Ezért szeretjük annyira kinyomkodni a pattanásokat: tudományos magyarázat is van rá

Ezért szeretjük annyira kinyomkodni a pattanásokat: tudományos magyarázat is van rá

Címlap / Stílus / Arc / Ezért szeretjük annyira kinyomkodni a pattanásokat: tudományos magyarázat is van rá

Angolul még külön kifejezés is van rá: pipmleholic, ami tulajdonképpen pattanás (angolul pimple) függőséget jelent, persze inkább vicces értelemben. De ha mindannyian egyetértünk abban, hogy ez az egész elég undorító, akkor miért szeretjük mégis olyan sokan nézni a pattanások kinyomkodását?

Titkos szenvedély

Valószínűleg mindig is léteztek olyanok, akik imádnak pattanásokat kinyomkodni, és tényleg nehézséget jelent számukra egy beszélgetés során a másik mondandójára figyelni, és nem arra gondolni, milyen jó lenne az orra közepén kinyomni azt a mitesszert. Csakhogy, mint a legtöbb kényes téma esetében, itt is az internetre volt szükség, hogy kiderüljön: a mániákus pattanásnyomkodók nincsenek egyedül.

Mert míg nyilvánosan valószínűleg csak nagyon kevesen hangoztatták ezt a szenvedélyüket, addig a neten terjedő videókat olyan sokan követik, hogy egész iparág épült már erre.

Az egyik legismertebb Pattanás Gurut, Dr. PimplePopper-t – aki egyébként egy dr. Sandra Lee nevű bőrgyógyász – csaknem 3 millióan követik az Instagramon az újabb és újabb pattanáskinyomkodós tartalmakért. Az internet korában így már egyértelművé vált: a pattanások sokkal többeket vonzzanak, mint az eddig gondoltuk.

De vajon miért?

Ősi ösztönök

A tudományos magyarázat a pattanások kinyomására érzett, elnyomhatatlan vágyra dr. Hersha Diaz klinikai pszichológus szerint egy ősi ösztön lehet, ami arra késztet bennünket, hogy távolítsunk el dolgokat a testünkből, amelyek potenciális veszélyt jelenthetnek – nyilvánvalóan vadon élő őseink idejében ilyesmiből rengeteg volt, elég csak a kullancsokra vagy a bőrbe fúródó tüskékre gondolni.

Mai, modern gondolkodásunkkal és józan eszünkkel persze már tudjuk, hogy egy pattanás nem jelent valódi veszélyt, sőt azt is milliószor meghallgattuk kamaszkorunkban, hogy jobban járunk, ha nem nyúlunk a gyulladt kis pöttyökhöz, de egy ilyen zsigeri ösztönt elég nehéz elnyomni.

Ilyen értelemben a pattanások kinyomását lényegében a túlélési ösztönünk motiválja, a „veszélyforrás” eltávolításának látványa pedig megkönnyebbülést hoz, dopamin szabadul fel az agyban, innen származik a jóleső érzés, amit olyan sok pattanás-mániás hajszol.

Van, akinek megnyugvást hoz

Ha tehát te is azok közé tartozol, akik imádnak pattanásokat nyomkodni, vagy ilyen videókat nézegetni, nincs veled semmi baj: csak a túlélési ösztönöd egy nem is olyan szokatlan kivetüléséről van szó.

Talán ennél is érdekesebb azonban, hogy ezek a videók bizonyos esetekben akár diagnosztizált klinikai zavarokkal küzdő embereknek is segítenek a tüneteik enyhítésében: az obszesszív-kompluzív zavarral (OCD) küzdők, a pánikbetegek és az inszomniások némelyikének is enyhülést hoznak a felvételeken ismétlődő, precíz mozdulatok és a pórus megtisztulásával járó dopamin löket.

Dr. Lee szerint sokan vannak, akik számára az ő videóik úgy működnek, akár egy altatódal.

Segítenek leszámolni a rossz szokással

Bőrgyógyászok és pszichológusok előtt is ismert a jelenség, amikor valaki a szorongását a saját pattanásainak kinyomkodásával kezeli. Mindez igen gyakori reakció, de egyszerű rossz szokásnál több is lehet, van, aki képes tényleg komoly károkat tenni így a bőrében.

Dr. Lee szerint ezek a netes videók nekik is segíthetnek, hogy a saját bőrük károsítása helyett egy biztonságos, steril körülmények között, orvosilag elvégzett beavatkozás megfigyelésével enyhítsék a szorongásos tüneteiket.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!