Dekor / Otthon

Ezek lesznek 2020 legtrendibb lakberendezési színei

Ezek lesznek 2020 legtrendibb lakberendezési színei

Minden év végén prezentálják a világ vezető lakberendező-sztárjai a legújabb színtrendeket. Idén 250 szakember gyűlt össze, hogy megvitassa, mi lesz 2020 színvilága. Az év legnyugtatóbb árnyalatának a tengerészkéket választották, de nem csak ez a klasszikus szín lesz az, ami uralni fogja a jövő évet. 

A szakemberek megállapították azt is, hogy a modern lakberendezés új irányt vett, hiszen már nemcsak az számít, hogy a színek hogyan mutatnak a térben, hanem az is, hogy bennünk, emberekben milyen érzéseket keltenek.

Az elmúlt évek nagy kedvence volt a szürke, mert rengeteg szép árnyalata létezik, idén azonban a hangulatosabb, karakteresebb és hangsúlyosabb színek veszik át a stafétabotot.

A mély, gazdag árnyalatok fogják uralni 2020 lakberendezését, melyek otthonos, nyugodt és kényelmes hangulatot árasztanak. Elvégre a lényeg az, hogy lakásunkban biztonságban érezzük magunkat és szeressünk otthon lenni. 

Sötét színek, mint semleges árnyalatok

 

 

 

A semleges színek uralták az elmúlt éveket, ami nem csoda, hiszen a fenntarthatóság és a természetesség került – nagyon helyesen – előtérbe és ennek jegyében a lakberendezést is a naturális színek és anyagok jellemezték. A semleges árnyalatok kategóriájába tartozik a fehér, a szürke és a bézs. Nos, hozzájuk 2020-ban sötét erők csatlakoznak, ugyanis a dizájnerek nagy része értett egyet abban, hogy a fekete tulajdonképpen már szintén a neutrális színpaletta része. Sokan közülük egészen addig merészkedtek, hogy kijelentették, a zsálya zöld, a tengerész kék és a púder rózsaszín is a semleges árnyalatok közé tartozik.

A Z generáció az élénk színeket kedveli

A Z generáció lassan felnő, úgyhogy a világosabb színek érkezésére is számítanunk kell, a lakberendezők közül ugyanis meg vannak győződve arról, hogy a kilencvenes évek végén született korosztály a halványabb színpalettát részesíti előnyben. Ezt arra alapozzák, hogy fiatal megrendelőik nagy része rendel élénk citromsárga vagy narancsos színtónusú enteriőrt. 

 

 

 

A korábbi korosztályok mást preferálnak: semleges és élénk tónusokat

A századfordulósok (millenials), azaz a nyolcvanas években született emberek merészebbek a színválasztásban, mint bármely más generáció, mert nem riadnak meg élénk kék, vagy vibráló lila színekkel dekorálni otthonaikat. Az idősebb korosztály – X generáció és a Baby Boomers –viszont még mindig a relatív egyszerűségre vágyik, így a semleges fehér és bézs vonalon mozog, legalábbis otthonak ezt a tendenciát tükrözik.

 

 

 

 

Visszajön a köztudatba az évek óta méltatlanul elfeledett bézs

Az elmúlt években – főleg a skandináv lakberendezési stílus térhódításának köszönhetően – a szürke reneszánszát élte és otthonok százezreiben öltöztek a falak fehérből a szürke valamelyik szépségesen hűvös árnyalatába. A bézs teljesen mellőzött volt a múlt évtizedben, de a dizájnerek szerint készen áll a nagy visszatérésre. 

 

 

 

 

Mély kékek és zöldek

 

 

 

Az előrejelzés szerint a sötét tónusú kék és zöld színek fognak jövőre előre törni.  Olajzöld, a meleg mohazöld, illetve matróz kék és a hideg, de elegáns acélkék lesz a trend. A bútorokat tekintve a természetes fa szín fog uralkodni, és az egész enteriőrtervezés sokkal színesebbé válik, halványulóban van a monokróm enteriőrök népszerűsége. A lakberendezők szerint az emberek 2020-ban nem félnek majd bevinni a színeket fürdőszobába sem – amit eddig sokszor fehéren, vagy unalmas egyszínűen hagytak – de az étkezők is kiemelt figyelmet kapnak majd. 

 

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást