Életmód / Család

Fiús lányok és lányos fiúk – probléma ez gyerekkorban?

A konzervatív gondolkodású és szemellenzős társadalomkutatók még mindig azt gondolják, hogy gender- és nemi identitás témában vitát indítani csak túlzó feminista megnyilvánulás. Ám amíg napjainkban is megbotránkozást kelt a szülőben, amikor a 10 éves fia kijelenti, hogy balett táncos akar lenni (lásd Billy Elliot című musical), érdemes átértékelni a kora gyermekkori pedagógiai módszereket is.

A szociológusok és pszichológusok körében új keletű kifejezés a „gender neutral’”, vagyis nemi identitástól független, semleges nevelés és pedagógia. Komoly platformok, szülői közösségek és iskolák szerveződnek a mozgalom köré. Természetesen nem arról van szó, hogy a biológiai nemét megváltoztathassa egy kisgyerek.

Habár a nemi identitás 6 éves kor környékén rögzül, nem szabadna drasztikusan befolyásolni és korlátozni azt a magatartásformát, ami ezzel jár.

Vagyis nem kötelező egy kisfiúnak mindig versenyautót, szerszámkészletet vagy dínókat venni, és nem kell szörnyülködni, ha ő inkább babákat szeretne öltöztetni. Ugyanakkor ne higgye azt a szülő, hogy a kislányát csak a Barbie-babák hajának fésülgetése és a játékkonyhában való szorgoskodás szórakoztatja. Nézzünk ki többet a lányokból, és legalább az esélyt adjuk meg nekik, hogy harcba küldjék a G.I. Joe katonáikat vagy játék drónt reptessenek az égbe.  

Olvastad már?  10 dolog, amit csakis a lányos anyukák érthetnek - De ők nagyon!
Fiús lányok és lányos fiúk - probléma ez gyerekkorban?

Leszámolás a nemi sztereotípiákkal

A társadalom minden színterén felmerül a kérdés, hogy a nemek közti szülői megkülönböztetés és a nemek szerinti oktatás miként hat a gyerekekre. Az új trend szerint egyre több anya és apa dönt úgy, hogy nem kényszeríti a nemi sztereotípiákat a gyerekeire. Szakértők állítják, hogy az egészséges mentális nevelésre a „nem-semleges” megközelítés a legmegfelelőbb.

Ez a szabadelvű szülői habitus például azt jelenti, hogy a gyerekek orientáltság nélkül játszhatnak fiú és lány játékokkal is, nem festik rózsaszínűre vagy kékre a szobájukat, vagy szabadon választhatnak fiús vagy lányos ruhák közül. Főleg Svédországban ért el nagy sikert a nemi szempontból semleges óvodai rendszer, mert az oda beiratkozó gyerekek több edukációs lehetőséget kaptak, és előreláthatólag felnőttként is nagyobb sikereket fognak elérni.

Tűzoltó leszel és katona?

József Attila minden bizonnyal nem szembesült még a gender kérdés problematikájával, de játsszunk el a gondolattal: mi van akkor, ha a versben szereplő kis Balázsnak esze ágában sincs katonának vagy vadakat terelő juhásznak állni? Lehet, hogy éppen fodrász vagy divattervező szeretne lenni, hogy aztán nagykorában szembesüljön azzal a homofóbiával vagy sztereotípiával, hogy minden hímnemű hajszobrász vagy művész homoszexuális.

Olvastad már?  Idegesítő szülőtípusok – próbálj meg nem közéjük tartozni

A felnőtt létben megjelenő társadalmi diszkriminációk nagy része ugyanis a nemek különbözőségéből fakad. Ezeket alapozza meg a korlátozó nemi szocializáció, amit születésüktől fogva a gyerekekre kényszerít a család és a társadalom. Később a nemi szerepeknek való megfelelés kitermeli azt, hogy bizarr vagy éppen kinevetni való, ha egy nő vadászpilóta vagy programozó matematikus akar lenni.

Az, hogy gyermekkorban lehetőséget adunk a gyerekeinknek, hogy a már kialakult és fix nemi identitásuk mellett a viselkedési attitűdöket, érdeklődési köröket és preferenciákat maguk alakítsák ki, nem számít túlzó és veszélyes liberalizmusnak.

Az a tudatos és felelős szülői viselkedés, ami legalább az alternatívákat megmutatja a gyereknek, hogy szabadon szélesíthesse látókörét. A gender neutrális nevelés nem azt jelenti, hogy a kisgyerek önként definiálja a biológiai nemét, hanem azt a fajta individuális szabadságot, hogy megválaszthatja a neki tetsző játékokat és öltözködést, kommunikációt és viselkedést – függetlenül attól, hogy kisfiú vagy kislány.

Kép forrása: maximkabb/Depositphotos