Otthon / Dekor

Felfrissítenéd a hálószobád? Íme a legfontosabb szabályok

Szeretnéd kicsit felfrissíteni a hálószobád, de nem tudod, hogyan állj neki? Már néhány apró változtatás is egészen különleges hangulatot varázsolhat a helyiségnek, de ha az alapoktól kezdenéd, összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, amiket mindenképpen figyelembe kell venned a tervezésnél!

Válassz egyszerű alapszíneket

A hálószobában nem árt, ha nyugtató, finom és egyszerű színeket használsz, hiszen ezek segítik a pihenést, ráadásul kiváló alapot biztosítanak a további dekoráláshoz. A fehér különféle árnyalataival egész biztosan nem foghatsz mellé!

A legtöbb szállodában is hófehér az ágynemű, hiszen a fehér a tisztaság színe – ezt a remek praktikát otthon is könnyedén leutánozhatod.

Az sem árt, ha nem variálod túl a falszíneket, hiszen sokkal egyszerűbb változatossá, szezonálisan aktuálissá tenni a hálódat, ha nem kell vibráló és élénk árnyalatokhoz alkalmazkodnod.

Na de hogyan?

Például úgy, hogy mindig az évszakhoz megfelelő díszpárnákat, takarókat, függönyöket választasz. Ez nem csak azt jelenti, hogy télen a vastagabb anyagok mellett voksolsz, hanem, hogy színekben és mintákban is alkalmazkodsz a szezonhoz.

Míg a hideg hónapokban tökéletesen mutat egy rénszarvasos, piros ágytakaró, addig tavasszal ez nyilván furcsán hatna. Nem úgy egy vékonyabb, virágmintás pléd, néhány üde díszpárnával!

Ha az említett egyszerű, fehér alapot választod a hálódban, akkor bizony pillanatok alatt átvariálhatod és felfrissítheted az egész helyiséget.

Válaszd a minőséget

Semmi sem tudja annyira elrontani az alvás minőségét, mint egy túlságosan kifeküdt matrac és néhány elnyűtt párna, takaró.

Szerencsére ennek a fordítottja is igaz: a megfelelően megválasztott ágybetét, párna és a frissen mosott ágynemű azonnal pihenésre csábít!

Nem olcsó egy ilyen szett összeválogatása, de hidd el, megérik az árukat!

Úgyhogy ideje félretenni ezekre az alapdarabokra, és az sem árt, ha rendszeresen frissíted az ágyneműdet!

Vegyél fejvéget!

Ha új ágykeretet veszel, akkor érdemes olyat választanod, amihez fejvég is tartozik. Ez egyrészt kíméli a falat (de jóval látványosabb formában, mint a különféle faliszőnyegek), másrészt pedig iszonyúan kényelmes tud lenni, és egyenesen luxusérzetet kelt, ha jól választod meg.

Persze akadnak olyan hálószobák is, amikben a saját kezűleg épített, utólagosan felszerelt fejvégek is csodásan mutatnak, nem kell tehát feltétlenül új ágyat venned, ha ilyesmire vágysz. Na és persze az sem mindegy, mit tartasz szem előtt: a praktikumot, a látványt, esetleg azt az extrát, amit a fejvégek hozzátehetnek a szerelmi életetekhez…?

Puha szőnyeg a lábak alá

Bár a hálóban a legfontosabb részt az ágy és a benne található pihe-puha kiegészítők jelentik, egyáltalán nem mindegy, mit teszel a lábad alá. Reggel szörnyű úgy kilépni a meleg takaró alól, hogy jéghideg a padló és a papucsod…

Mit szólnál, ha ezt örökre elfelejthetnéd egy hosszú szálú, selymes szőnyegnek köszönhetően? Nem muszáj az egész hálót beterítened ezekkel a praktikus kiegészítőkkel, főleg akkor, ha spórolnál, hiszen itt sem olcsó a minőség. Akár két kisebb, mutatós darab is megteszi! De ha kicsit nagyobb büdzsé áll a rendelkezésedre, akkor valódi luxusérzéssel számolhatsz, ha beruházol egy hatalmas szőnyegre!

Itt pedig egy kis segítséget is találsz, hogyan válaszd ki a megfelelő darabot.

Dobd fel kiegészítőkkel!

Végül, de nem utolsó sorban, a hálószoba frissítése során hatalmas szerep jut a kiegészítőknek. Nagyon fontos, hogy ne zsúfold túl a helyiséget, igazából az is elegendő, ha csak az említett textilekre, praktikus tárgyakra hagyatkozol.

Persze egy-két dizájnos lámpa, éjjeliszekrény, esetleg az ágy lábához tolható, apró kanapé abszolút belefér a frissítésbe. 

Néhány fotó, kép, vagy helyettük tapétacsík és falmatrica ugyancsak jó ötlet lehet, de mindenekelőtt az összhang az, ami igazán fontos. Ne feledd, ennél a helyiségnél a legjobb, ha a minimál dizájnra törekedsz, és a kiegészítőkkel teszed otthonossá a látványt!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást