Te is azok közé tartozol, akik kóstoltak már meg valamit csupán azért, mert „szuperételnek” hitték? Nem vagy egyedül: a Brit Dietetikusok Szövetségének felmérése alapján az emberek 61%-a cselekszik így. Az Európai Uniós szabályozások betiltották ugyan a kifejezés nem megfelelő használatát, de még mindig bőven akad mit tisztázni a témával kapcsolatban… Mutatunk most hat olyan finomságot, ami bizonyos esetekben problémát okozhat.
2/6 Azték zsályamag
A khia- vagy csiamag egy latin-amerikai mentaszerű növénytől származik. Akár nyolcszor annyi omega-3 zsírsav van benne, mint azonos súlyú lazacban.
A mag igen gazdag fehérjében, ásványi anyagokban és antioxidánsokban, valamint elősegíti a teltségérzetet – elvileg.
Gyakorlatilag viszont zselatinszerű masszává változik a gyomorban, ami hasfájást, gázképződést és puffadást okozhat. Fitáttartalma is magas, amivel gátolhatja bizonyos ásványi anyagok felszívódását.
Amúgy meg mit választanál szívesebben ebédre: 30 deka azték zsályamagot vagy 30 deka lazacot…?
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!