Fényvédő krém – mustra

Fényvédő krém – mustra

Címlap / Stílus / Test / Fényvédő krém – mustra

Melyik napkrémet is válasszuk? Hiszen a polcokon tömött sorokban kelletik magukat a különböző kiszerelésű és típusú kencék, melyekről szinte semmit nem tudunk. Íme egy kis segítség, hogy mi alapján is érdemes tájékozódni, illetve hogyan használjuk ezeket az anyagokat.

Mit nézzünk

Mivel a környezetszennyezés mértéke odáig fajult, hogy meggyengült az ózonpajzs, ezért ma már nem elegendő csak az SPF számot nézni, vagyis azt az értéket, ami megmutatja az adott termék fényvédő faktorát.
Ez ugyanis csak az UVB sugárzás elleni védelem fokát mutatja (vagyis, hogy hányszor hosszabb ideig lehetünk a napon leégés nélkül), a szintén káros UVA védelmet nem jelöli. Egy 2006-os rendelet óta fel van tüntetve a készítményeken, hogy alacsony, közepes, magas vagy ultra védelemmel rendelkeznek az UVA ellen.

Kémiai

Sokan kétkedve nézegetik azokat a termékeket, melyek szintetikus anyagokkal védekeznek a káros sugarak ellen. Ezek az anyagok úgynevezett fotonstabil készítmények, és akármennyire is ódzkodunk tőlük, bizony jó eredménnyel védenek bennünket.
Azt azonban nem árt tudni, hogy ezeket a szereket fél órával a napozás előtt fel kell vinni a bőrre, hogy hatásuk ideális legyen.

Fizikai

Ezek a szerek ásványi mikropigmenteket tartalmaznak, amelyek visszaverik a napsugarakat, ezáltal azokból csak nagyon kevés éri el a bőrt. A szakemberek sokkal jobbnak tartják ezeket a készítményeket, mivel felkenés után azonnal hatnak, és a bőr is jól viseli a jelenlétüket, ritkán allergizálnak.
Hátrányuk azonban hogy fehéresen fednek, így nem nyújtanak esztétikus látványt.

Bio

Egyes gyógynövények is tartalmaznak fényvédő anyagokat, így belőlük bio napkrém készülhet. Ilyen például a gyertyafa kivonat, vagy a homoktövis is.
Ezek az anyagok szintén ritkán váltanak ki allergiás reakciót, de azt is érdemes tudni, hogy nem minden esetben nyújtanak kellő védelmet a káros sugarakkal szemben. Ezeket a készítményeket érdemes inkább patikában beszerezni.

Gyerekeknek

Mivel a picik bőre rendszerint érzékenyebb, így fokozottan kell figyelnünk arra, hogy megfelelő védelemmel lássuk el őket. A 7 hónaposnál kisebb babákat nem szabad kitenni a közvetlen napfény esetleges káros hatásainak, és utána is nagy figyelmet kell fordítani a megelőzésre.
Érdemes a fizikai védelemmel rendelkező krémeket használni, mert az érzékeny bőrük valószínűleg jobban fogja azokat viselni.

Utána?

Minden napozás után erősen hidratálni kell a bőrt. Erre a célra nem alkalmasak a normál testápolók, mivel extrám igénybevételnek tettük ki a testünket. Érdemes kifejezetten napozás utáni krémet használni, mert a hatóanyag tartalma magasabb, és kellemesen nyugtatja is a bőrt.
Ha mégis sikerült leégni, akkor kerüljük a meleg és a hideg zuhanyt is, és használjunk valamilyen leégés elleni szert, vagy például tejfölt, mely szintén hatékonyan nyugtatja a sérült felületet.

Krém vagy permet?

Az, hogy krémet vagy éppen permetet használunk tulajdonképpen mindegy. A lényeg az, hogy az anyag tulajdonságai megfeleljenek a követelményeknek, és hogy megfelelően alkalmazzuk. Sok napkrémre ráírják, hogy vízálló, ami igaz is, de nem árt az óvatosság.
A víz, ha nem is mossa le, de gyengítheti a szer hatását, így érdemes sűrűbben kenni magunkat, mint a javasolt, ha a napozást fürdésekkel szakítjuk meg.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!