Fehér csíkok a csirkemellen: ezt jobb ha tudod róla!

Fehér csíkok a csirkemellen: ezt jobb ha tudod róla!

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Fehér csíkok a csirkemellen: ezt jobb ha tudod róla!

Valószínűleg te is elég gyakran vásárolsz csirkemellet, de könnyen lehet, hogy egyetlen apró részlettel eddig nem voltál tisztában. A húson található fehér csíkok ugyanis több dologra utalnak az állat tartásával kapcsolatban.

Ha megnézted már közelebbről csirkemellen keresztbe futó, apró fehér csíkokat, biztosan te is elgondolkodtál azon, hogy mennyire normális (és egészséges) ennek jelenléte. Ezt egy olasz egyetem szakértői vizsgálták meg alaposabban, és rájöttek, hogy komolyabb jelentőséggel bír, mint bárki hitte volna.

Arra jutottak, hogy a fehér csíkokkal rendelkező hús többnyire jóval zsírosabb, mint az, amelyiken ez nem nagyon található meg; olyannyira, hogy a csirkemell normál zsírtartalmát akár 224%-kal megemelheti!

Ezek arra utalnak, hogy nem megfelelő táppal etették őket, ráadásul nagyon kicsi helyen tartották őket.

Gyorsan növekedési tempó

Szakértőket foglalkoztatni kezdte, vajon ezek egyáltalán miért jelentek meg a húsokon, hiszen korábban nem voltak jellemzőek, pláne nem ott, ahol az emberek maguk nevelték, majd vágták le az állatokat. Úgy vélik, az újabb szaporítási és nevelési technológiák játszanak ebben szerepet, amelyek miatt a csirkék lényegesen gyorsabban nőnek meg, és magasabb zsírtartalommal is rendelkeznek, mint a korábbi egyedek. Hogy ezt még tisztábban lássák, összehasonlították a csirkéket és pulykákat az 50 évvel ezelőtti állapotukkal. Azt vették észre, hogy ezek az állatok most, a modernebb világban feleannyi idő előtt érik el a két és fél kilós állapotot, és kétszer akkorák az eladáskor, mint évtizedekkel korábban.

A csirkéket ennek okán sokszor magas energiatartalmú étrenddel etetik, hogy könnyebben átalakítsa ezt zsírrá. Ennek pedig több hatása is van. Egyrészt a csirkemell ára alacsonyabb lett. Mivel több húst állítanak elő, ráadásul gyorsabb a folyamat, lényegesen olcsóbban lehet hozzájutni ezekhez a húsokhoz. Azonban az állatok részéről nem feltétlenül ilyen előnyös a változás.

Nem ritka, hogy sok állat izomproblémákban szenved, gyengébb az immunrendszerük, keringési problémáik vannak, és a csontjaik is gyorsabban törnek.

A fehér csíkok hatása

Ami pedig a fehér csíkokat illeti, összességében a kutatás azt állítja, hogy egészségügyi szempontból nem lesz bajod ezektől a húsoktól. Azonban tény, hogy az íze nem feltétlenül olyan jó, mint egy egészséges zsírtartalommal bíró csirke esetében. Sokkal keményebb állaga van, nehezebb a szeletelése, és a fűszereket is kevésbé veszi be magába, ami az ételek minőségét is rontja. Egy statisztika szerint sokan emiatt kisebb eséllyel vesznek fehér csíkos húst, mert negatívak a tapasztalataik.

Noha rövid távon azt bizonyítják a kutatások, nem lesz bajunk a csíkos hústól, annyi biztos, hogy a hosszú távú hatásokról még nem tudnak nyilatkozni a szakértők, hiszen hosszabb időintervallumnak kell eltelnie ahhoz, hogy kézzel foghatóak legyenek az eredmények.

Biztos, ami biztos, próbálj meg te is olyan helyről húst vásárolni, ahol több részletet is el tudnak mondani az állat tartásáról és étrendjéről is.

Például a kisebb, magyar tenyésztők, hentesek sokkal megbízhatóbbak, és az étel elkészítésekor is érezheted a hús ízén, hogy egészen más, mint egy csíkos csirkemell esetében.

Képek forrása: pexels.com, elenathewise/Depositphotos.com

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!