Ezért nem szabad egy párkapcsolatban azt nézni, hogy mi fair, és mi nem az veled szemben

Ezért nem szabad egy párkapcsolatban azt nézni, hogy mi fair, és mi nem az veled szemben

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Ezért nem szabad egy párkapcsolatban azt nézni, hogy mi fair, és mi nem az veled szemben

Volt már olyan, hogy úgy érezted, ami történt a párkapcsolatodban, veled szemben egyáltalán nem volt fair? Nos, szakértők szerint jobb, ha ezt a kifejezést nem használod túl gyakran, ugyanis amit gyerekként megtanultál arról, mi igazságos, egy felnőtt kapcsolatban nem feltétlenül lesz helyt álló!

A kisgyerekektől gyakran halljuk, ahogy vitatkoznak a szüleikkel, és közben felkiáltanak, hogy „ez nem fair„! Gyerekként ugyanis már megismerkedünk ennek a jelenségnek a fogalmával, pláne akkor, ha testvérekkel együtt nőttünk fel. Amikor azt láttad, hogy az öcséd kapott valamit, te pedig nem, rögtön ezt gondoltad.

Későbbiekben aztán a munkahelyünkön is találkozunk a jelenséggel; például van egy kollégád, aki többet keres, mint te, miközben feleannyit sem dolgozik. Ilyenkor ugyancsak azt érzed, hogy ez egyáltalán nem igazságos, és borzasztóan bántja is a lelked. A gond az, hogy amit erről megtanultunk a munkánkban és a gyerekkorunkban, azt visszük bele a párkapcsolatunkba is; ám itt egészen más szabályok játszanak!

Egy párkapcsolat játékszabályai

Sok párkapcsolatban hallani, ahogy a felek azon vitatkoznak, mi igazságos és mi nem. Például te úgy érzed, hogy nem fair, amiért neked kell minden házimunkát elvégezni, miközben ugyanúgy bejársz dolgozni hétfőtől péntekig, mint a párod. Vagy nem érzed igazságosnak, hogy míg ő hétvégén a haverokkal van, addig te otthon maradsz a gyerekeitekkel, szinte minden alkalommal. A szerelemben más szabályok játszanak, mint gyerekkorodban vagy a munkahelyeden.

Amikor az, hogy mi fair és mi nem, fontosabbá válik számodra minden más tényezőnél, az azt jelenti, hogy a szeretet a második helyre kerül a listádon.

Ezért nem szabad egy párkapcsolatban azt nézni, hogy mi fair, és mi nem az veled szembenElkezdesz idegeskedni, morcos vagy, és konfliktusokat robbantasz ki, mert úgy érzed, valami nem igazságos veled szemben. Noha van benne igazság, ennek az érzésnek van egy hatalmas hátulütője: az, hogy az állandó idegeskedés során elveszíted a szerelmet is.

Ez a konfliktus ugyanis sosem fog véget érni. Gyakran fogsz találkozni olyan élethelyzetekkel, amikor neked kell áldozatot hozni, és ha mindenben azt keresed, hogy mennyire igazságos, előbb-utóbb nem fogtok megoldást találni a gondokra. Ehelyett valami egészen másra kellene fókuszálnod: arra, hogy egyensúlyt hozzatok az életetekbe.

Úgy érzed, hogy te sokkal több házimunkát végzel, mint a párod, pedig neki is lenne rá ideje? Ahelyett, hogy magadban idegeskednél, és azon morfondíroznál, hogy ez mennyire nem fair, inkább beszéld meg vele – nyugodtan!

Mondd el neki, hogy úgy látod, kettőtök közül rád sokkal több felelősség zuhan, és úgy érzed, ez lelkileg és fizikailag egyaránt kikészít téged. Ez az oka annak, hogy mostanában morcos vagy, holott te is szeretnél változtatni rajta, ám egyedül nem fog menni.

Ne azt nézd, hogy mi fair, hanem azt, hogy mi az, amit még elbírsz. Ha úgy látod, hogy elértél egy bizonyos határt, ne félj beszélni erről. Hidd el, ha a párodnak fontos vagy, igenis kiveszi a részét a felelősségekből!

Mindenkinek más a tűréshatára. Amennyiben a párod is látja, hogy hol húzódik nálad a határ, úgy onnantól kezdve neki kell többet beleadnia a problémák megoldásába – de könnyen lehet, hogy egyedül ezt nem veszi észre, így igenis el kell neki mondanod, mi nyomja a lelked.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!