Furcsa népszokások – Így ünnepelnek húsvétkor más népek

Furcsa népszokások – Így ünnepelnek húsvétkor más népek

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Furcsa népszokások – Így ünnepelnek húsvétkor más népek

Húsvét ünnepén egyes országokban furcsa hagyományokat tartanak, többek közt hazánkban is, ahol hajdanán a locsolást nem parfümmel, hanem nagy veder vízzel hajtották végre a férfiak.

1. Az egyik legfurcsább húsvéti szokás a világ számára, a hazánkban is hagyományos locsolás. A világon kizárólag három országban tartják, a Cseh Köztársaságban, Magyarországon és Szlovákiában. Húsvét másodnapján a férfiak vízzel locsolják le a lányokat, valamint szalagokkal díszített fűzfavesszővel „korbácsolják” őket. A verés természetesen szimbólikus, a tradíció szerint szerencsét, egészséget és szépséget hoz egész évre a nők számára.

2. Finnországban az a hagyomány, hogy a gyerekek beöltöznek sötét ruhába és kormos arccal, seprűvel mennek ki az utcára. Kicsit hasonlít ez a szokás az amerikai Halloween-re. A hagyomány szerint ezzel az álruhával kivédik a boszorkányok megjelenését nagypénteken és húsvét vasárnapján.

3. Spanyolországban Nagycsütörtökön a hagyományos „halál táncot” járják, amely a középkori városban való felvonulást jelenti. Mindenki jelmezbe öltözik és félelmetes csontvázaknak öltözött emberek dobozban viszik a hamut. Az ilyesztő táncra éjfélkor kerül sor, és hajnali három óráig tart.

4. Lengyelországban, ha a ház ura részt vesz a hagyományos húsvéti kenyér elkészítésében és a bajusza megszürkül, a kenyértészta nem fog megkelni és a szerencsés háziúr megmenekül a háztartási feladatoktól.

5. Franciaországban, Haux városában több mint 4500 tojásból készítenek egy óriási rántottát és 1000 embert látnak vendégül ebédre, a város főterén.

6. Svájcban az a szokás járja, hogy a szökőkutakat húsvéti díszbe öltöztetik, papírszalagokkal, virágokkal és festett tojásokkal. A hagyomány szerint ezzel a vizet ünneplik és annak fontosságát, hogy az Alpok száraz területei is jó vízellátásba lehessenek egész évben.

7. Németországban az a hagyomány, hogy húsvéti tüzet raknak a télről megmaradt karácsonyfákból. A tűz a szépség, napsütés és győzelem jele, amikor a meleg tavasz átveszi a hideg tél helyét.

8. Lettországban hagyományos húsvéti játékot játszanak a gyerekek, tojással. A játékosok keményre főzött színes tojásokat fűznek zsinegre és összekoccantják. Akinek a tojása keményebb, az nyeri meg a versenyt.

9. Az amerikaiaknak köszönhetően mára a húsvéti nyuszi vált a húsvét egyik legnagyobb jelképévé. Ausztráliában is létezik egy natív erszényes, akit előszeretettel emlegetnek, mint húsvéti állatka, ő nem más mint a bilby. Az ausztrálok nem kedvelik a nyulat, mert pusztító rágcsálónak tartják.

10. Nagy-Britanniában is létezik egy valóban szokatlan hagyomány. A Hungerford-ban tartott Hocktide fesztiválon egy rendőr belefúj kürtjébe és Hocktide minden lakosát a városházára hívja. Itt kiválasztanak két embert, aki felvonul az utcákon és a nőktől narancs ellenében csókot kér. Kíváncsiak lennénk, hogy mi alapján választják ki a férfiakat!

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!