Egészség / Életmód

Felébredt a kómából és franciául beszélt: Rory Curtis bizarr esete

Felébredt a kómából és franciául beszélt: Rory Curtis bizarr esete

2012 augusztusában egy esős délutánon a 22 éves amatőr futballjátékos, Rory Curtis autója lesodródott az útról, és konzervdobozzá nyomódott össze. A tűzoltóknak 40 percükbe telt, hogy a fiút kiszabadítsák a roncsokból, és sérüléseit látva még a helyszínen mesterséges kómába helyezték. Az, hogy 6 nappal később felébredt, még az orvosokat is meglepte – de nem annyira, mint az, hogy a fiú franciául szólalt meg.

Az ősök nyelve

A Nagy-Britanniában élő fiú abban a pillanatban, hogy a szemét kinyitotta, franciául szólalt meg, nem kis meglepetést okozva ezzel a környezetének – a család ugyanis  angolul beszélt, és Rory is csak az iskolában tanult franciául, de már réges-régen elfelejtette az órák anyagát. Ennek ellenére a kiejtése olyan hibátlan volt, hogy a szobájában lévő, francia anyanyelvű nővér megkérdezte a fiú édesapját, hogy Franciaország melyik részéről származnak.

A hirtelen jött nyelvtudás azonban ahogyan jött, úgy el is tűnt – az első interakciót leszámítva Rory többé nem tudott megszólalni franciául, és hosszú út vezetett a teljes felépüléséig, beleértve a zökkenőmentes kommunikációt az anyanyelvén is.

A különleges eset után egyébként a fiú apja kutakodni kezdett, és kiderült, hogy a család az 1800-as években Normandiából vándorolt el, noha a mai leszármazottaknak erről fogalmuk sem volt addig, amíg Rory francia monológja el nem indította őket a családfakutatás útján.

„Ha beírod a nevemet a YouTube-ra, mindenféle elméleteket találsz arról, hogy talán az agyam generációkon keresztül megőrizte a családunk nyelvét. Tiszta őrület!”

– mondta Curtis a BBC-nek adott riportban.

A szakemberek szerint ennél sokkal valószínűbb, hogy az iskolában tanult nyelv emléke mégis ott volt valahol az ifjú focista emlékeiben, és a fejsérülése valahogy, ha csak rövid időre is, de „előrázta” ezeket.

Már korábban is kijátszotta a halált

Nehéz lehet elképzelni, milyen érzés lehetett Rory szüleinek a fiuk ágya mellett ülve azt várni, hogy a gyerekük magához tér-e, de sajnos nem volt számukra teljesen ismeretlen a helyzet. Amikor Rory 7 éves volt, egy bakteriális fertőzés következtében nagyon súlyos vérmérgezést kapott, az orvosok 50 százalék esélyt adtak neki a túlélésre.

„Én voltam az egyetlen gyerek ott, aki nem veszített el egyetlen végtagot sem. Nem csak túléltem, de semmiféle bajom nem lett azon kívül, hogy kicsit legyengült a látásom, és egy éven át szemüveget kellett hordanom.”

Különös tünetek és teljes gyógyulás

A kómából való felébredése után nem a folyékony francia beszéd volt az egyetlen különös tünet, amit Rory produkált. Egy ideig azt gondolta, hogy 10 éves, és az anyukáját a család kutyájáról kérdezte. Később meg volt róla győződve, hogy ő Matthew McConaughey, és a következő szerepére kell készülnie – azt mondja, amikor belenézett a tükörbe, nem ismerte fel saját magát.

Bár egy ideig a memóriája semmit nem őrzött meg 15 percnél tovább, ezért mindent le kellett írnia – például, hogy már zuhanyzott, vagy ebédelt aznap – és az orvosok azt mondták, fel kell rá készülnie, hogy a járás mindig gondot okoz majd neki, ha egyáltalán képes lesz rá, és valószínűleg soha nem lesz képes olyan finom mozdulatokat elvégezni, mint amilyenek például az önálló öltözködéshez kellenek, egy év sem telt el, és Rory már ismét a futballpályán volt. Nem csak maradéktalanul felépült, de azt mondja, a baleset még közelebb hozta a családjához is, így a tanári diploma megszerzése után kitanulta a fodrász mesterséget, és beszállt a családi vállalkozásba. Franciául azonban azóta sem tud.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást