne adja fel és ha csúfolják a tornaórán, fel kell vértezned a bántó szavak ellen. Ez nem könnyű, de értesd meg vele, hogy legtöbbször az emberek ilyenkor a saját belső frusztrációikat vetítik ki másokra.

7. Kérd meg, hogy írjon 3 pozitív dolgot magáról

Hasznos technika, ha megkéred, hogy írjon magáról három dolgot, amit szeret magában. Ez a tevékenység segít neki abban, hogy a pozitív tulajdonságaira fókuszáljon és akkor se felejtse el őket, mikor éppen rossz passzban van. Az egész családot bevonhatjátok ebbe a „játékba”.

8. Kísérd figyelemmel közösségi média tevékenységét

A Facebook és az Instagram egyszerre áldás és – főleg a gyerekek esetében – átok. Eltiltani nem tudod tőle és nem is érdemes, de amennyire tudod, monitorozd a tevékenységét. Ha például látod, hogy negatív kommenteket kap egy fotójára, üljétek le megbeszélni a helyzetet.

9. Ne tukmáld az ételt

Ha valamit nem szeret, ne erőltesd, hogy megegye. Ne szedd tele a tányérját és utána ne kelts benne bűntudatot, ha nem bírja megenni és azért se szóld meg, ha még egy tányérral szed. Az étkezés és a szülők hozzáállása sok gyerekben okoz traumát, pedig a közös evésnek mindig örömteli tevékenységnek kell lennie. 

10. Tanítsd meg arra, hogy legyen hálás 

Az egészség a legnagyobb kincs, de ezt az ember csak akkor érti meg, mikor éppen beteg. Serdülőkorban sok gyerek utálja változó testét, ezért neked kell megtanítanod arra, hogy – akárhogy is nézzen ki – hálás legyen érte és egészségéért.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást