Fizikai tüneteket is okozhat, ha hiányzik valaki – Ami ilyenkor segít

Fizikai tüneteket is okozhat, ha hiányzik valaki – Ami ilyenkor segít

Címlap / Életmód / Lélek / Fizikai tüneteket is okozhat, ha hiányzik valaki – Ami ilyenkor segít

Legyen szó időszakos vagy sajnos végleges távollétről, egy szeretett személy elengedése nagyon nehéz feladat. Azonban, ha hiányzik valaki, annak nem csak lelki, hanem testi tünetei is lehetnek. Megmutatjuk, pontosak mik ezek és miket tehetsz annak érdekében, hogy könnyíts a lelkeden.

A következő fizikai tünetek jelezhetik, ha hiányzik valaki:

  • az étkezési szokások megváltozása
  • gyomorpanaszok
  • gyakori fejfájás
  • magas pulzus/vérnyomás
  • alvási problémák

Lehet, hogy ezekre nem gondoltál, pedig a hormonális változások okozhatnak álmatlanságot, a szorongás pedig gyomorpanaszokat, pulzusproblémákat és akár fejfájást is.

Fontos megjegyezni, hogy ha a fenti tünetek mellett a magány, elszigetelődés érzése, intruzív gondolatok, közöny és koncentrációs nehézségek is jelen vannak, érdemes szakemberhez fordulni, ugyanis ezek a depresszió jelei is lehetnek. Ugyan a gyász is hasonló érzéseket okoz, de ha a panaszaid huzamosabb ideig fennállnak, vagy egyre súlyosabbá válnak, ne késlekedj! 

Hogyan kezelheted?

Ez attól is függ, hogy pontosan mi az, ami elválasztott titeket. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen változás következett be a szeretett személy távozásával az életedben. Három nagy csoportra oszthatóak a lehetséges okok:

Költözés, fizikai távolság

Ebben az esetben leginkább arra kell figyelned, hogy rendszeresen kommunikálj és fenntartsd a kapcsolatot. A telefonálás és üzenetküldés jó módszer, de érdemes személyesen, vagy legalább videóhívás formájában is beszélgetnetek, ezek ugyanis szorosabbá teszik a kapcsolatot. 

Egy kapcsolat vége

Ha egy kapcsolatnak vége szakad (legyen szó barátságról vagy szerelemről), természetes, hogy néhány hónap eltelik, mire csökken a hiányérzeted. A szakítás szomorúságot, dühöt is okozhat, különösen ha más változások is követik. Ilyen lehet a költözés, az anyagi helyzet megváltozása, vagy a közös gyermeknevelés.

Ezek az érzések erősebbek, ha nem te kezdeményezted a szakítást. A visszautasítás ugyanis féltékenységhez, fájdalomhoz, bűntudathoz, magányhoz vezethet, emellett szorongás is kialakulhat. Ha te mondtad ki a végső szót, akkor is hiányozhatnak a legszebb közös pillanatok – még akkor is, ha soha többé nem szeretnéd látni az exedet. Ez összezavarhat, hiszen valaki olyan hiányzik, akivel nem szeretnél találkozni.

Ebben az esetben a legjobb, ha magadra fókuszálsz és őszintén tekintesz a kapcsolatod minden pozitívumára és negatívumára. Fontos, hogy beszélj az érzéseidről, találkozz a barátaiddal és próbálj minél kevesebbet rágódni a múlton, bármennyire nehéz is – ezek mind sokat segíthetnek.

Mathilde Langevin/unsplash.com

Gyász esetén

Ebben az esetben hatalmas veszteségérzést tapasztalsz, ha az elhunytra gondolsz. Nem könnyű innen felállni, azonban néhány dolgot megtehetsz annak érdekében, hogy kapcsolatban maradj a szeretteddel. Például összeírhatod a legszebb közös emlékeket, amiket képekkel is kiegészíthetsz. Beszélhetsz másokkal, akik szintén ismerték az elhunytat és szívesen megosztják veled az ő élményeiket – ez például nekem sokat segített, miután meghalt az apukám. 

A gyász időszakában fontos a belső munka is – ehhez szakember segítségét is kérheted, ugyanakkor arra is szükség van, hogy ne zárkózz be. Érdemes valóban megélned az érzéseidet és elfogadnod őket. Ne minősítsd, tagadd vagy próbáld megváltoztatni őket. Kutatások szerint ez a módszer nagyon hatékony a mentális egészséged szempontjából. 

A segítségkérés, a figyelmed elterelése a negatív gondolatokról, a múlton való rágódás (rumináció) minimalizálása és az érzelmeid elfogadása tehát mind lényegesek ahhoz, hogy feldolgozd az eseményeket és csökkentsd a fájdalmadat. 

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!