A hüvelyi mikrobiom, vagyis a flóra, egy dinamikus mikro-ökoszisztéma, amely állandó változásban van, és amelynek egyensúlyát az egészséges baktériumok, például a Lactobacillusok szabályozzák.
Az étrendünk szorosan összefügg ezzel a bonyolult rendszerrel, és bizonyos élelmiszerek fogyasztása növelheti a hüvelyi fertőzések kockázatát. Taneia Surles közegészségügyi szakember hangsúlyozza, hogy amit megeszünk, nem csupán az általános egészségünket és teljesítményünket befolyásolja, hanem a hüvelyflóránk állapotát is.
Az alkohol: hüvelyfertőzések esetén sem jó barát
![Az alkohol: hüvelyfertőzések esetén sem jó barát](https://www.bien.hu/wp-content/uploads/2024/05/zard-ki-oket-mar-ma-etelek-es-italok-melyek-novelik-a-huvelyfertozesek-eselyet-1140x1710.jpg)
Itt a nyár, ami már önmagában is hajlamosító tényező lehet a fertőzések kialakulására, hála a melegnek, az izzadásnak és a strandra járásnak. Ilyenkor szinte óhatatlanul is előtérbe kerül az alkoholfogyasztás, de a koktélok nem csupán az alakodra és az egészségedre – úgy általában – gyakorolnak káros hatást.
Tanulmányokkal erősítették meg, hogy a túlzott alkoholfogyasztás növelheti a bakteriális vaginózis kockázatát. Az alkohol zavaró hatással bír a hüvelyflóra egyensúlyára és az immunrendszerre is, így zöld utat enged a különböző fertőzések kialakulásának.
Tanulmányokkal erősítették meg, hogy a túlzott alkoholfogyasztás növelheti a bakteriális vaginózis kockázatát. Az alkohol zavaró hatással bír a hüvelyflóra egyensúlyára és az immunrendszerre is, így zöld utat enged a különböző fertőzések kialakulásának.