Ezeket az ételeket soha ne add a kutyádnak! Ennyire árthatsz vele

Ezeket az ételeket soha ne add a kutyádnak! Ennyire árthatsz vele

Címlap / Életmód / Család / Ezeket az ételeket soha ne add a kutyádnak! Ennyire árthatsz vele

Egy hosszú és fárasztó nap után nassolnivalóra vágysz, lehuppansz a díványra és megkönnyebbülten bontogatod ki a kedvenc csokidat – majd hirtelen két nagyra nyílt, melegbarna, kuncsorgó szem les rád esedezve, mintha napok óta nem jutott volna ennivalóhoz. Ismerős a jelenet? A kutyád könyörög egy falat csokiért, gumicukorért, sütiért vagy palacsintáért. Ember legyen a talpán, aki képes ellenállni. A legtöbb gazdi pont a szeretet miatt nem tud megtagadni a négylábú családtagtól semmit. Sokan úgy hiszik, hogy egy-egy darabka desszert nem árt, és a legtöbb kutyatulajdonos egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy jóval többet árt kedvencének a kedvességgel, mint gondolná.

Az ominózus csokoládé – legyen az tej- vagy étcsoki – tele van a kakaóbabban található keserű alkaloiddal, a teobrominnal. Ez a vegyület egyenesen toxikus a kutyákra nézve.

Bármilyen élelmiszer, ami akár minimális mennyiségű xylitolt, vagyis szintetikus édesítőszert tartalmaz, komoly károsodást okozhat a kutya emésztőrendszerében.

Ha a gondoskodás révén pont diétás vagy csökkentett cukortartalmú ételt adnál a négylábú barátodnak, ne tedd, mert az a termék bizonyosan tartalmaz mesterséges édesítőt. Ez pedighipoglikémiás reakciót vált ki a kutyából, ami azt jelenti, hogy drasztikus mértékben lezuhan a vércukorszintje. Hányás, letört kedélyállapot és koordinációs zavar is felléphet nála. Ha nagyobb dózis édesítőt kap, májkárosodást is szenvedhet.

Ezeket az ételeket soha ne add a kutyádnak – Ennyire árthatsz vele

Nem hitted volna, hogy ezek is ártalmas jutalomfalatkák

A tiltólistás élelmiszerek közül a legtöbb nem azért árt, mert az állatnak súlyproblémái lesznek tőle, hanem azért, mert rá nézve ártalmas összetevő van benne. Még ha ártalmatlan is egy konkrét ennivaló az ember számára, érdemes kikérni az állatorvos véleményét, hogy az emészthető-e a kutyának.

Az avokádó superfoodnak számít, de csak az emberek számára.

Fő komponense a persin, ami hasmenést és hányingert okoz az állatoknak.

A hagymafélék – beleértve az amúgy szuperegészséges fokhagymát – szintén ártalmasak. A bennük található tioszulfát vegyületet enzimek segítenek megemészteni, a kutya gyomrában viszont nincs ilyen enzim, ezért mérgezést és vérszegénységet is előidézhet nála egy szelet hagymával megszórt pizza.

Akadnak olyan gazdik, akik büszkén hirdetik a közösségi oldalakon, hogy a kutyájuk vegetáriánus. Ez nem csupán az állatok evolúciós genetikai kódja ellen van, de bizonyos gyümölcsök még olyan vegyületeket is tartalmaznak, amelyek rontanak a kutya egészségi állapotán. Az őszi termések közül a szőlő kimondottan tiltott gyümölcs.  A benne lévő ominózus növényi vegyületet, ami a kutyákban toxikus reakciót okoz, konkrétan még nem tudták beazonosítani a szakorvosok, de maga a gyümölcs veseelégtelenséget indukál az állatoknál.

Ha mindezek után úgy hiszed, hogy egy kis tálkányi tej csak nem árthat a kutyádnak, sajnos tévedsz. Mivel az ebek nem rendelkeznek megfelelő mennyiségű laktázzal – ez az az enzim, ami lebontja a laktózt a tejben –, a tejtermékek fogyasztása durva gyomorpanaszokat okoz nekik, görcsöket, hasmenést és hányást is egyben.

Ezeket az ételeket soha ne add a kutyádnak – Ennyire árthatsz vele

Felelőtlen állattartók szórakoztatónak tartják, ha a háziállataik alkoholt isznak. Az igazság az, hogy még az alacsony alkoholtartalmú italok is sokkszerűen hatnak az ebekre. Az emésztőszervi problémák mellett légzési nehézséget is okozhatnak, durvább esetekben kómát és halált. Nem érdemes tehát még a likőrős süteménnyel vagy konyakmeggyel sem traktálni a kutyát, bármennyire is kunyerál. Ezekben az esetekben a következetes szigor a megfelelő válasz, és szolgáljon vigaszul az, hogy ezzel szeretett négylábú barátod életét hosszabbított vagy mented meg.

Képek forrása: manushot/Depositphotos.combnenin/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást