Ezeket kell átgondolnod és figyelembe venned, ha saját vállalkozást indítanál

Ezeket kell átgondolnod és figyelembe venned, ha saját vállalkozást indítanál

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Ezeket kell átgondolnod és figyelembe venned, ha saját vállalkozást indítanál

Sok ember vágyálma egy saját vállalkozás elindítása. Azonban ami igazán jól hangzik az álmokban, és más, sikeres vállalkozók szájából, az nem feltétlenül igaz a valóságban. De mégis, mit kell átgondolnod, mielőtt belevágsz egy ilyen nagy lépésbe?

Romboljuk le a tévhiteket!

Először is fontos tisztáznunk néhány tévhitet a vállalkozói léttel kapcsolatosan. Sokan azért akarnak vállalkozást indítani, mert úgy vélik, így nem lesz főnökük.

Ez alapvetően igaz, de majd meglátod, sok esetben jóval nehezebb saját magadat menedzselni, mintha lenne még egy felettesed. Az, hogy nincs főnököd, egyúttal azt is jelenti, hogy minden felelősség a tiéd.

Tiéd a haszon is, de akkor szintén neked kell odaállnod a vállalkozásod mellé, amikor probléma üti fel a fejét. Ezek a problémák sajnos jellemző módon anyagi veszteséget hoznak magukkal, és ezt bizony nem másnak, hanem neked kell orvosolnod.

Neked kell felelősséget vállalnod, ha ellenőrzést kapsz, és hiányosságot találnak, de akkor is, ha nem lett tökéletes az adóbevallás, és ezért büntetést kell fizetned.

Kötetlen munkaidő?!

Ez valóban a másik álomkép, ami a főnöktelen életet kíséri – legalábbis azok számára, akik azt tervezik, hogy egyszer lesz egy saját vállalkozásuk.

Ennek az állításnak is van valóságalapja, tényleg igaz, hogy ha a saját magad főnöke vagy, akkor te osztod be, mikor dolgozol.

Ám, mivel a te felelősséged a vállalkozás sikeres működése, ez általában azt jelenti, hogy éjjel-nappal, ünnepnapokon is dolgozni fogsz. A szíved, lelked benne lesz a cégben, nyilván érdeked is fűződik ahhoz, hogy minden tökéletesen működjön.

Szó sincs arról, hogy nem lesz szabadságod, de főleg, ha maximalista vagy, sosem fogsz teljesen kikapcsolni.

Persze ez vállalkozásfüggő is, de mindig van mit csinálni, fejleszteni, javítani, és ha sikeres akarsz lenni, legalább néhány év múlva hátradőlni, most aligha lazsálhatsz.

Lássuk a vállalkozás gyakorlati oldalát!

Nem minden tevékenységhez, de a legtöbbhöz végzettség szükséges.

Ez teljesen ésszerű elvárás, hiszen ne masszírozzon olyasvalaki, aki egy tanfolyamot se végzett el, és ne nyithasson szépségszalont senki, aki hírből sem ismeri a kozmetikus szakmát.

Mindenesetre ezt fontos tisztázni, mielőtt bármit egyáltalán tervezgetni kezdesz. Ha a saját munkádat cserélnéd le valami másra, akkor iskolát, tanfolyamot kell végezned, és papírt kell szerezned a sikeres vizsgádról.

Ezzel a kezedben tudsz majd elmenni a hivatalba, ahol megkaphatod a működésedhez szükséges engedélyt.

Ha már itt tartunk: minél előbb fel kell kutatnod egy ügyes és alapos könyvelőt, hiszen sokkal könnyebb a dolgod az elejétől kezdve, ha nem találomra és hallomás alapján futkosol a hivatalok között.

Vállalkozást indítani nem a legbonyolultabb dolog, de azért nem is annyira egyszerű, hogy laikusként mindenre oda tudj figyelni.

Az engedély sem hiányozhat

Szerencsére ez sem szükséges minden vállalkozáshoz, de sokhoz alapvető. Ez a kezdő vállalkozók számára feleslegesnek tűnhet, és úgy gondolhatod, véget nem érő procedúra az egész, de a rendelkezéssel valójában a fogyasztókat védik.

Gondolj csak bele: nem működhet akármilyen körülmények között egy étterem konyhája, és persze az sem lényegtelen, milyenek a higiéniai feltételek egy fodrászatban, vagy akár egy pedikűrösnél.

Ha tehát nem egy működő helyhez csatlakozol be (pl. fodrászként egy meglévő szalonba), akkor előfordulhat, hogy különféle hatósági engedélyekre lesz szükséged. Ennek figyelembevételével érdemes mindent jó előre megtervezned.

Tehát ne akkor derüljön ki, hogy nem kaphatsz engedélyt, amikor már a tapéta is felkerült a szalonná átalakított alagsorodban.

 

Legyél realista!

Távol álljon tőlünk, hogy bárkit is lebeszéljünk tervei megvalósításáról sőt, téged is arra biztatunk, hogy vágj bele! De mindezek mellett fontos, hogy realistán lásd a terveidet.

Nem lehetetlen, de nehéz lesz ott jól működő vállalkozást indítani, ahol egyébként is maximálisan telített a piac. Ekkor valamivel ki kell tűnnöd, valami nagyon egyedit kell alkotnod, amiért az emberek lecserélik azt, ami egyébként bevált.

Te sem térsz be egy olyan pékségbe, ami jól láthatóan semmi újat nem mutat: maradsz annál, amit évek óta használsz.

Viszont, ha mást, jobbat, különlegesebbet kínál, akkor legalább egy próbát teszel, és utána döntesz, hol vásárolsz legközelebb. Szóval, az álmok sajnos nem elegendőek. A kitartás, odaadás mellett jó időzítés kell, és a piaci rés, az igény megtalálása létfontosságú.

 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást