A férfiak kedvenc italát nő találta fel! 5 női találmány, ami megváltoztatta a világot

A férfiak kedvenc italát nő találta fel! 5 női találmány, ami megváltoztatta a világot

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A férfiak kedvenc italát nő találta fel! 5 női találmány, ami megváltoztatta a világot

A történelem órákon valószínűleg te is sokat tanultál azokról a kiemelkedő találmányokról, amelyek mára teljesen megváltoztatták az életünket. Csakhogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, mennyi hasznos tárgyat és technológiát köszönhetünk a nőknek – és nem csak a szépségápolás vagy a divat területén. Összegyűjtöttünk öt olyan elengedhetetlen találmányt, amelyről kevesen tudják, hogy valójában nem férfiak fedezték fel.

Esős időben kötelező!

A sofőrök többsége kifejezetten szkeptikus volt, amikor 1903-ban Mary Anderson előállt a legelső, kézi ablaktörlő ötletével. Úgy vélték ugyanis, hogy sokkal biztonságosabb esőben és hóban vezetni, mint folyamatosan meghúzni egy kart, csakhogy az eltakarítsa az ablakra hulló cseppeket.

Ő viszont nem hagyta, hogy a kételkedő vélemények eltérítsék terveitől, így hivatalosan is elkészítette a törlő legelső verzióját. Elektromos párját 1917-ben készítették el, méghozzá szintén egy női feltaláló, Charlotte Brigwood által – csakhogy ezt sem övezte túl nagy népszerűség. Azonban három évvel később (amikor a szerzői szabadalom lejárt), hirtelen kezdtek elterjedni az ablaktörlők: legelőször a Cadillac autókon, majd fokozatosan a többi vállalkozás is átvette ezt a “kiegészítőt”.

A könnyebb tisztítás érdekében

Úgy tűnik, már 100 évvel ezelőtt sem szívesen töltötték az emberek edények tisztogatásával az idejüket, a legelső konyhai mosogatógépet ugyanis 1886-ban fedezték fel. Kialakítását tekintve kifejezetten modern volt, hiszen csak néhány dolgot változtattak meg rajta az elmúlt évszázad során.

A feltaláló, Josephine Cochrane azért állt elő ezzel az akkoriban furcsa ötlettel, hogy megkönnyítse a cselédjei életét – ő maga sosem használta a gépet. Viszont a találmány elég volt ahhoz, hogy hamarosan meggazdagodjon belőle: sikeresen rábeszélte a hotelek tulajdonosait, hogy vásárolják meg a készüléket, a befolyó összegeknek köszönhetően pedig saját gyárát is meg tudta nyitni.

A család kedvenc játéka

A világ egyik leghíresebb társasjátékát, amely több órányi családi szórakozásért felel (és persze néhány apróbb szóváltásért is), még 1904-ben találta fel Elizabeth Magie. A ma már Monopolyként ismert táblát akkoriban a “The Landlord’s Game” névre keresztelte el a feltaláló, amely lényegében annyit jelent, hogy az “Urak játéka”.

Csakhogy nem fogadták kitörő örömmel az ötletet; sokan kritizálták a találmányt az igazságtalan kapitalizmus miatt, amit csak még ironikusabbá tett az, amikor 30 évvel később ellopták Elizabeth-től az ötletet, és eladták egy vállalkozásnak. Szerencsére az új tulajoknak sikerült kinyomozniuk, honnan származott eredetileg a játék, és a feltalálónak 500 dollárt fizettek engesztelésül – a játékot azonban az évek során alaposan átalakították.

Női ital férfi köntösben

Melyik az az alkohol, amit a férfiak nagyon imádnak, és még álmainkban sem gondolnánk, hogy valójában egykor női italnak számított? Lehet, hogy elsőre meglepően fog hangzani, de ez bizony nem más, mint a sör!

Jane Peyton történész hosszas munkával arra a meglepő információra bukkant, hogy ezt az alkoholt legelőször a mezopotámiai nők főzték ki, adták el, és fogyasztották el. Azt sajnos nem sikerült kideríteni (egyelőre), hogy pontosan kihez vezethető vissza ez a felfedezés, amely évezredekkel később sem tűnt el az emberiség életéből, de ezzel a történész határozottan meglepte a fogyasztókat.

A számítógépek királynője

Ki mondta, hogy az informatikához csak a férfiak értenek? A számítástechnikában dolgozó nők legnagyobb példaképe határozottan Grace Hopper. Ő és Howard Aiken tervezte meg ugyanis 1944-ben a Mark I. néven elhíresült, 5 tonnás, szoba méretű komputert.

Grace feladata volt, hogy felfedezze azt az eszközt, amely képes a leírt szöveget informatikai kódokká alakítani – és természetesen sikerrel járt. Ennek köszönhetően 15 évvel később bekerült abba a csapatba, amely létrehozta a világ első modern programozási nyelvét, így határozottan ő lett a számítástechnika egyik legfontosabb (női) személye.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást