Ezért nem szabad házilag eltávolítani a fogkövet

Ezért nem szabad házilag eltávolítani a fogkövet

Címlap / Életmód / Egészség / Ezért nem szabad házilag eltávolítani a fogkövet

Bizonyára ön is elgondolkodott már azon, hogy vajon miért fordulna valaki fogorvoshoz fogkövével, ha az internet tele van „csináld magad” módszerekkel a fogkövek eltávolítására? Nos, mint az alábbi cikkben kifejtjük, ezek az otthoni megoldások nem éppen a leghatékonyabbak, és sok esetben az ép fogaknak is rengeteget árthatnak. (x)

Mi az a fogkő, és hogyan képződik?

Hogy megválaszoljuk ezeket a kérdéseket, először is meg kell ismerkednünk a lepedék fogalmával.

A lepedék – A fogkő előhírnöke

A lepedék egy átlátszó, ragadós bioréteg, ami a szájban tenyésző baktériumokból áll össze. A lepedék folyamatosan termelődik az ember fogain – ez egy elkerülhetetlen folyamat.

Szerencsére rendszeres fogmosással és fogselymezéssel (az előbbit naponta kétszer, az utóbbit naponta egyszer javasolt elvégezni) könnyedén eltávolíthatja fogairól a lepedéket.

A fogkő

Ha nem elég alapos a fogmosással, vagy elhanyagolja azt, a fogakon felgyülemlő lepedék előbb-utóbb megkeményedik, és fogkővé válik. A fogkő valójában nem csak baktériumokat, hanem ásványi anyagokat, szerves vegyületeket, élelmiszermaradékokat és egyéb elemeket is tartalmaz.

A lepedékkel ellentétben a fogkő szabad szemmel is látható, de csak akkor, ha nem a fogíny alatt jön létre (ami szintén előfordulhat).

Miután kialakult, a fogkő már nem távolítható el fogselyem vagy fogkefe használatával, mert túl kemény, és túl erősen hozzátapad a fogakhoz. Még az ultrahangos fogkefék sem elég hatékonyak erre a célra.

A fogkő keletkezése befolyásolható (étrend, szájhigiénia, kábítószerek használata) és nem befolyásolható (kor, nem, genetika stb.) tényezőkön is múlik. Éppen ezért a fogkő még azoknál is előfordulhat, akik tökéletesen ügyelnek szájuk egészségére és tisztán tartására.

A fogkő önmagában nem minden esetben veszélyes, azonban elhelyezkedése miatt könnyedén irritálhatja a fogínyt, ami fogínygyulladáshoz és súlyosabb fogínybetegséghez is vezethet. Mindemellett kellemetlen leheletet eredményezhet és fokozhatja a fogszuvasodás kockázatát is.

Lehetséges egyáltalán a fogkő eltávolítása házilag?

Elméletben igen, gyakorlatban azonban már más a helyzet.

A fogkő eltávolításához egy úgynevezett fogkőkaparóra lesz szükség, és persze egy olyan segítőre is, aki képes azt biztonságosan és magabiztosan használni. Ez a készülék nem helyettesíti a rendszeres fogmosást, mindinkább a szájhigiénia karbantartását szolgálja két fogorvosi fogtisztítás között.

A fogkőkaparó önálló használata soha nem javasolt – ezt mindig egy második személyre kell bízni, aki belelát a „páciens” szájába és így könnyedén hozzáfér a fogkőhöz. Természetesen ezt a feladatot sem szabad bárkire rábízni, hiszen a fogkőkaparó szakszerűtlen használatával könnyedén megsérülhet a fogíny, vagy károsodhat a fogzománc is.

A legészszerűbb megoldás mindig fogorvoshoz fordulnia a fogkő szakszerű, biztonságos eltávolítása érdekében!

Ha Önnél is a felhalmozódott fogkő gondot okoz, válassza a Rosental Fogászatát, ahol komplex megoldásokkal várják. Kérjen időpontot most rendelőjükbe az alábbi linken: szájhigiénikus Budapest!

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!