5+1 filmklasszikus, amit érdemes újranézni a bezártság napjaiban

5+1 filmklasszikus, amit érdemes újranézni a bezártság napjaiban

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 5+1 filmklasszikus, amit érdemes újranézni a bezártság napjaiban

Ezer éve fent vannak a listánkon, azok között a filmek között, amit egyszer majd mindenképp meg szeretnénk nézni, ha lesz időnk. Hát, most egészen biztosan nincs programunk estére, szóval itt az ideje, hogy az új filmek és sorozatok közé beiktassunk egy-egy régebbi, mára már klasszikusnak számító filmet. Íme, öt kedvencem, amit mindenkinek ajánlok az esti kanapémozihoz!

Elfújta a szél

A Margaret Mitchell Pulitzer-díjas regényéből készült 1939-es technicolor film Hollywood aranykorának egyik emlékezetes darabja, amelynek már a szereplőválogatása is az egész Egyesült Államokat megmozgató esemény volt. A polgárháborús délen játszódó szerelmi történet főszereplője, Scarlett O’Hara egy igazán makacs és karakán fiatal nő, aki igazi ikonná vált a könyv népszerűségével, így nem csoda, hogy a hónapokig tartó válogatást az egész nemzet végigasszisztálta. Végül a bámulatos Vivien Leigh kapta meg a szerepet, aki Clark Gable-lel és Leslie Howarddal az oldalán örökre beírta magát a filmtörténetbe.

Az Elfújta a szél igazi monumentális, két részre bontott klasszikus, ami mindenkinek megérinti a szívét, ráadásul különleges filmes megoldásokat is láthatunk benne.

Személy szerint mindig a nagymamámmal néztem ezt a filmet és együtt nevettünk Scarlett felfogásán, miszerint bizonyos problémákra majd csak holnap gondol. Érdemes megfogadni!

 

Római vakáció

Az 1953-as fekete-fehér romantikus filmben Gregory Pecket és a mindig bájos Audrey Hepburnt láthatjuk a főszerepekben, utóbbi Anna hercegnőt alakítja, aki egy protokoll út során Rómába érkezik.

Kimerültsége miatt orvosa nyugtatót ad neki, a hercegnő azonban megszökik és bolyongani kezd az olasz városban, mielőtt elnyomja az álom egy szökőkút peremén.

Egy amerikai újságíró, Joe Bradley épp arra jár, hazaviszi magával a nőt és megkezdődik kettejük feledhetetlen kalandja.

Édes-bús romantikus történet, igazi felüdülés a mai romantikusnak csúfolt vígjátékok sora után.

 

Ne bántsátok a feketerigót!

Az 1962-es amerikai filmdráma szintén egy klasszikusnak számító könyv, Harper Lee azonos című regénye alapján készült.

Az 1930-as években játszódó történet Alabama állam egy kisvárosában zajlik, ahol Atticus Finch (Gregory Peck) ügyvéd és gyerekei élnek.

Egy nap a környék egyik tisztességes, színes bőrű lakóját megvádolják egy fehér nő megerőszakolásával, Atticus pedig úgy dönt, hogy kiáll a védelmében és elvállalja az ügyét.

A film mellett a könyvet is érdemes kézbe venni!

 

A cápa

Ha inkább izgalmakra vágytok, mintsem romantikára, vagy drámára, akkor Steven Spielberg 1975-ös horrorfilmjét mindenképp vegyétek fel a pótolnivalók listájára.

A számos kategóriában Oscarra jelölt és díjazott filmet a rajongók ma is az egyik legfélelmesebb horrorfilmek között tartják számon, amely már megjelenése utána óriási siker lett, sokan az első blockbusternek tartják. A történet – amelyet egy korábbi, valós esemény ihletett – egy festői, tengerparti kisvárosban játszódik, ahol rengeteg a turista és a nyaraló.

Egy nap azonban emberi testrészeket sodor partra a víz, Martin Brody (Roy Schneider) rendőrfőnök pedig azt gyanítja, hogy egy cápa garázdálkodhat a környéken.

Arra azonban ő sem számít, hogy egy ilyen vérszomjas ellenséggel van dolga.

 

Annie Hall

Woody Allen 1977-es komédiája igazi kötelező darab, nemcsak a rendező kedvelőinek, de New York szerelmeseinek is, és mindenkinek, aki szeretne jót kacagni egy igazán fanyar humorú filmen.

A történetet nem is igazán lehet összefoglalni, hiszen Annie Hall (Diane Keaton, aki az életben egykor valóban a rendező párja volt) és a főszereplő, Alvy Singer (Allen) se veled, se nélküled szerelméről szól, tele abszurd jelenetekkel, hihetetlen szórakoztató párbeszédekkel és fájdalmas igazságokkal.

Búfelejtőnek is kiváló választás!

 

Égigérő fű

Egy régi, gyerekkori kedvencem került a lista végére, hiszen magyar filmek között is jócskán akad kihagyhatatlan darab. Most egy vidámabbat, az 1979-es Égigérő fű címűt választottam, amely Janikovszky Éva regénye alapján készült ifjúsági vígjáték, zenéjét pedig az LGT szerezte. A történet egy budapesti bérházban játszódik, amelynek egyik lakója, a parkőrként dolgozó Poldi bácsi hamarosan nyugdíjba megy.

Utolsó munkanapjain semmi mást nem emleget, csak azt, hogy az a szép zöld gyep mennyire fog neki hiányozni.

A ház egyik kis lakója ezt meghallva tervet eszel ki… Tündéri vígjáték, igazi nosztalgia, ha önfeledt kikapcsolódásra vágytok és semmi komolyra, akkor ezt ajánlom!

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást