Ha datolyát eszel, nem leszel vashiányos

Ha datolyát eszel, nem leszel vashiányos

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ha datolyát eszel, nem leszel vashiányos

Sokan félnek tőle, mondván, hogy magas a cukortartalma és sok benne a szénhidrát, de aggodalomra szerencsére semmi ok!

Mi a helyzet a számokkal?

A datolyák sem egyformák, több fajtájuk létezik, ráadásul különbség van az aszalt és a friss datolya között is. Mindenképpen azt javasoljuk neked, hogy friss datolyát vegyél, mert ezeknek a finomságoknak a nyomukban sem érnek az aszalt változatok, továbbá nem tartalmaznak hozzáadott cukrot sem. Előbbire jó példa a Medjool, vagy éppen a Black Pearl datolya, amiket ugyan kicsit nehezebb beszerezni, de sokszor a kilóáruk jóval kedvezőbb az aszalt változatoknál. Ezeknek a lédús finomságok 100 grammonként csak kb. 270 kalóriát tartalmaznak, ami éppen a fele egy ugyanekkora tábla csokinak.

100 gramm datolya átlagosan 2,5 g fehérjét, 75 gramm szénhidrátot és 0,4 gramm zsírt tartalmaz. Igen, a szénhidráttartalma tényleg magas, viszont a zsírtartalma kiugróan alacsony. Ez azt jelenti, hogy ha a datolyát magában fogyasztod, vagy az adott napszakban ügyelsz rá, hogy ne egyél magas zsírtartalmú ételt, akkor teljesen büntetlenül nassolhatsz belőle.

Ennek az az oka, hogy a szénhidrát csak akkor fejti ki hizlaló hatását, ha zsírokban gazdag ételeket eszel. Viszont, ha csökkented a bevitt zsír mennyiségét, akkor növelheted a szénhidrátfogyasztásodat, és olyan finomságokból is bátran falatozhatsz, mint ezek a lédús datolyák.

Ezért kellene rendszeresen datolyát enned - Nőknek különösen fontos!

Hogy miért jó az egészségednek?

Először is a magas rosttartalom végett, ugyanis a datolya 100 grammonként 8 gramm rostot tartalmaz. Akárcsak a szilva, úgy a datolya is felpörgeti az emésztésedet azáltal, hogy a rostok hatására víz kerül az emésztőrendszeredbe. Hosszútávon kiemelkedően fontos a rostokban gazdag táplálkozás, ami nem csak a telítettségérzés miatt hasznos – a szervezetünknek egyszerűen szüksége van a sok rostra. Ha ennek a szempontnak megfelelően étkezel, akkor bizonyítottan csökkented az elhízás esélyét, és a vele jár betegségeket, továbbá az emésztőrendszeredet érintő, kóros elváltozásokat.

A datolyának ki kell emelnünk vastartalmát is, ami miatt különösen ideális választás a nők számára, a menstruáció alatt pedig keresve sem találhatnál nála tökéletesebb édességet. 100 grammonként 2-3 gramm vasat tartalmaz, ezért vérszegénység esetén is kifejezetten ideális választás.

Ha rendszeresen eszel datolyát, akkor borítékolhatod, hogy nem leszel vashiányos, akkor sem, ha teljes egészében növényi étrendet folytatsz, és nem fogyasztod az állati húsokból egyébként könnyebben felszívódó hem-vasat.

A datolya másik kiemelésre méltó nyomeleme a kálium, ami jótékony hatást fejt ki a szívre, a keringési rendszerre, tehát a szervezet egészét támogatja. Emellett még abban is segít, hogy a rossz koleszterinszintet csökkentse. Arra viszont érdemes ügyelned, hogy ha határértéken kívül esik a koleszterined, akkor minden bizonnyal túl sok állati eredetű terméket, húst, tojást, tejterméket fogyasztasz, és ezzel rengeteg zsírt viszel be a szervezetedbe. Ebben az esetben mérsékelned kell ezek fogyasztását, nem csak az egészséged végett, hanem a korábban említett szempont miatt is, hiszen a datolya magas szénhidráttartalma és a zsír együtt kifejezetten hizlaló kombináció.

Ezért kellene rendszeresen datolyát enned - Nőknek különösen fontos!

A datolyában mangán, magnézium és szelén is található. Magyarországon kifejezetten jellemző a szelénhiány, ami sok egyéb probléma mellett endokrin gondokat is okozhat. A legtöbb szelén a brazil dióban található, de érdemes a datolyára is támaszkodni, ha pótlásról van szó.

Természetesen, mint minden gyümölcs, úgy a datolya is sok-sok vitamint tartalmaz. Nagy mennyiségben megtalálható benne a B-vitaminok többsége, a C- és az A-vitamin. Nagyszerű választás tehát az évnek bármelyik szakaszában, de ősszel és télen különösen, amikor nehéz változatos formában hozzájutni a friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz.

Képek forrása: tashka2000/Depositphotos.com5PH/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást