A féltékenység nyomában: ezek állhatnak a bosszantó reakciók mögött

A féltékenység nyomában: ezek állhatnak a bosszantó reakciók mögött

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / A féltékenység nyomában: ezek állhatnak a bosszantó reakciók mögött

Akár a saját oldaladról, akár a párod részéről, de valahogyan biztos te is találkoztál már a féltékenységgel: ez az érzelem annyira bonyolult és összetett, hogy sajnos nem létezik egy általános érvényű igazság a megfejtésére. Egy dolog azonban biztos: mindig összetettebb tényezők állnak a háttérben, mint azt elsőre gondolnánk. Azok a féltékeny „típusok”, akik egy kapcsolatban szörnyen viselkednek, simán lehet, hogy egy másikban azonnal elengedik ezt a mintát, de az is előfordulhat, hogy minden szerelmüknek így tesznek keresztbe… Vannak felismerhető okok a háborgó féltékenység és az egyszerűbb, ritkábban előforduló féltékenység mögött is – nézzük, mik ezek!

A biztonságérzet hiánya

Azt hiszem, abban megegyezhetünk, hogy ez az egyik leggyakoribb ok a kapcsolaton belüli féltékenykedés mögött. Ez megnyilvánulhat a magabiztosság és az önbizalom hiányában, de a másikba vetett hit és bizalom megingása is okozhatja ezt a fajta féltékenységet – jó hír, hogy lehet ellene tenni!

Ehhez jól jegyezz meg egy dolgot: attól még, hogy egy nő vagy egy férfi magabiztos fellépéssel rendelkezik az élet más területein, sőt akár irányító típus, simán elképzelhető, hogy a párkapcsolatában féltékeny, hiszen otthon adja ki magából a bizonytalanságát, mert csak ott engedi meg magának.

Akár te cselekedsz így, akár a párod, tudsz segíteni a helyzeten: már maga a szembesítés ezekkel a tényekkel sokat segíthet, de ha őszintén átbeszélitek, miért nincs oka arra, hogy bizonytalan legyen, jelentősen csökkenni fog ez a fajta stresszfaktor a kapcsolatban.

A féltékenység nyomában: ezek állhatnak a bosszantó reakciók mögöttKép forrása: unsplash.com

A mániákus gondolkodás

Vannak olyan emberek, akik azon kapják magukat, hogy minden egyes kapcsolatukban elképesztő mértékben féltékenyek. Ehhez nem kell feltétlenül egy OCD-diagnózis (obszesszív-kompulzív zavar, más néven kényszerbetegség), elég, ha az illető csak enyhe mértékben hordozza magában azokat a tulajdonságokat, amik a folyamatos féltékenykedés táptalaját jelentik.

Amíg rengeteg ember képes az ismeretlennel, a bizonytalannal együtt élni, az ilyen típusú féltékeny feleknek ez rettenetesen nehéz, egyszerűen nem tudnak mit kezdeni azzal, ha nem ismernek minden részletet, nem kontrollálhatják teljesen, hogy mi történik velük – és ez a bizalom hiányában csúcsosodik ki. Így ha ilyen típus a párod, a terápia rengeteget segíthet rajta, de már az is, ha őszintén elbeszélgettek ezekről a dolgokról és türelmesen meghallgatod, vajon tényleg így érez-e, ha a bizonytalanságról van szó.

A paranoid hozzáállás

Tévképzetek, szörnyű forgatókönyvek, félelem – egy egyébként teljesen egészséges, mégis paranoid gondolatokra hajlamos embernek irtó nehéz a kapcsolatban teljes bizalmat szavaznia a másiknak.

És nem azért, mert az a fél nem szolgált rá, hanem azért, mert aki ilyen típus, annak az élete szinte minden szegmensében támadnak félelmetes, mindent felülíró gondolatai.

Az ilyen személyiségek rettentően sok, akár kisgyermekkorból jövő bizonytalanságot hurcolnak magukkal, így nem csoda, hogy félnek attól, hogy a sorsukat egy másik ember kezébe adják. Ők általában áldozat-típusok, mindig attól rettegnek, hogy valaki „elkapja”, bántja majd őket – és ehhez kicsit sem kell „őrültnek” lenni; nem is gondolnád, hány ilyen személyiségű ember rohangál az utcán! Szerencsére ezen is lehet segíteni, hiszen ha az illető megkapja a segítséget a saját rosszul berögződött mintáinak leküzdéséhez, könnyen átalakulhat benne a kép és biztos lehet annyira magában, hogy ne rettegjen többé a „bántott”-szereptől.

Képek forrása: unsplash.com

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!