Az egészséges táplálkozásról rengeteg mítosz kering, és a tengernyi információ között néha még akkor is nehéz eligazodnunk, ha egyébként jártasak vagyunk abban, nagyjából mik azok a dolgok, amik kedvezőek a szervezetünk számára, és melyek azok, amelyeket inkább kerüljünk el. Ennek ellenére bizonyos berögzülések csak nem akarnak eltűnni az évek múltával sem. Most több ilyen, gyakran mítosznak mondott étkezéshez kapcsolódó elképzelést is tisztáz Rónay Barbara dietetikus, táplálkozástudományi szakértő, a Naturmed Egészségközpont szakmai vezetője.
4/5 A kóla és a sós rágcsálnivalók jótékony hatása
Rosszullét esetén, főleg, ha hányás is kíséri, jól tud esni egy pohár kóla. Hogy mi ennek az oka valójában? Egyrészt a szénsavtartalom hatására távozik a levegő a gyomorból, ami egy megkönnyebbülést jelent a gyomornak, másrészt a magas cukortartalma, ami 11g/1 dl -ben hirtelen visszapótolhatja a hányás során esetlegesen leesett vércukorszintet. Koffeintartalma hatására pedig a vérnyomás megemelkedhet, ami a rosszullét során hajlamos leesni.
De ez csak egy pillanatnyi hatás, ne feledkezzünk meg a gyomornyálkahártya izgató hatásáról, a magas extra kalóriatartalmáról és a koffeintartalmáról, ami nagyobb mennyiség esetén beleszámolandó a napi koffeinbevitelbe. Különösen fontos a magas foszfortartalom, ami kivonja a csontjainkból a kalciumot. A sós rágcsálnivalók, amik szintén elő szoktak kerülni hányás után, pedig a kiürült sókat igyekeznek pótolni. De sokkal jobb módszer a teába rakott konyhasó vagy még inkább a rehidratáló sók, italok fogyasztása.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!