Gusztustalan a rágógumi? Van ahol betiltották, máshol falra lehet ragasztani!

Gusztustalan a rágógumi? Van ahol betiltották, máshol falra lehet ragasztani!

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Gusztustalan a rágógumi? Van ahol betiltották, máshol falra lehet ragasztani!

Középső gyerekem egyszer mérgében férjem lányának a hajába nyomta a rágóját. Tehetetlen dühében tette, frappánsan lezárva ezzel maguk között a vitát, melynek következménye az volt, hogy mi felnőttek kezdtünk el veszekedni, és a végén minden létező gyerek sírni kezdett.

Rágógumi, mindenhol

Sokan nem is tudják, de a járdán azok a furcsa fehér plecsnik mind-mind eldobott rágógumik.

Pécsen hatalmas méreteket öltött az utcán a random kiköpködött rágó, így kisebb botrány keveredett belőle. Négyzetméterenként akár ötven rágót is össze lehet számolni.

Hol lelhető még fel rágott rágó? Hamutartóban, melytől az, aki a hamutartót üríti, biztos frászt kap. Iskolákban az asztallap és szék alján, mely ráragad a nadrág térdére, vagy épp a kézre, amikor magunk alá húzzuk a széket. Találtam már rágott rágót kamasz nadrágjának zsebében, de éttermi tányér peremének külső felén is.

Gum Wall

Seattle nem csak Jimi Hendrix-ről híres, hanem a Gum Wall-ról, a rágó falról is. A Market Theater jegyeire várók kezdték el sorban állás közben, unalmukban felragasztgatni egy üres falra rágóikat. Húsz év alatt több millió rágó került a falra.

Eleinte pénzérméket ragasztgattak fel a rágókkal, mára már „csak” szívecskéket és egyéb alkotásokat hoznak létre azok, akik erre járnak. Turista látványosság lett a helyből – és egy önkéntes nyálminta alapú génbank, hogy humoromnál maradjak. Persze az ott lakók nem igazán díjazták a sok rágót, küzdöttek rendesen, de aztán feladták… mára egy centi hely sincs a falon…

Seattle amúgy Pécs testvér városa…

Rágó a világ minden táján

Szingapúrban mára tilos a rágózás. 1992-ben tiltották be árusítását, behozatalát. Ugyanis megunták, hogy a szék és asztal lapjának alsó felére ragasszák az ottaniak a rágógumit. A rágógyárak ezt nem hagyhatták annyiban, így – állítólag – még Bush-t is rávették arra, hogy lobbizzon értük egy kicsit. A végeredmény az lett, hogy Szingapúrban ma csak a gyógyszertárakban lehet rágóhoz jutni, mármint csak gyógyhatású rágóhoz.

Rómában 15 ezer rágó veszélyezteti a műemlékeket. Az évi rágófogyasztás 160 tonna. Nem volt igazi megoldás, ám 15 ezer rágótartó zacskót osztottak szét pár éve, egy kampány keretein belül.

Hollandiában 4,5 méter magas rágószobrot alkottak, melyhez háromezer ember rágta össze a megfelelő mennyiségű rágót.

A rágó előnyei

A rágózás javítja a fej – ezáltal az agy – vérkeringését, a folyamatos mozgás miatt.

Unaloműző rágcsálás helyett is javasolják, ahogy a száj pH értékének megőrzése kapcsán is számtalanszor szóba kerül.

Fogyókúra vagy dohányzásról való leszokás kapcsán is jó, ha van nálunk rágó.

A rágó hátrányai

Kevés szó esik erről, de a rágóban édesítőszer van: az aszpartam. Mivel az aszpartamot a szervezet megemészti, a vér útján mindenhová eljut. Több, mint 90 mellékhatást tulajdonítanak neki.

Érdekesség, hogy a folyamatos rágózás a rágóizmok fájdalmához vezethet, mely egy idő után orvosi ellátást igényelhet.

Az is ellene szól, hogy a rágás mellett fokozott nyáltermelés indul be, ami hosszútávon károsítja a fogzománcot. Ezen felül – bár a lepedék eltűnik – a baktériumok ott maradnak a fogakon.

Alkalomadtán én is szeretek rágózni, nem tisztem eldönteni, hogy a rágó jó vagy rossz. Azt viszont tudom, hogy a rágózás illemtanának mellőzése számtalan bosszús percet okozott eddig. A rágózás magánügy, a rágott rágó pedig cseppet sem esztétikus, higiénikus. Mint minden, ez is csak addig szórakoztató, amíg nem zavarunk vele másokat.

VIDEO A 3 legszebb party smink 2024-re

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!