Ilyen sűrűn kellene cserélned a földet a növényeid alatt

Ilyen sűrűn kellene cserélned a földet a növényeid alatt

Címlap / Otthon / Hobbi / Ilyen sűrűn kellene cserélned a földet a növényeid alatt

Idővel a szobanövények talaja éppúgy kimerül, mint ahogy a szabadföldön tartott növényeké: utóbbiakat sem véletlenül kell rendszeresen trágyázni, komposzttal dúsítani. A szobanövények csak akkor fejlődnek megfelelően, ha számukra ideális mennyiségű vízhez, napsütéshez, levegőhöz jutnak, és persze megkapják a szükséges mennyiségű tápot is. Sokan ezt tápoldattal próbálják fedezni, ami nem rossz ötlet, de a földjüket is cserélni kell.

A növekedés, virágzás alatt a növények a rendelkezésükre álló szerves anyagok nagy részét elhasználják. Ekkor a talaj kimerültté válik, megkeményedik, és nem tartja meg sem a vizet, sem a kívülről érkező tápanyagokat. Úgyhogy ilyenkor a szobanövények egészségének megőrzése érdekében friss talajba kell átültetni őket.

De mikor jön el ennek az ideje?

Valójában a növénytől függ, milyen gyakran kell átültetni, nincs aranyérvényű szabály erre vonatkozóan. A gyorsabban növekvő szobanövények esetében, mint amilyen pl. az afrikai ibolya, szükséges az éves szinten történő átültetés. Azonban azok a növények, amelyek lassabban nőnek, pl. ilyenek a kaktuszok, vagy az anyósnyelv, két évnél korábban nem igénylik a talajfrissítést. 

A legjobb időszak az átültetésre tavasszal van. Ilyenkor a növények jelentős növekedésbe kezd, fejlődik a gyökérzetük is és többségük virágokat, új leveleket hoz.

Azonban évközben bármikor sort lehet keríteni erre a rutinra, ha a növény élettelennek, száraznak tűnik, vagy ránézésre is úgy fest, hogy kinőtte a helyét. Szintén az átültetést sürgeti, ha az öntőző víz egy az egyben átfolyik a földön, mert ez arra enged következtetni, hogy nincs elég szerves anyag, ami megtarthatná a nedvességet. Gyanúra ad okod, ha a talaj túl kemény, vagy éppen sok gyökér látszik akár alul, akár felül, amikor kiveszed a kaspóból a növényt. 

cottonbro/pexels.com

Cserepet is kell cserélned?

Ha nem akarod, hogy a növényed nagyobbra nőjön, akkor nem muszáj nagyobb cserépre váltanod. Feltéve, hogy nem érte el a maximális méretét, a növények nagyobbra nőnek akkor, ha erre teret engedünk nekik. Nem érdemes azonban az apró virágokat túl nagy cserépbe ültetni, mindig csak egy méretet célszerű ugrani. Ellenkező esetben a gyökérzet rosszabbul tud levegőzni, illetve a növény túlságosan arra fog koncentrálni, hogy a gyökereit fejlessze, nem pedig arra, hogy csodálatosan pompázzon a nappalidban. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást