Életmód / Tech és kütyük / Fókuszban

Fiat 500 hybrid – a legaranyosabb takarékos autó a piacon?

Városban autókázni nem túl gazdaságos dolog: a forgalom, a dugók, az araszolgatás, a sok piros lámpa úgy eszi az üzemanyagot, mintha nem lenne holnap. Az, aki minden nap nagyvárosban kocsikázik, és az autója az első számú közlekedési eszköze, jobban teszi, ha okosan választja meg, milyen autóval jár. Havonta ugyanis sokezer forint múlhat azon, hogy milyen a fogyasztása a kocsinak.

Egy autó esetében nálam komoly szempont a takarékosság. Egyrészt a pénztárcám sem bánja, ha olyan autó mellett döntök, ami a saját közlekedési stílusomhoz illik, másrészt a környezettel is jót teszek, hiszen kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe akkor, ha optimális a fogyasztás. Ezért fogadtam kitörő lelkesedéssel, amikor megjelent a nagy klasszikus Fiat 500 Hybrid.

A hibrid autóknak nemcsak egy hagyományos, belsőégésű motorjuk van, hanem egy elektromos is. Az autó éppen a vezetési sajátosságok alapján váltogatja, hogyan dolgozik együtt a kettő. A Fiat 500-as hibrid modelljénél egy 12V-os elektromos motor segíti a hagyományos motor munkáját. Ez lehetővé teszi, hogy a belsőégésű motor a lítium-ion akkumulátorokból plusz erőhöz jusson a gyorsítási fázisban. Az akkumulátorok ráadásul fékezéskor és lassításkor újratöltenek, ami előnyös, mert így nincs szükség külső energiaforrásra az elektromos motor működtetéséhez.

Ez a dupla megoldás nemcsak azért jó, mert akár húsz százalékos kibocsátáscsökkentést is eredményezhet, hanem azért is, mert sokkal gazdaságosabb vele közlekedni. Az autó lényegesen kevesebb üzemanyagot használ fel, mintha csak simán belsőégésű motorral működne. A Fiat 500 ráadásul alapvetően is egy városi autó, így a hibrid modell is nagyon jól kiszolgálja a városi közlekedés sajátosságait.

Fiat 500 Hybrid

Az 500-as a hibrid technológiának köszönhetően mindössze 3,9 liter üzemanyagot fogyaszt száz kilométerenként. Ehhez pedig összesen 94 gramm széndioxid-kibocsátással kell számolni kilométerenként. Mindkettő szép érték, és a Fiat 500 hibrid változatát olyan autóvá teszik, ami tökéletesen kiszolgálja a városi közlekedés sajátosságait. Arról nem is beszélve, hogy biztosan ez a legaranyosabb városi hibrid a piacon.

A technológia ugyan új, de a Fiat 500-asra jellemző külső maradt, és ugyanolyan aranyos, csajos autót kapunk, mintha hagyományos modellt választanánk. Sőt, a Fiat még arra is figyelt, hogy az ülések újrahasznosított műanyag felhasználásával készüljenek. Nekem, mivel számomra fontos a környezetvédelem, ez óriási plusz piros pont a gyártó felé.

Fiat 500 Hybrid

Ez a kocsi egyszerre nyújtja a minőségi, egyedi olasz dizájnt, és azt a jól bejáratott, gyönyörű stílust, amit a modelltől megszokhattunk, de sokkal takarékosabb, környezetkímélőbb változatban. Használni is nagyon egyszerű, a műszerfal átlátható, és rengeteg információt tartalmaz. Többek között jelzi, hogy milyen töltöttségen áll az elektromos motor akkumulátora, vagy hogy milyen éppen az autó energiafelhasználása.

Ez a sikkes autó tehát minden bizonnyal megteremti a „dolce vita” életérzést az életünkben, ráadásul a pénztárcánkkal és a környezettel szemben is kíméletes.

Fiat 500 Hybrid

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást