Ezeket ne kend az arcodra, ha jót akarsz magadnak

Ezeket ne kend az arcodra, ha jót akarsz magadnak

Címlap / Stílus / Arc / Ezeket ne kend az arcodra, ha jót akarsz magadnak

Talán az évszázad ötletének tűnhet, hogy a tartós smink reményében fújj egy kicsit abból a bombabiztos hajlakkból az arcodra… De valójában nem az! Összegyűjtöttünk hét olyan dolgot, ami jobb, ha soha, semmilyen körülmények között nem kerül a fizimiskádra.

Hajlakk

Nem egy helyen olvastuk, hogy a hajlakk tökéletes sminkfixáló, illetve segít kordában tartani a rakoncátlan szemöldökszálakat is. Valójában viszont nem olyan vegyületről van szó, amit a bőrrel való közvetlen érintkezésre találtak ki.
A lakkok döntő többsége szárító hatású és gyulladást keltő alkoholt tartalmaz, ráadásul olyan víztaszító anyagot is, ami beavatkozik a felső hámréteg működésébe, ellehetetlenítve annak megfelelő lélegzését.

Dezodor

Csak azért, mert a hónaljadon hatásos, nem szabad a homlokodon is alkalmaznod! A jó öreg deóról is olvastuk, hogy spray és roll-on formában is hatékony sminkfixáló, ám nagyjából ugyanaz vele a baj, mint a hajlakkal.
Sőt, ha lehet, még egy árnyalatnyival rosszabb is, hiszen az izzadásgátlók javarészt titániumsókat tartalmaznak, amelyek sajnos eltömíthetik az arcpórusokat.

Hajfesték

Ha rendszeresen fested a hajad, kézenfekvőnek tűnik, hogy egy kenj egy keveset a festékből a szemöldöködre is. Az erőteljes vegyszereket tartalmazó formula azonban ámokfutásba kezdhet az arcodon.
De ezt is lehet még fokozni: a szemed közelsége felveti egy esetleges maradandó károsodás – magyarán szólva akár vakság – veszélyét is. Válassz inkább olyan terméket a szemöldököd színezéséhez, amit kifejezetten erre találtak ki!

Sampon

Oké, hogy hajmosás közben óhatatlanul éri a hab az arcod – ezzel nincs is gond, mivel azonnal lemosod. Ha viszont arctisztító helyett alkalmazod, esetleg még jó erősen be is dörzsölöd a bőrödbe a sampont, olyan erős hatásnak teszed ki a hámréteget, hogy megfosztod a természetes védőrétegétől.
A következmény: kellemetlen, húzódó érzet, hosszú távon pedig gyulladt hámlás is kialakulhat.

Testápoló

Nagyon kényelmes volna egyetlen krémmel letudni a test- és az arcápolást is, erre azonban jelenleg csupán kevés termék biztosít lehetőséget. Ha lustaságból mégis úgy döntesz, hogy az arckrémnél sokkal sűrűbb, kiadósabb állagú testápolót kened az arcodra, annak egyfelől irritáció, pórus-eltömődés vagy akár allergiás reakció is lehet a vége.
Ne feledd, hogy a fizimiskádon sokkal vékonyabb és kényesebb bőrréteg húzódik, mint máshol!

Lábkrém

Igen, ezt is lehet még fokozni! Noha kifejezetten butaságnak hangzik, hogy lábápolásra gyártott kencét kenj az arcodra, s akár ki is kérheted magadnak a tanácsunkat, be kell látnod: előfordulhat, hogy valakinek nagyon kiszárad az arca, de csak ilyet talál otthon.
Ilyenkor inkább semmit se kenjen rá, mert az extrém száraz bőrkeményedésekre való holmi bőrgyógyászati mintapéldánnyá teheti.

Ecetsav

Az ecetsav szuper tisztító- és fertőtlenítőszer – de nem az arcodnak! Számos olyan házi kencereceptet láttunk már, amiben főszerepet kapott a szúrós szagú konyhai alapanyag. Az ecetsav rendkívül irritáló, tehát az egyébként nem érzékeny bőrt is lángra lobbanthatja vérvörös gyulladás formájában.
Az ecet ráadásul hosszú eltartás esetén erősebbé válik, mivel párolog belőle a víz. Tudsz esetleg olyan ötletet, terméket vagy receptet említeni az arcápolásban, amivel már megjártad? Várjuk a tapasztalataidat!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást