Forró levegős sütőd van? 8 hiba, amit a legtöbben elkövetünk

Forró levegős sütőd van? 8 hiba, amit a legtöbben elkövetünk

Címlap / Otthon / Háztartás / Forró levegős sütőd van? 8 hiba, amit a legtöbben elkövetünk

Végtelen számú lehetőség áll előttünk, ha air fryer került a konyhánkba, hiszen húsok, zöldségek, desszertek is készülhetnek a praktikus kis szerkezetben, ráadásul gyorsan és mindenféle felesleges zsiradék nélkül. A ventilátor által generált forró levegő egyfajta kemenceként működik. Az ételek ropogósak lesznek, anélkül, hogy olajat vagy zsírt tennénk alájuk.

A legjobb tulajdonsága azonban az, hogy sokkal gyorsabban készül el bennük az étel, mint a hagyományos sütőkben, mert a levegő egyenletesebben kering benne. Ha vásárlás előtt állsz, vagy már te is büszke tulajdonos vagy, de még épp csak próbálod kiismerni konyhád új kedvencét, akkor a következő néhány tanács hasznos lehet számodra is.

A megfelelő sütő kiválasztása

Természetesen ez az egyik legfontosabb lépés, így mielőtt belevágsz gondold át, hogy milyen ételt akarsz sütni benne. Főleg azt, hogy mekkorára van szükséged, ugyanis sokan abba a hibába esnek, hogy túl kicsit választanak elsőre, amiben csak több részletben tudnak az egész családnak elegendő ételt elkészíteni.

Arra is érdemes figyelni, hogy különböző modellek léteznek. Van, amiben olajsütőre emlékeztető kosár van, míg a másiknál fiókba kell pakolnod az ételt. Ráadásul az sem mindegy, hogy ténylegesen mekkora helyed van számára a konyhában.

Böngészd át az egyes sütők funkcióit is, mielőtt rányomsz a megrendelés gombra!

Mindig melegítsd elő a sütőt!

Ahogy a rendes sütőknél, az air fryereknél is fontos az előmelegítés, aminek köszönhetően az étel azonnal sülni kezd, amint bekerült a szerkezetbe. Ezt a lépést azért sem érdemes kihagyni, mert így a bepakolt étel nem fog esetleg a saját levében elázni, amíg a hőmérséklet eléri a megfelelő hőfokot. 

Tartsd be a szabályokat!

A sütőn szerepel majd, hogy pontosan mennyi ételt tölthetsz a kosárba, ez pedig nem véletlen. Ha túl sok étellel tömöd tele a kosarat, akkor egyenetlenül sülhet meg és jóval tovább tart, mint akkor, ha valóban betartod a leírtakat. Egyszerűen csak kövesd a leírást!

Ne félj kinyitni a sütőt és megnézni, hogy áll a főztöd!

A hagyományos sütőnél gyakran előfordul, hogy ha rosszkor nyitjuk ki az ajtaját, akkor kiszökik a hő és egyenetlenül sül meg az étel. A forró levegős sütőknél ettől nem kell tartanod. Nyugodtan kukkants bele, nyisd fel, kevergesd meg benne az ételt, ha úgy érzed, hogy az hozzátenne a tökéletes végeredményhez. Ne aggódj, nem fog kiszökni a hő. 

Forró levegős sütő
taoxedge/depositphotos.com

Tényleg vigyázz a zsiradékkal!

Ha mégis úgy érzed, hogy az ételednek jót tenne egy kevéske zsiradék, akkor sem mindegy, hogy mit használsz. Az olyan alacsony füstpontú olajok, mint a repce- vagy a kókuszolaj könnyen lehet, hogy füstölni kezdenek a meleg levegő hatására.  Válassz magasabb füstpontú olajat, mint az avokádóolaj.

Oldalak: 1 2

»

1 hozzászólás

  • janika
    2021.03.28., 13:02

    egyikkhiba hotya tyugot nempucuja megaki belerakja az nemjó a südőnek
    mega tyugnak se

    Válasz

Írj egy hozzászólást