Otthon / Dekor

Hogyan válaszd ki a megfelelő szőnyeget a lakásodba? Mi segítünk!

Nincs egy szigorú szabálykönyv, amit felcsaphatsz, és megtalálod benne a szőnyegek elhelyezésének minden lehetőségét és titkát – különben is, általában abból születnek a legjobb megoldások, ha a saját ösztöneidre hagyatkozol. Ha mégis szükséged lenne néhány tanácsra, akkor jó helyen jársz! Most olyan tippeket és inspirációkat hoztunk el neked, amikkel könnyedén kezdhetsz a lakásod felöltöztetésébe.

Használat

Mielőtt szőnyeget veszel, fontos átgondolnod, hogy milyen funkciót szánsz a szőnyegnek. Az előszobába kerül, ahol jobban elhasználódik, vagy a hálószobába teszed, ahol jobban vigyázol rá?

Szeretnél egy különlegesebb, minőségi darabot, amit hosszú évekig használhatsz vagy szereted a változatosságot, így inkább csak egy-két évre ruháznál be?

Ez azért sem mindegy, mert ez meghatározza a továbbiakban azt, hogy mennyit érdemes ráköltened, milyen színt kellene választanod, illetve, hogy hol érdemes beszerezned a szőnyeget.

Budget

Egy szőnyeg ára, ha körbenézel a népszerű lakberendezési áruházak kínálatában, 5 000 Ft és 200 000 Ft között mozoghat. Persze ennél jóval drágább darabokat is lehet kapni a piacon, így nem árt, ha már azelőtt készítesz egy költségkalkulációt, mielőtt betennéd a boltba a lábad!

Azt javasoljuk, hogy első körben mérd fel, hogy mire van szükséged, majd nézz körül a neten, és ezek ismeretében készíts egy tervet. Gondold át, hogy milyen időtávra tervezel, kb. mennyit szeretnél költeni, és ezért milyen minőséget vársz el. Így biztosan nem fogsz elhamarkodott vagy rossz döntéseket hozni!

Színek

Ha megvan, hogy mennyit költenél rá, akkor azt is találd ki, hogy milyen színeket szeretnél becsempészni a lakásodba. Ha szereted a minimál stílust, akkor válassz olyan szőnyeget, ami kevésbé hangsúlyos, éppen észrevehetetlen, viszont nélküle mégis üres lenne a szoba.

Vagy inkább szeretnéd feldobni valamelyik szobát? Ez esetben válassz egy izgalmas színű vagy mintázatú szőnyeget! Ne csodálkozz, hogy mindenki rögtön azt kérdezi majd, hogy lakás átalakításba fogtál-e, hiszen egy-egy ilyen apró részlet teljesen megváltoztatja az összhatást!

Képek forrása: 1 / 2 / 3 / 4

Stílusok

Ha megvannak a kiválasztott színárnyalatok, akkor még döntened kell a stílust illetően is. Fontos, hogy a bútoraid és a szőnyeg stílusa jól passzoljon egymáshoz. Persze ha szereted a kicsit eklektikusabb stílust, akkor bátran párosíts egy perzsa jellegű mintás szőnyeget a minimalista bútoraidhoz.

A nagy, geometrikus mintás szőnyegek is nagyon hatásosak tudnak lenni, ha például egy világos bútorokkal berendezett nappaliba teszed be. A hálószobába azt javasoljuk, hogy visszafogottabb színeket válassz, hiszen itt jó, ha a szoba minden eleme nyugalmat áraszt magából.

Képek forrása: 1 / 2 / 3 / 4

Elhelyezés

Ha megvan a tökéletes szőnyeg, az sem mindegy, hogy hova helyezed. Segítségképp hoztunk néhány ötletet, amik biztosan működni fognak. Az étkező vagy konyha esetén szerencsés, ha egy nagyobb szőnyeget választasz, ami akkora, hogy a székek mögött is bőven körbefut. Jó, ha a szőnyeg és az asztal formája összhangban van.

A hálószobába is azt javasoljuk, hogy egy nagyobb darabot válassz, ami keretet ad az ágynak, vagy ezt helyettesítheted két futószőnyeggel az ágy két oldalán. A nappaliban a bútorok elrendezése legyen a vezérelv, de egy nagyobb négyzet alakú szőnyeggel nem nagyon tudsz mellélőni!

Kép forrása: onekingslane.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást