Ezeket az anyagokat a legjobb érzés hordani

Ezeket az anyagokat a legjobb érzés hordani

Címlap / Stílus / Divat / Ezeket az anyagokat a legjobb érzés hordani

A hétköznapok ideális komfortérzetének kialakításában jelentős szerepet játszik az is, hogy mit viselünk magunkon. Az egyes ruhadarabok fazonján és anyagán is nagyon sok múlik. Ha túl szűk, túl bő, esetleg egy varrás pont rossz helyre esik egy egész napos feszengést és kellemetlenséget okozhat. Az anyag sem mindegy, ugyanis ha nagyon műszálas amit viselünk, valószínűséggel intenzívebben is fogunk verejtékezni is benne.

Egy fokkal jobb a helyzet, hogy ha lezserebb, bővebb fazon készül ilyen típusú anyagból. A legjobb közérzetet azonban mégis a természetes anyagok tudják biztosítani számunkra.

Egy pamut, viszkóz, len, esetleg természetes selyem anyagból készült ruhadarab viselete nemcsak hogy kényelmesebb, de sokkal inkább bőrbarát és egyben egészségesebb viseletet is jelent számunkra. Persze lehetséges, hogy pont egy szintetikus anyagból készült ruhadarabba szeretünk bele, ilyenkor érdemes mérlegelnünk, hogy valóban szívesen viselnénk e azt a ruhadarabot.

Az egyes termékek pontos anyagösszetételét a ruhák belső címkéjén lehet megtalálni. Itt látható a mosási útmutató is, ami szintén nagyon fontos információkat közöl a ruhadarab tisztítását illetően. Ha ezeket az utasításokat figyelmen kívül hagyjuk, akkor könnyen megeshet, hogy kedvenc darabunk mosás után összemegy, kinyúlik, idő előtt veszít a színéből, illetve ha nem megfelelő hőfokon vasaljuk, elképzelhető, hogy még meg is olvadhat…

Az anyagösszetételeket illetően megkülönböztetünk egymástól természetes, mesterséges, és kevertszálas anyagokat. Vegyük sorra melyek a legkényelmesebb természetes anyagok, hol találkozhatunk velük, és mi az, amire érdemes figyelni a tisztításuk során. Jöjjön tehát egy kis anyagismeret 🙂

Pamut

Az egyik legsokoldalúbb természetes anyag. Rengeteg formában találkozhatunk vele az üzletek polcain. A zoknitól kezdve egészen a blézerig, mindenféle formavilágban felfedezhető. Ennek az anyagnak nagyon jó a nedvszívó képessége, ezért talán ebben érezhetjük magunkat a legkomfortosabban.

Közepesen gyűrődik, nagyon jól bírja a hőt, és a vegyszereknek is egészen jól ellenáll, tehát strapabírónak mondható, nem véletlen, hogy a farmernadrág is pamutból készül. Minőségben azonban sajnos nem mindig találkozunk a legjobbakkal. Ezt az anyag tapintásából nagyjából letudjuk szűrni.

Viszkóz

Egy természetes alapú vegyi szál. Jellegében hasonló a pamutéhoz, kellemes, lágy tapintású. Szintén nagyon jó a nedvszívó képessége, tehát a komfortérzetnek is kedvez. Jól bírja a hőt, így magas hőfokon is vasalható.  

Ebből az anyagból a divatiparban készítenek felsőket, ruhákat, ingeket, szoknyákat, de még alsóneműt is. Én kifejezetten szeretem ezt az anyagot, viszont hátránya, hogy egy idő után bolyhosodni kezd. Pontosan ezért, illetve azért is, mivel könnyebben gyűrődik, ajánlott nagyobb gondot fordítani ennek az anyagnak a vasalására. Így talán valamivel később használódik el az anyag.

Len

Nyáron imádjuk, mert egy könnyű, szellős, természetes anyag. Akárcsak a pamutot, ezt is sokoldalúsága miatt is szeretjük, és rengetegféle változatban, illetve felhasználási területen találkozhatunk vele.

A pamuthoz és viszkózhoz hasonlóan nagyon jó a nedvszívó képessége, ezért roppantmód kellemesen érezhetjük magunkat benne. Nagy hátránya viszont, hogy nagyon gyűrődik, és ráadásul még nehezen is vasalható. Mosás után érdemes kicsit meghúzogatni az anyagot, hogy könnyítsük a helyzetünket vasaláskor.

Ha pedig elérkezik az ideje a vasalásnak, akkor vessünk be minden praktikát, de ne essünk kétségbe, ha nem lesz makulátlan az eredmény. Vasaláskönnyítő ötlet, ha egy nedves anyagot terítünk a vasalandó ruhadarabunkra, és így vasaljuk a ruhát. Ha nem érünk rá különösebben bíbelődni ezzel, akkor gőzöljük kitartóan és a vasalóba tegyünk egy kis vasaláskönnyítő folyadékot. 

Selyem

Kimondottan alkalmi jellegű anyag, tehát ebből az anyagból jellemzően inkább elegánsabb ruhák, felsők, vagy blúzok készülnek, de előfordulhat, hogy szoknyát, nadrágot, vagy alsóneműt találunk magunknak ilyen anyagból.

Legfinomabb változata a tiszta hernyóselyem. Nagyon lágy, kissé hűvöskés, finom tapintású, magasabb fényű természetes kelme.

Nem az olcsó anyagok közé tartozik, ezért az ebből készült ruhák jellemzően a luxusmárkák polcain jelennek meg a leggyakrabban. Különleges tulajdonsága ennek az anyagnak, hogy ha hűvösebb helyen tartózkodunk, kicsit melegebb érzetünk van a selyem ruhadarabban, ha pedig melegebb helyen viseljük, akkor ezzel ellenkezőleg hűvös tapintásúnak érezzük magunkon viselés közben.

Ez egy luxus anyag, ezért nem is mindennapi viseletre találták ki. Nagyon kényes, ezért érdemes vigyázni rá, hogy véletlenül ne húzzunk meg egy szálat, vagy együk le, és hagyjunk rajta egy zsíros foltot, mert sajnos azt nem biztos, hogy ki fogjuk tudni szedni belőle.

Erősebb vegyszereket nem lehet alkalmazni ennél az anyagnál, ezért az erősebb folttisztítók tönkretehetik. Ezt az anyagot szigorúan kézmeleg vízben, kézzel szabad mosni, vasalni, viszont magasabb hőfokon is lehet.

Gyapjú

Ősszel és télen, mikor már tombolnak a mínuszok nagyon jól jöhet néhány gyapjú pulóver, esetleg kardigán, vagy mellényke. A gyapjúnak ugyanis nagyon jó a hőmegtartó képessége, bent tartja a meleget, ezáltal sokkal kisebb az esélye annak, hogy esetleg fázni fogunk. Én kétféle csoportra sorolom a gyapjú anyagokat, a szúrós, és a nem szúróséba 🙂 

Van, aki a szúrósabb változatot is elviseli magán, de hozzám hasonlóan a legtöbben nem szeretjük ezt a kellemetlen érzést. A merinói gyapjú anyagok nem szúrósak, ezért ha nem is próbáljuk fel a kívánt darabot, a címke nagyon sokat elárul. Ha még biztosabbra szeretnénk menni, akkor az anyagos simítsuk végig az arcunkon, vagy a csuklónkon, ott érzékenyebb a bőr, és könnyebben kiderül, hogy elviselnénk e magunkon, avagy sem.

A tisztítása során nagyon körültekintőnek kell lennünk, a legbiztosabb az, hogy ha inkább kézmeleg vízben, kézzel mossuk és szárítókötélen szárítjuk. Nedves állapotban szigorúan tilos a radiátorra tenni, kivéve, hogy ha nem szeretnénk egy számmal kisebb ruhadarabot belőle. 

Kasmír

Az egyik személyes kedvencem. Nagyon puha, kellemes tapintású, és egyben jó meleg téli anyag.  A kasmírkecske pehelyszőréből állítják elő. Küllemében hasonlít a gyapjúéhoz, de annál sokkal finomabb szerkezetű. Felismerni nem mindig könnyű, mert gyakran összetéveszthető egy finomabb gyapjúval, vagy az akrillal. Itt a belső címke és a tapintás alapján történő tájékozódásra hagyatkozhatunk. Tisztításkor hasonlóan kell eljárjunk vele, mint a gyapjú esetében, vagyis kézmeleg vízben mossuk, és szárítókötélen szárítsuk.

Műszálas, szintetikus anyagok

Végül egy kicsit kitérek a műszálas anyagokra is. Ezek az anyagok bizonyos ruhatípusoknál, bizonyos fazonokban nagyon jól mutatnak és rengeteg lehetőséget is rejtenek magukban, viszont nem mindegy milyen ruhadarabot viselünk belőlük. Olcsóbb márkák előszeretettel készítenek műszálas anyagból felsőket, blúzokat, nadrágokat, dzsekiket, és még sorolhatnám. Ezeket egyedi, hogy eltudjuk e viselni magunkon, vagy pedig inkább egy természetesebb anyagot választunk.

Azzal mindenképpen számoljunk, hogy nagyon rossz nedvszívó képességgel rendelkeznek, viszont megtartják a hőt, ezért elképzelhető, hogy könnyebben verejtékezünk műszálas anyagból készült a ruhadarabban. Az ilyen típusú anyagok jó tulajdonságai közé tartozik, hogy kevésbé gyűrődnek, viszont ha vasalás alá kerülnek, mindenképpen fontos, hogy óvatosak legyünk, ugyanis magasabb hőfokon ezek az anyagok könnyedén megolvadhatnak. Szigorúan csak azon a hőfokon vasaljuk, ami a kezelési útmutatón is szerepel.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást