Otthon / Utazás

Giethoorn: egy kis Velence Hollandiában

Giethoorn: egy kis Velence Hollandiában

Az ajánlások szerint Velencét lehetőleg minél előbb meg kell néznie mindenkinek, és messze nem csak azért, mert ez a csodás város évről évre jobban süllyed. De mi a helyzet Európa másik, hasonlóan egyedi településével, a holland Giethoornnal? 

Giethoorn kontra Velence

Giethoorn alapjaiban nagyon hasonít Velencéhez, ám mégis számottevő különbségeket tudunk felfedezni a két város között. Sőt, lényegében mondhatjuk, hogy csupán a házak között csordogáló víz és az egyedi elképzelés az, ami a két településben közös.

Míg Velence megkérdőjelezhetetlenül mediterrán, nyüzsgő, addig Giethoorn csendes, bájosan vidékies és egyáltalán nem büdös, ellentétben ikertestvérével.


Neuschwanstein, a mesék kastélya


A Hollandiába érkező turista valóban meseországban érezheti magát, Giethoorn leginkább egy ír, tündér és manó lakta falucskára emlékeztet.

Az ember lépten-nyomon arra vár, hol történik körülötte valamilyen aprócska csoda, minden egyes udvar, ház és híd tartogat némi meglepetést, egyedi jellemvonást.

Giethoorn története

A terület jelentős részét elpusztította egy árvíz a tizedik században, helyén mocsaras lápos vidék maradt.

Az idetelepülő emberek állítólag több száz kecskeszarvat találtak az építkezések során, ezért nevezték el Giethoornnak, azaz szó szerint fordításban kecskeszarvnak az épülő helységet.

Manapság már nincsenek látható szarvak a környéken, azonban a növényzet meglehetősen egyedinek és különleges bizonyul, emlékeztetve a régmúlt eseményeire.

Persze a látvány leginkább magával ragadó része a több kilométeren keresztül átívelő csatornarendszer, ami szüntelenül kanyarog a házak, udvarok között, és amit csak az egyedi hidak szakítanak meg minduntalan.

Kerítések nincsenek, ahogy utak, autók, vagy éppen buszok sem zavarják meg a környék feddhetetlen nyugalmát.

A nyugalom szigete

A város megközelíthető közúton, de autóval még azelőtt le kell parkolni, hogy a ténylegesen csatornára épülő házakat megközelítenénk.

A falu turistaközponttá kinőtt része annyira függ a vízi utaktól, hogy sok eldugott házat nem lehet elérni sem járda, sem híd segítségével elérni, még a postás is csónakkal érkezik – annak ellenére, hogy a településnek több mint 180 hídja van.

A megközelítőleg 2600 főt számláló település a legkevésbé sem szégyellős, ahogy azt a nyugati országok javában megszokhattuk, úgy Giethoornban is csak elvétve találunk függönyöket az ablakokon.

A lakók nem zavartatják magukat, akár tévénézésről, akár családi ebédről, akár egyszerű pihenésről van szó, éppúgy élik mindennapjaikat, mintha még a szomszéd se láthatna be hozzájuk. 

Kikapcsolódás Giethoornban

Aki a környéken jár, annak feltétlenül érdemes legalább egy délutánt eltöltenie a településen. Szervezett utakon is részt vehetünk, a turistákat elektromos csónakokon viszik körbe a csatornákon annak érdekében, hogy a helyiek nyugalmát semmi se zavarhassa meg.

Bérlésre is adódik lehetőségünk, így bár a tájékoztatóról lemaradunk, az utat és az időtartamot is magunk határozhatjuk meg.

A csatornák mentén kedvünk szerint megpihenhetünk, teraszos kávézók, éttermek várják vendégeiket igényes kiszolgálással. Arra mindezek ellenére is ügyelni kell, hogy szezonon kívül a legtöbb vendéglátó egység csupán a délutáni, vagy esti órákban nyit ki.

A turistaáradatot tehát ilyentájt megelőzhetjük, de finom falatokkal készüljünk, vagy még a város autóval megközelíthető részén vásároljunk be.

Barangolás és pihenés a környéken

Bár a legkevésbé sem mondhatnánk unalmasnak a festői környéken való barangolást, aki extra látnivalókat zsebelne be, az meglátogathatja a Schreur hajógyárat, ahol a település csónakjai épülnek már hosszú évtizedek óta.

A nagyobb távokat megtenni kívánók bérelhetnek kerékpárt, így akár a közeli nagyvárosba, Steenwijk-be, Meppel-be is ellátogathatnak, vagy akár bebarangolhatják a Giethoornt körülölelő tavakat.

A vidéken egyébként számtalan lehetőség kínálkozik a vízi sportokra, horgászatra, a turisták feledhetetlen szórakozásának érdekében alaposan kiaknázták a környéket.

Szállást a főszezonban ildomos időben foglalni, a hagyományos apartmanokon, szállodákon túl a helyi kempingben ugyancsak feledhetetlen élményekben lehet részünk.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást