Ezért annyira károsak a diétás szénsavas italok

Ezért annyira károsak a diétás szénsavas italok

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ezért annyira károsak a diétás szénsavas italok

Számtalan helyről hallani, hogy egyes ételek és italok mennyire ártalmasak az egészségre. Az italok terén is szerencsére sok alternatíva közül választhatunk, már, ami a cukor helyettesítésére vonatkozik, ám az egészségesnek hitt lehetőségek között nem egy olyan üdítő akad, ami elsőre jótékonynak tűnik, ám, ha a dolgok mélyére ásunk picit, rá kell jöjjünk, hogy egyáltalán nem az.

VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton

Annak ellenére, hogy sok fogyis üdítőre rányomják a „diétás” jelzőt, sokukban rejtett kalóriák, és némi cukor is található. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos diétás üdítők erőteljes hatást gyakorolhatnak az agyműködésünkre. Azt pedig mind tudjuk, hogy legfőbb gondolkozó szervünk egészségének megőrzése elengedhetetlen a kognitív funkciók fenntartásához, a jó memóriához és az általános mentális jóléthez.

Kutatók szerint egyes italok – különösen a magas cukor- és koffeintartalmúak negatív hatással lehetnek az agyunkra, azáltal, hogy belerondítanak az alvásba, fokozzák a gyulladást és rontják a fókuszt és a memóriát. Újfent azonban a diétás üdítők egészséges mivolta is megkérdőjelezhetővé vált.

Például a diétás ital annak ellenére, hogy szuper hatással lehet az alakunkra, hiszen nem tartalmaz túl sok kalóriát, így kiválóan beépíthető a fogyókúrába, hozzájárulhat az egészség romlásához.

1. Károsítja az agy egészségét

Lehet, hogy ez az ital cukormentes, és édeskés ízével nagyban támogatja az üdítőzés élményét, rettentő káros az agy működésére vonatkozóan. Dr. Heather Sandison természetgyógyász szerint kerülnünk kellene minden cukorral teli, diétás és hamis édesítőszerekkel felturbózott italt, ha szeretnénk megőrizni mentális egészségünket.

Ha ugyanis cukrosat iszunk, májunk nem tudja a nagy mennyiségű cukrot feldolgozni, ez pedig összezavarhatja az anyagcserénket, és akár inzulinrezisztencia is kialakulhat.

Hogyha a sok cukor felhalmozódik a vérsejtekben, idővel szinte karamellizálódik és pangani kezd bennük, ami szintén káros az egészségünket illetően. A szakértő szerint, hogyha diétás üdítőt fogyasztunk, sejtjeink olyan hatásoknak vannak kitéve, mint amikor hagymát főzünk vagy cukrot karamellizálunk. Nem hangzik túl bizalomgerjesztőnek, igaz?

Szegény sejtjeink mit szenvednek el a diétás üdítők rendszeres fogyasztásával, ha még egy természetgyógyász is a hagymadinszteléséhez hasonlítja a folyamatot.

A diétás italok káros hatásai
istockphoto.com / fotostorm

Oldalak: 1 2 3

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/3
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!