Ezeket kell tudni a matracokról

Ezeket kell tudni a matracokról

Címlap / Életmód / Egészség / Ezeket kell tudni a matracokról

A tökéletes matrac kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen a különböző változatok különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, ráadásul nem vehetjük biztosra, hogy a drágább termékek jobb minőséget képviselnek. Az alábbi írás a számunkra megfelelő matrac kiválasztásában igyekszik segíteni. (x)

Ilyen típusokkal találkozunk…

A matrac töltőanyaga nagymértékben meghatározza a tulajdonságait, ezért érdemes alaposan mérlegelni, milyen típusnak szavazunk bizalmat. Némi odafigyeléssel elkerülhetjük a rossz döntéseket.

A mai napig nagy népszerűségnek örvendenek a rugós matracok, ezek esetében azonban pontosításra van szükség. A régi típusú, úgynevezett bonell-rugós változatok gyakorlatilag alkalmatlanok a formakövetésre, így nem képesek megfelelő kényelmet biztosítani. Velük szemben, a modern zsákrugós megoldások kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek esetében a rugók különálló zsákocskákban kapnak helyet, így képesek önállóan mozogni és alkalmazkodni a test formájához. Az ilyen matracok komfortfokozatát elsősorban a zsákok felett elhelyezett rétegek milyensége határozza meg.

A töltőanyagok között nagy népszerűségnek örvendenek az úgynevezett hideghabok is. Több előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, de ahogyan az előbbi típusnál, itt is meg kell jegyezni, hogy a különböző termékek minősége eltérő lehet. Általánosságban elmondható, hogy jó szellőzéssel rendelkeznek, de ha magasabb minőséget keresünk, a zónákra osztott változatok jelenthetnek megoldást. Érdemes megismerni a nagy rugalmasságú HR és a nagy sűrűségű HD hideghabokat is.

Mindenképpen említést kell tenni a memóriamatracokról, amelyeket korunk egyik nagy vívmányaként kiáltottak ki a gyártók. Ennek ellenére a népszerűsége megkérdőjelezhető, hiszen sokak számára a rendkívül gyengén szellőző anyag ölelése inkább fojtogató, mint kényelmes.

Végezetül meg kell említeni a biomatracokat is, amelyek sikere szintén véleményes. Általában a kókusz- és latex termékeket soroljuk ide. Noha a kókusz szellőzése kiváló, más kimagasló tulajdonságot nem tudunk említeni velük kapcsolatban. A latex matracok sajnos sok esetben szintetikus anyagból készülnek, ezek természetesen nem biomatracok.

Kemény vagy lágy matracot?

Mindenkinek van véleménye, hogy a kemény vagy a lágy matracok a kényelmesebbek, néhány tényről azonban nem szabad megfeledkezni. A matracok keménysége alapvetően meghatározza a megfelelősségüket. A túl kemény változatok nem képesek megfelelő alátámasztást biztosítani a gerinc számára; különösen igaz ez oldalfekvésben, amikor a kemény matrac miatt a fő nyomáspontok a vállakra és a csípőre helyeződnek, a felsőtest többi része pedig lógni kénytelen. A túlzottan puha matracok esetében sem jobb a helyzet, hiszen ezek sem képesek kellő tartást biztosítani. Ez alapján bátran ki lehet jelenteni, hogy a félkemény matracok a leginkább megfelelők; ezek képesek kényelmes pihenést biztosítani számunkra.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!