Ezért tesz jót neked, ha kutyát tartasz – a tudomány szerint

Ezért tesz jót neked, ha kutyát tartasz – a tudomány szerint

Címlap / Életmód / Család / Ezért tesz jót neked, ha kutyát tartasz – a tudomány szerint

Lehet valaki kutyás vagy macskás ember, a preferenciák változnak – az viszont biztos, hogy kutyát tartani nagyon egészséges dolog, és ezt tudományosan is tudjuk bizonyítani. Az alábbi 5 dologban biztosan segít az, ha egy ugató négylábúval osztod meg a mindennapjaidat.

Kevesebbet leszel beteg

Hiába ontja a tévé azt, hogy a kórokozókkal állunk harcban, és mindent fertőtlenítenünk kell, amihez hozzáérünk, az igazság az, hogy ez a túlzott steril környezet az igazán veszélyes ránk.

Az immunrendszerünk ugyanis úgy fejlődik, hogy érintkezik ezekkel a kórokozókkal, és megtanulja leküzdeni őket.

A kutyák ebben segítenek: a rajtuk megtelepedő élősködők segítségével tréningezhetjük a szervezetünket arra, hogy jobban bírja a betegségeket.

Csökken az allergia esélye

Bár a kutyaszőrre rengetegen allergiásak, kutatások szerint akkor, ha a gyerek kutya mellett nő fel, kisebb az esélye, hogy bármilyen allergia kifejlődjön a szervezetében.

Tehát nemcsak a kutyaszőr-allergia, hanem a parlagfűre vagy egyéb pollenekre való érzékenység is kisebb eséllyel fordul majd elő nála.

Sőt, már akkor is hat a „varázslat”, ha az anya terhesség alatt kutya mellett él.

Még a szívednek is jót tesz

Kutatások kimutatták, hogy a kutyatulajdonosoknak alacsonyabb a vérnyomásuk, mint azoknak, akik nem tartanak négylábút.

Sőt, a kutyások koleszterolszintje is alacsonyabb átlagosan, és statisztikailag nagyobb esélyük van arra, hogy túléljenek egy szívinfarktust.

Boldogabb leszel

Statisztikai adatok szerint a kutyás emberek sokkal kevésbé szenvednek a depressziótól, mint azok, akiknek nincs házi kedvencük.

Sőt, azok számára, akik már depresszióban szenvednek, egy kutya segíthet kilábalni a nehezebb időszakokból, vagy enyhítheti a depressziós epizódok intenzivitását.

Ez valószínűleg azért van így, mert a kutyatartáshoz elengedhetetlen, hogy az ember a friss levegőre menjen, és kapcsolatot létesítsen másokkal is, ezek pedig segíthetnek enyhíteni a depresszió tüneteit, illetve meg is előzhetik a kialakulását.

Akár még az életedet is megmentheti

Néhány kutatás arra enged következtetni, hogy a kutyák képesek kiszagolni a daganatokat a gazdájukban: ez olyannyira így van, hogy néhány négylábút már ki is képeztek arra, hogy kiszagolja a rákot.

Ha a kutya érdekesen viselkedik, sokszor nyalogat vagy kapargat egy területet a testeden, érdemes megnézetni orvossal – az eb akár még az életedet is megmentheti vele.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást