Ezek a trükkök segítenek életre kelteni a szobanövényeidet

Ezek a trükkök segítenek életre kelteni a szobanövényeidet

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Ezek a trükkök segítenek életre kelteni a szobanövényeidet

Keresd az élet jeleit

Ha a növényed levelei bebarnultak és jelentős részük lehullott, automatikusan azt gondolnád, hogy itt a vége. De egyelőre még ne add fel!

Szakértők szerint ha van még neki néhány zöld levele és hajlékony szára, akkor igenis van esély a túlélésre – pláne, ha itt-ott még apró rügyeket is látsz.

De mielőtt továbblépünk a második lépéshez, tudnod kell, hogy a rossz állapotú növényekhez elég nagy türelem kell, hiszen nem fognak jövő hétre ismét pompázni. Van, hogy egy teljes évbe is telik a felépülés!

Figyelj oda a vízre

Sokan azért nem értik, miért tűnik barnásnak és sárgásnak a növény, mert egyébként elég sok vizet adta nekik, így biztosan nem száradhatott ki.

Az igazság viszont az, hogy ha túlzásba esel, az sajnos még rosszabb rájuk nézve, mintha kicsit szárazabb lenne nekik a talaj.

Ilyen esetben a levelek nem is száraznak tűnnek, hanem barnának és sárgának, ha pedig a földjükbe fúrod az ujjad, nedvesnek fogod érezni. Ezzel szemben ha elfelejtetted kellően locsolni őket, a levelek nem csak barnák lesznek, de a szélein befelé kezdenek kunkorodni. Kertészek szerint a túlöntözés esetén minél hamarabb földet kell cserélni, míg szárazságnál az öntözésre kell helyezni a hangsúlyt. A fertőtlenítőszereket pedig felejtsd el egy ideig, ugyanis ezek megsérthetik az egyébként is rossz állapotú növény gyökereit.

Szobanövény öntözése
iatockphoto

A megfelelő helyválasztás

Minden növénynek másfajta hőmérsékletre van szüksége, ráadásul a fényigényük is eltérő. Ezért a következő vásárlásod során mindenképpen nézz utána annak, a lakásodba mi lehet az ideális választás, annak függvényében, hogy mennyire fényesek a helyiségek, és mennyire van meleg.

Járj utána, a szóban forgó növényednek mi a legjobb, hiszen (pláne télen) nem mindegy, mennyi indirekt (!) fény éri őket. Reggelente húzd el a függönyöket, hogy amíg dolgozol, ne a félhomályban üljenek!

A másik fontos dolog, hogy a növények nem csak a gyökereiken, hanem a leveleiken keresztül is felszívják a nedvességet, ezért kellene olyan helyet találnod nekik, ahol inkább nyirkos a levegő, és nem túl száraz.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást