Ettől a 3 dologtól leszel tartósan boldog

Ettől a 3 dologtól leszel tartósan boldog

Címlap / Életmód / Lélek / Ettől a 3 dologtól leszel tartósan boldog

A legtöbben azt gondolnánk, hogy a boldogságot akkor találjuk meg, ha megkapjuk, amit szeretnénk. Sokszor azonban bizonyos dolgok megszerzése csupán átmeneti örömet okoz, és egyáltalán nem hoz tartós boldogságot az életünkbe.

Azt is gondoljuk, hogy mivel a világot nem változtathatjuk meg, jobb, ha magunkra koncentrálunk, és ez jelenti a boldogsághoz vezető utat. A sztoikusok, a buddhisták, a hinduk gyakran vallanak ilyen nézeteket, mégsem gondolnánk, hogy ez jelenti a megoldást, ha a boldogságot keressük az életben. Ha csak magunkra koncentrálunk, és a világot kizárjuk, soha nem lehetünk boldogok.

Az emberek számára a boldogság azt is jelenti, hogy szabadon, kötöttségek nélkül élhetnek, holott – annak ellenére, hogy meggyőződésük, hogy ezt szeretnék – a korlátlan szabadságtól valójában nem leszünk boldogok.

Évekig kergetjük, aztán azt vesszük észre, hogy egy szempillantás alatt elmúlt az életünk, és elfelejtettünk boldogok lenni. A boldogság nem jön magától, senkinek nem hullik az ölébe, és nagyon könnyű elveszni a hétköznapok taposómalmában, rutinjában, döntéshelyzeteiben. Hogy ne kerülhess ebbe a csapdába, és ne mulaszd el a lehetőséget, amely előtted áll, íme néhány útmutató és bátorító gondolat, amellyel tehetsz a saját boldogságodért.

A legjobb módja a tartós boldogság megtalálásának

A boldogságot leginkább úgy írhatnánk körül, hogy valami olyasmi, ami belülről jön – ha megtalálod a kapcsolatot magad és mások között, magad és a munkád között, illetve magad és valami nagyobb dolog között. Ez olyan támaszt ad, amire szükséged van, ami értelmet és célt ad az életednek, és amitől jól érzed magad a bőrödben.

Jonathan Haidt, a New York Egyetem professzorának tanításai így szólnak:

1. Fejleszd a személyes kapcsolataidat!

Senki nem élhet teljes elszigeteltségben. Nem lehetünk boldogok társas kapcsolatok nélkül, mindannyiunknak szüksége van kötődésre. Ha szeretnéd a személyes kapcsolataidat fejleszteni, mutasd ki a háládat, és fejezd ki a köszönetedet másoknak.

Számos tanulmány alátámasztja, hogy a hála kimutatása megerősíti a kapcsolatainkat.

Az erős kapcsolat pedig nemcsak a romantikus kötődést jelenti az életünkben, hanem más baráti kapcsolatokat is olyanokkal, akikkel bizonyos dolgokat együtt csinálunk.

2. Hasznosítsd az erősségeidet a munkádban

Emberként szükségünk van arra, hogy interaktívan éljünk a világban. Fontos számunkra, hogy hassunk a környezetünkre, jobbá tegyük a körülöttünk lévő dolgokat, részt vegyünk bennük. Ha nem találsz olyan munkát, ami értelmet adhat az életednek, próbáld meg megtalálni, miben vagy jó, és építs fel a tehetségednek és az érdeklődési körödnek megfelelő karriert. Ismerd fel az erősségeidet, és juttasd kifejezésre őket, így a legjobb kapcsolat alakulhat ki önmagaddal és azzal a munkával, amit mindennap végzel.

Ne hasonlítgasd magad másokhoz, és tegyél meg mindent, ami tőled telik, hogy a legjobbat kihozd magadból.

3. Légy egy számodra szimpatikus közösség tagja!

Az őseink csoportokban, törzsekben éltek, míg a mai modern világban olyan erős individualizáció alakult ki, hogy a közösség hiánya a hangulatunkra, az életünkre is kihat. Ahelyett, hogy kerítést építenénk, behúznánk a függönyt, hogy ne lásson be senki a lakásba, és bezárkóznánk, inkább nyissunk ablakot a világra! Mindegy, hogy vallási közösség, sportcsapat vagy olvasókör, a lényeg, hogy együtt lehessünk olyanokkal, akikkel szívesen töltünk időt, és akik ugyanazokat az értékeket képviselik, amelyeket mi. Járjunk el táncórára, jógázni, nyelvet tanulni, kirándulni természetjárókkal, vagy egyszerűen bográcsozzunk néha a szomszédokkal. Nem fogjuk megbánni!

Kép forrása: dekazigzag/depositphotos.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást