Ilyen egyszerűen készíthetsz fajtiszta vetőmagot saját kezűleg

Ilyen egyszerűen készíthetsz fajtiszta vetőmagot saját kezűleg

Címlap / Otthon / Ilyen egyszerűen készíthetsz fajtiszta vetőmagot saját kezűleg

Akinek már sikerült

Diczkó László, a Chili Hungária Webáruház tulajdonosa évek óta termeszt csilipaprikát, amelyből világbajnok csiliszószokat és egyéb csilis termékeket készít. Élvezettel gondozza palántáit, időnként pedig új módszerekkel kísérletezik, a mi legnagyobb örömünkre.

A Chili Hungária Webáruház szakértő blogcikkei ugyanis rendkívül hasznos gyakorlati tanácsokkal vezetnek be minket a növénytermesztés és a csilikultúra rejtelmeibe, vagy éppen egy bonyolult elméletet fejtenek ki számunkra is közérthető, humoros formában.

László fejébe vette, hogy ültetvénye számára maga készíti el a szaporítóanyagot. A szakirodalomból tájékozódva és vetőmaggyártókkal konzultálva állt neki az izolált magok kinyerésének, ami nyugaton amúgy már bevett szokás.

Biztosítsd a növényed önporzását!

Ha kiválasztottad a szaporításra kiszemelt, kiváló kondícióban lévő, megbízható helyről származó növényeket, akkor a feladat “csupán” annyi, hogy gondoskodnod kell a paprika önporzásáról… Egyszerűnek tűnik, nem igaz? No igen ám, de a szélnek és rovaroknak köszönhetően könnyedén megtörténik, hogy más virágpor termékenyíti meg a paprikát, és máris oda a fajtatisztaság.

Az igazi kihívást tehát a keresztbeporzás megakadályozása jelenti, amit a hazai hobbikertészetek a legritkább esetben tudnak a növények megfelelő – több száz méteres – távolságra ültetésével megoldani. Nem, nem adhatod fel ezen a ponton, mint ahogy László sem tette.

A siker kulcsa az izoláció!

A növények idegen pollenektől elzárását kétféle módszerrel tudod biztosítani, és szerencsénkre László mindkettőt kipróbálta. Ugye milyen jó, hogy szeret kísérletezni, és mi már csak a kipróbált, működőképes módszereket tudjuk veled megosztani?

Mindkét izolálási technikához pollenfogó hálót érdemes használnod. Lefelé hajló virágokhoz elégséges lehet a vektorháló is, ez esetben ugyanis a szél nem igazán játszik szerepet a virágok beporzásában, így csak a rovaroktól kell távol tartanod őket.

  • Az egész növény letakarása után várd meg, amíg egy csomó bogyó beköt a növényeken, majd a hálót levéve jelöld meg a bekötött bogyókat! Ezek lesznek ugyanis a szaporítóanyagod szempontjából fontos izolált paprikák.
  • Helyi izoláció esetén a pollenfogó hálóból varrjál kicsi zsákokat, és húzd rá őket a még nem kinyílt – tehát nem megtermékenyült – virágokra! Amikor nőni kezd a bogyó, akkor leveheted a zsákokat és megjelölheted az izolált paprikákat.

A legszebb bogyókból kinyert magok biztosítják majd az első saját készítésű szaporulatodat, amihez sok sikert kívánunk!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást