Háztartás / Otthon

Filléres trükkök, amikkel a lakásból otthont varázsolhatsz

Filléres trükkök, amikkel a lakásból otthont varázsolhatsz

Az én házam az én váram

Először is, gondoljuk végig, hogy mi célt szolgál majd új otthonunk. Amennyiben egy zugra vágyunk, ahol jól akarjuk érezni magunkat, olyan tárgyakkal érdemes magunkat körül venni, melyekhez érzelmi kötődésünk van. Ez esetben fel kell tudni vállalni bútorainkat, egyén igényeinket, és nem árt, ha minden dísz és használati tárgyunkra úgy tekintünk, barátainknak úgy mutatjuk meg, mint saját magunk egy apró, testen kívüli részletét. Az otthon lényege, hogy az érezze elsősorban jól magát, aki ott lakik.

Saját készítésű dekorációk

Ez talán a nőknek jobban megy, mivel többnyire tudnak kézimunkázni, varrni, több olyan internetes oldalt böngésznek, melyek ezzel, vagy a lakásdíszítés témakörével foglalkoznak. Ám a férfiak is tehetnek ez ügyben otthonukért. Jól jönnek a nagyi régi terítői, ágytakarói, falvédői, festményei, melyek elrendezéséhez a család nőtagjainak segítségét kérhetik. A lényeg az, hogy az, amivel körül vesszük magunkat, valódi értéket képviseljen, azaz látszódjon rajta a munka, annak öröme – ezen belül bármi belefér.

Érzelmi kötődés

Már saját gyerekszobánkban elkezdődik a plüssállatok, fényképek, dögös autómodellek, poszterek gyűjtögetésének őrülete. Nem véletlenül. Ennek felnőttkori megfelelője, amikor már nem csak a barátoktól, születésnapra kapott ajándékok kerülnek ki a polcra, hanem elődeink, nagyszüleink antik fotói a falra, régi könyveik a polcra, vagy épp nagyapánk túrabotja az előszobába, nagyanyánk szenes vasalója a szekrény tetejére. Eljön az a pillanat, amikor egyedül fogod magad érezni a világban, és nincs elérhető közelségben senki. Ilyenkor jó érzés végig simítani kezedet a nagyi Bibliájának gerincén.

Bútorraktár hatás elkerülése

Nem azt mondom, hogy gyűjts be mindent a lakásodba. Ha így teszel, nem lesz funkcionális, ami nyomasztó, és élhetetlenné teszi a környezetet, melyben fel kellene töltekezned. Törekedj inkább arra, hogy mindennek próbáld megtalálni a megfelelő helyet, funkciót. Nincs kőbe vésve az, hogy a nagyi dohányzóasztalát csak dohányzóasztalnak használhatod, hisz lehet belőle virágtartó, tévé állvány, vagy akár a fürdőszobában is használhatod egy üveglappal a tetején, a piperéknek. A takarítás is fontos szempont, így nem érdemes mindig mindent szem előtt hagyni – oszd több részre tárgyaidat, és váltogasd, amikor meguntad egyiket-másikat. Alapszabály: a lakás van érted, és nem te a lakásért.

A két legfontosabb dolog: a szín és a fény

Mivel stílusban, formában teljesen különböző bútoraid, használati és dísztárgyaid vannak, fontos, hogy valamivel ,összefésüld’ őket. Ez úgy lehetséges, hogy bizonyos bútorokat, a falakat egymással harmonizáló színekre fesd, és/vagy olyan drapériákat válassz hozzájuk, melyek ezt a célt fogják szolgálni. Fontos az is, hogy hová teszel állólámpát, mert nem csak nappal fontos az, hogy mi milyen megvilágításban van. Színes villanykörtével is próbálkozhatsz, így minden bútorodról egységessé vált színek fognak tükröződni, és ez hangulatfénynek sem utolsó.

Otthon

Az otthon attól lesz otthon, hogy teszel érte, munkád van benne, jelen van benne a múlt, a jelen, de a jövő is, mint vágy, ígéret. A legtöbb ember ott bukik el, hogy mások ízlésvilágát követi, túlságosan meg akar felelni a mai elvárásoknak. Az ilyen módon kialakított élettér sok minden, csak nem otthon, ilyen helyre nem szívesen megy haza az ember. Barátaink viselkedésén le tudjuk mérni azt, hogy sikeresek voltunk-e, mint otthonteremtők, ugyanis ha nem ülnek le, csak topognak a lakásban, dolguk végeztével azonnal távoznak, az azt jelenti, hogy nincs meg a komfortérzetük.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást