Betegségre utal, vagy csak rossz szokás? Ezért esznek ürüléket a kutyák

Betegségre utal, vagy csak rossz szokás? Ezért esznek ürüléket a kutyák

Címlap / Életmód / Család / Betegségre utal, vagy csak rossz szokás? Ezért esznek ürüléket a kutyák

Téged is rendszeresen felmérgesít a kutyád azzal, hogy ürüléket eszik? Szó sincs arról, hogy szánt szándékkal akar bosszantani!

Koprofágiának hívjuk azt a magatartást, amikor az állatok elfogyasztják mások, vagy akár saját ürüléküket. Bármennyire is gusztustalannak hangzik ez számunkra, az ürülék fogyasztása a kutyák esetében egy olyan természetes viselkedés, amely a farkasokhoz fűződő evolúciós kapcsolatukból ered.

A nőstény farkasok jellemzően azért fogyasztják el rendszeresen kölykeik ürülékét, hogy megvédjék őket a különféle bélparazitáktól, melyek ellenkező esetben könnyedén elszaporodhatnának az alomban.

Bár sokan arra következtetnek, hogy amikor a kutyák mutatják ezt a magatartást, akkor fel akarják hívni magukra a figyelmet, esetleg valamilyen táplálkozási hiánnyal küszködnek, jellemzően inkább evolúciós lenyomatról van szó. 

Kik hajlamosabbak erre?

Egy 2018-as tanulmány rámutatott, hogy bizonyos kutyafajták hajlamosabbak lehetnek erre a viselkedésre. Ilyenek pl. a shetlandi juhászkutyák, akik 41%-ban fogyasztottak ürüléket a visszajelzések szerint, szemben az uszkárokkal, akiknél ez az arány egyenesen 0% volt. A kutya neme is befolyásolta a koprogáfiát, és ebben – nem túl meglepő módon – a nőstények nyertek.

Egy későbbi tanulmányban, ami a Journal of Veterinary Behavior című lapban jelent meg, több mint 4000 kutya viselkedését vizsgálták a kérdés illetően. Kiderült, hogy a hím kutyák 11%-a, míg a nőstény állatok 16%-a fogyasztott rendszeresen ürüléket. Érdekes, de ez a szokás kétszer olyan gyakori volt az ivartalanított kutyáknál, mint ivaros társaiknál.

Ahogy azt talán te is tapasztaltad, a kutyák nem csak fajtársaik ürüléket fogyasztják el, hanem pl. a macskákét is. Hogy miért? Úgy tűnik, vonzó számukra a macskák magas fehérjetartalmú étrendje.

Ivan Ostby Simonsen/istockphoto.com

Fontos megérteni, hogy a kutyák számára ez teljesen természetes magatartás

Éppen ezért nem helyes a komoly büntetés akkor, amikor a kutyánk „hódol” ennek a tevékenységnek. Természetesen megpróbálkozhatsz a leszoktatással már csak azért is, mert nem előnyös, ha mindent feleszik az utcán, amit talál, hiszen ezzel az egészségét is veszélybe sodorhatja. Azonban mindig mérlegeld és tartsd szem előtt, hogy neki ilyen esetekben egy mélyen gyökerező ösztönén kell felülemelkednie.

Számos termék és javaslat, hasznos, vagy kevésbé hasznos tanács áll a gazdik rendelkezésére a koprofágia megakadályozására, a hatékonyság viszont nem feltétlenül bizonyított – éppen ellenkezőleg.

A legfontosabb tanács tehát az, hogy lehetőségeidhez mérten tartsd tisztán a környezetet. Séta alatt pedig folyamatosan figyeld a kutyádat és ne adj neki módot arra, hogy felegye a hulladékot, vagy az ürüléket. Mindig fontos, hogy a kutyád egészségét és jóllétét szem előtt tartsd, és ne feledd el, hogy az igazán boldog kutya-gazdi kapcsolat alapja a megértés és a törődés. Még akkor is, ha a kedvenced időnként szokatlan dolgokat tesz. 

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!